8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

Maniek913
Posty: 199
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

ndz gru 02, 2018 8:18 pm

Tak - ale co za problem?
Duch__
Posty: 691
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 02, 2018 8:25 pm

Jest to normalny objaw. W pamięci EEPROM są zapisane błędne dane (głupoty).
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz gru 02, 2018 8:31 pm

Tak tylko pytam, bo trochę mnie zdziwiło te ?????. Mogę je zostawić przy ip, bramie itd, czy muszę wprowadzić 0.0.0.0. żeby adres przyznał dhcp? Coś na Cloudzie nie pojawia mi się teraz moduł :shock:
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 02, 2018 8:34 pm

Jak chcesz używać opcji update to lepiej wpisać adres niż za każdym razem szukać
Masz tam:

Kod: Zaznacz cały

bool DHCP = 0;
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz gru 02, 2018 8:38 pm

Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP, a jak w programie wpiszę sobie nazwę jaka jest widoczna w sieci (np. Grzejnik Mariusz) to jestem w pełni usatysfakcjonowany.
W konsoli pojawia się info, że jest błędne ip i czeka na dhcp.
Duch__
Posty: 691
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 02, 2018 8:39 pm

slawek pisze:
ndz gru 02, 2018 8:34 pm
Jak chcesz używać opcji update to lepiej wpisać adres niż za każdym razem szukać
Masz tam:

Kod: Zaznacz cały

bool DHCP = 0;
Nie ruszać tego!
Serwer DHCP sam się uruchomi jeżeli dane bedą błędne lub adres IP, Maska, Brama ustawione na 0.0.0.0

Najbezpieczniej wprowadzić 0.0.0.0
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 02, 2018 8:41 pm

cino111 pisze:
ndz gru 02, 2018 8:38 pm
Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP
Niekoniecznie. Nadaje pierwszy wolny... chyba, że przypiszesz po mac
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2221
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

ndz gru 02, 2018 8:43 pm

Duch__ pisze:
ndz gru 02, 2018 8:39 pm
Nie ruszać tego!
Serwer DHCP sam się uruchomi jeżeli dane bedą błędne lub adres IP, Maska, Brama ustawione na 0.0.0.0
Najbezpieczniej wprowadzić 0.0.0.0
Ale jak nic nie wpiszę, to dhcp się nie uruchomi?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz gru 02, 2018 8:49 pm

slawek pisze:
ndz gru 02, 2018 8:41 pm
cino111 pisze:
ndz gru 02, 2018 8:38 pm
Wolę jak mi router nada IP. Dla danego modułu zawsze daje ten sam IP
Niekoniecznie. Nadaje pierwszy wolny... chyba, że przypiszesz po mac
Mam router Asusa i pewnie nadaje IP po macu, bo do konkretnego sprzętu zawsze mam ten sam IP. Na ESP nawet po wyczyszczeniu pamięci i wgraniu innego programu zawsze mam to samo IP, ale mniejsza o to. Ważne, że mogę zostawić te ???????
Duch__
Posty: 691
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

ndz gru 02, 2018 8:53 pm

Bo jest coś takiego jak czas dzierżawy adresu IP, z reguły na 3600 sekund, w pojedynczych przypadkach ustawia się na dobę.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
ODPOWIEDZ