[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

vicam
Posts: 8
Joined: Thu Feb 21, 2019 3:22 pm

Tue Mar 12, 2019 2:37 pm

lesny8 wrote:
Tue Mar 12, 2019 10:26 am
vicam wrote:
Tue Mar 12, 2019 9:42 am
Hej
Jak do tej pory udało mi się wszystko uruchomić ale podczas testów pojawił się mały problem w momencie zaniku internetu.
Mam router MikroTik i on odpowiada za dostęp do internetu (jest to okno na świat). Kiedy mam dostęp do internetu wszystko działa idealnie po WAN i LAN. W momencie kiedy znika internet tracę dostęp po WAN (co jest logiczne) oraz po LAN (pewnie dlatego ze nie mam dostępu do DNS-a który zamienił by nazwę domeny na moje ip.). Moje pytanie jest następujące czy jest możliwa taka konfiguracja MT ze kiedy niema internetu to i tak będę w stanie połączyć się z Supla zainstalowaną na RPI w mojej sieci po domenie np. supla.mojadomena.pl
Podałem Ci już rozwiązanie, które działa. Nie wiem co na te chwilę masz w firewallu, więc przeklejka wprost Ci nie zadziała.
Rozwiązaniem jest forward 4 portów, maskarada NATu i dwa wpisy Hairpin NAT. Dodam, że kolejność reguł jest ważna.
Hej
Sprawdziłem twoją metodę i działa do momentu kiedy mamy dostęp do internetu:(
User avatar
lesny8
Posts: 401
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Mar 12, 2019 3:39 pm

U mnie nie ma tego problemu, ale może dlatego, że struktura mojej sieci jest dużo bardziej skomplikowana ;)
Dodaj w takim razie jeszcze taki wpis do mietka. Oczywiście nazwę domeny i adres podmień na swoje.

Code: Select all

ip dns set allow-remote-requests=yes
ip dns static add name="supla.mojadomena.pl" address=1.1.1.1
Edit
Uściślając, adres IP wpisz zewnętrzny, ten który masz w publicznym DNS dla 'supla.mojadomena.pl'
vicam
Posts: 8
Joined: Thu Feb 21, 2019 3:22 pm

Tue Mar 12, 2019 4:17 pm

lesny8 wrote:
Tue Mar 12, 2019 3:39 pm
U mnie nie ma tego problemu, ale może dlatego, że struktura mojej sieci jest dużo bardziej skomplikowana ;)
Dodaj w takim razie jeszcze taki wpis do mietka. Oczywiście nazwę domeny i adres podmień na swoje.

Code: Select all

ip dns set allow-remote-requests=yes
ip dns static add name="supla.mojadomena.pl" address=1.1.1.1
Edit
Uściślając, adres IP wpisz zewnętrzny, ten który masz w publicznym DNS dla 'supla.mojadomena.pl'
Dziękuje teraz wszystko działa nawet jak nie ma internetu
PuteR
Posts: 484
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu Mar 21, 2019 4:32 pm

Co się mogło znowy zepsuć że nie mogę wejść na supla scripts z sieci WAN? Po LAN wszystko jest ok. Cloud działa dobrze zarówno z WAN jak i LAN.
User avatar
lesny8
Posts: 401
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Mar 21, 2019 5:47 pm

W odpowiedzi pinga dla Twoich subdomen otrzymuję dwa różne adresy IP, co by mogło oznaczać, że crone dla drugiej subdomeny nie wysyła pakietu po zmianie adresu IP.
Sprawdź logując się do panelu administracyjnego noip.pl czy adresy przy subdomenach są różne. Jeśli różne to zweryfikuj wpisy w cronie.
PuteR
Posts: 484
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu Mar 21, 2019 9:42 pm

lesny8 jak zawsze nie zawodny, oczywiście miałeś rację był problem z wpisem w cronie ale nie mam pojęcia jak on się tam zmienił bo sam tego napewno nie robiłem, a nawet tam nie zaglądałem. Grunt że teraz jest ok, dzięki.
Post Reply