8 x DS na ESP (GUI) by Duch__ + THINGSPEAK

cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob gru 08, 2018 1:27 pm

Próbuje zrobić prosty soft np tylko relay, ale z tym świetnym configiem online. Męczę i męczę i ciągle coś mi nie wychodzi. Czy mogę poprosić o poprawienie tego softu?
Załączniki
do poprawy.7z
(8.16 KiB) Pobrany 62 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 08, 2018 1:34 pm

Wystarczy, jak pod

Kod: Zaznacz cały

 SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
dodasz np.

Kod: Zaznacz cały

  SuplaDevice.addRelay(16, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(5, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(4, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected         
  SuplaDevice.addRelay(14, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(12, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(13, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected 
  SuplaDevice.addRelay(15, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob gru 08, 2018 1:39 pm

Tak, ale chciałem usunąć THINGSPEAK i termometry z Configa.
Maniek913
Posty: 247
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

sob gru 08, 2018 2:18 pm

Duch__ pisze:
czw gru 06, 2018 9:22 pm
Jeśli jest problem z odczytem DS na dużych odległościach to proponuje zastosować rezystor PULLUP nie 4.7k, a nawet 1k ohm - ja taki u siebie musiałem zastosować.
Niestety w mojej sieci czujników to nie pomogło, tzn. bez problemów wyszukuje teraz wszystkie czujniki, ale nie odczytuje wskazań , tak jak pisałem wcześniej,na COM-e ze stacjonarki czyta bezawaryjnie już prawie dwa lata. cóż muszę spróbować zmienić sieć na 3przewodową.
Duch__
Posty: 705
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

sob gru 08, 2018 3:23 pm

Zwiększ w programie wartość odpowiedzialną za ponowny odczyt w przypadku błędu powinno pomóc.

Kod: Zaznacz cały

byte DS_mean_co_max = 10; //Wartosc okreslajaca po ilu razach zgłaszany jest blad
Ostatnio zmieniony sob gru 08, 2018 3:27 pm przez Duch__, łącznie zmieniany 1 raz.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
PioKar
Posty: 391
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

sob gru 08, 2018 3:24 pm

slawek pisze:
sob gru 08, 2018 1:34 pm
Wystarczy, jak pod

Kod: Zaznacz cały

 SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();  
dodasz np.

Kod: Zaznacz cały

  SuplaDevice.addRelay(16, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(5, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(4, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected         
  SuplaDevice.addRelay(14, false);       // 44 - Pin number where the relay is connected      
  SuplaDevice.addRelay(12, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected   
  SuplaDevice.addRelay(13, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected 
  SuplaDevice.addRelay(15, false);      // 45 - Pin number where the relay is connected
Ja tam się nie znam.
Ale dodaję z true a nie false.
SuplaDevice.addRelay(12, true);
SuplaDevice.addRelay(13, true);
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 08, 2018 3:40 pm

To zależy jakim modułem sterujesz
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
andras
Posty: 302
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

sob gru 08, 2018 4:06 pm

Wgrywam program , loguję się do configu , zapisuję ale moduł cały czas jest jako AP , nie łączy się z cloudem
nie wyswietla mi statusu , guid oraz mac , co może być przyczyną ?
Załączniki
conf.JPG
conf.JPG (42.21 KiB) Przejrzano 810 razy
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

sob gru 08, 2018 4:10 pm

Po ZAPISZ daj POWRÓT i następnie RESTART
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob gru 08, 2018 4:18 pm

andras pisze:
sob gru 08, 2018 4:06 pm
Wgrywam program , loguję się do configu , zapisuję ale moduł cały czas jest jako AP , nie łączy się z cloudem
nie wyswietla mi statusu , guid oraz mac , co może być przyczyną ?
W ustawieniach modułu chyba trzeba wpisać 0.0.0.0 jeżeli dane mają być pobrane z routera.
Mi też inaczej nie startował
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”