8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Dec 08, 2018 1:27 pm

Próbuje zrobić prosty soft np tylko relay, ale z tym świetnym configiem online. Męczę i męczę i ciągle coś mi nie wychodzi. Czy mogę poprosić o poprawienie tego softu?
Attachments
do poprawy.7z
(8.16 KiB) Downloaded 29 times
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 08, 2018 1:34 pm

Wystarczy, jak pod

Code: Select all

 SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
dodasz np.

Code: Select all

  SuplaDevice.addRelay(16, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(5, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(4, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected         
  SuplaDevice.addRelay(14, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(12, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(13, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected 
  SuplaDevice.addRelay(15, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Dec 08, 2018 1:39 pm

Tak, ale chciałem usunąć THINGSPEAK i termometry z Configa.
Maniek913
Posts: 160
Joined: Thu Feb 22, 2018 9:46 pm

Sat Dec 08, 2018 2:18 pm

Duch__ wrote:
Thu Dec 06, 2018 9:22 pm
Jeśli jest problem z odczytem DS na dużych odległościach to proponuje zastosować rezystor PULLUP nie 4.7k, a nawet 1k ohm - ja taki u siebie musiałem zastosować.
Niestety w mojej sieci czujników to nie pomogło, tzn. bez problemów wyszukuje teraz wszystkie czujniki, ale nie odczytuje wskazań , tak jak pisałem wcześniej,na COM-e ze stacjonarki czyta bezawaryjnie już prawie dwa lata. cóż muszę spróbować zmienić sieć na 3przewodową.
User avatar
Duch__
Posts: 506
Joined: Wed Aug 24, 2016 7:26 pm
Location: Opole

Sat Dec 08, 2018 3:23 pm

Zwiększ w programie wartość odpowiedzialną za ponowny odczyt w przypadku błędu powinno pomóc.

Code: Select all

byte DS_mean_co_max = 10; //Wartosc okreslajaca po ilu razach zgłaszany jest blad
Last edited by Duch__ on Sat Dec 08, 2018 3:27 pm, edited 1 time in total.
Aktualnie na budowie: 8x SRW-01, 1x ROW-02, SUPLA BUTTON V2.0, 16 x DS na ESP (GUI), Sonoff S20 jak kontroler CWU, Ping IP Socket.

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
PioKar
Posts: 265
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Sat Dec 08, 2018 3:24 pm

slawek wrote:
Sat Dec 08, 2018 1:34 pm
Wystarczy, jak pod

Code: Select all

 SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
dodasz np.

Code: Select all

  SuplaDevice.addRelay(16, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(5, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(4, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected         
  SuplaDevice.addRelay(14, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(12, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(13, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected 
  SuplaDevice.addRelay(15, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected
Ja tam się nie znam.
Ale dodaję z true a nie false.
SuplaDevice.addRelay(12, true);
SuplaDevice.addRelay(13, true);
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 08, 2018 3:40 pm

To zależy jakim modułem sterujesz
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
andras
Posts: 249
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sat Dec 08, 2018 4:06 pm

Wgrywam program , loguję się do configu , zapisuję ale moduł cały czas jest jako AP , nie łączy się z cloudem
nie wyswietla mi statusu , guid oraz mac , co może być przyczyną ?
Attachments
conf.JPG
conf.JPG (42.21 KiB) Viewed 505 times
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Sat Dec 08, 2018 4:10 pm

Po ZAPISZ daj POWRÓT i następnie RESTART
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Dec 08, 2018 4:18 pm

andras wrote:
Sat Dec 08, 2018 4:06 pm
Wgrywam program , loguję się do configu , zapisuję ale moduł cały czas jest jako AP , nie łączy się z cloudem
nie wyswietla mi statusu , guid oraz mac , co może być przyczyną ?
W ustawieniach modułu chyba trzeba wpisać 0.0.0.0 jeżeli dane mają być pobrane z routera.
Mi też inaczej nie startował
Post Reply