[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

vicam
Posts: 8
Joined: Thu Feb 21, 2019 3:22 pm

Tue Mar 12, 2019 2:37 pm

lesny8 wrote:
Tue Mar 12, 2019 10:26 am
vicam wrote:
Tue Mar 12, 2019 9:42 am
Hej
Jak do tej pory udało mi się wszystko uruchomić ale podczas testów pojawił się mały problem w momencie zaniku internetu.
Mam router MikroTik i on odpowiada za dostęp do internetu (jest to okno na świat). Kiedy mam dostęp do internetu wszystko działa idealnie po WAN i LAN. W momencie kiedy znika internet tracę dostęp po WAN (co jest logiczne) oraz po LAN (pewnie dlatego ze nie mam dostępu do DNS-a który zamienił by nazwę domeny na moje ip.). Moje pytanie jest następujące czy jest możliwa taka konfiguracja MT ze kiedy niema internetu to i tak będę w stanie połączyć się z Supla zainstalowaną na RPI w mojej sieci po domenie np. supla.mojadomena.pl
Podałem Ci już rozwiązanie, które działa. Nie wiem co na te chwilę masz w firewallu, więc przeklejka wprost Ci nie zadziała.
Rozwiązaniem jest forward 4 portów, maskarada NATu i dwa wpisy Hairpin NAT. Dodam, że kolejność reguł jest ważna.
Hej
Sprawdziłem twoją metodę i działa do momentu kiedy mamy dostęp do internetu:(
User avatar
lesny8
Posts: 801
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Mar 12, 2019 3:39 pm

U mnie nie ma tego problemu, ale może dlatego, że struktura mojej sieci jest dużo bardziej skomplikowana ;)
Dodaj w takim razie jeszcze taki wpis do mietka. Oczywiście nazwę domeny i adres podmień na swoje.

Code: Select all

ip dns set allow-remote-requests=yes
ip dns static add name="supla.mojadomena.pl" address=1.1.1.1
Edit
Uściślając, adres IP wpisz zewnętrzny, ten który masz w publicznym DNS dla 'supla.mojadomena.pl'
vicam
Posts: 8
Joined: Thu Feb 21, 2019 3:22 pm

Tue Mar 12, 2019 4:17 pm

lesny8 wrote:
Tue Mar 12, 2019 3:39 pm
U mnie nie ma tego problemu, ale może dlatego, że struktura mojej sieci jest dużo bardziej skomplikowana ;)
Dodaj w takim razie jeszcze taki wpis do mietka. Oczywiście nazwę domeny i adres podmień na swoje.

Code: Select all

ip dns set allow-remote-requests=yes
ip dns static add name="supla.mojadomena.pl" address=1.1.1.1
Edit
Uściślając, adres IP wpisz zewnętrzny, ten który masz w publicznym DNS dla 'supla.mojadomena.pl'
Dziękuje teraz wszystko działa nawet jak nie ma internetu
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu Mar 21, 2019 4:32 pm

Co się mogło znowy zepsuć że nie mogę wejść na supla scripts z sieci WAN? Po LAN wszystko jest ok. Cloud działa dobrze zarówno z WAN jak i LAN.
User avatar
lesny8
Posts: 801
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Mar 21, 2019 5:47 pm

W odpowiedzi pinga dla Twoich subdomen otrzymuję dwa różne adresy IP, co by mogło oznaczać, że crone dla drugiej subdomeny nie wysyła pakietu po zmianie adresu IP.
Sprawdź logując się do panelu administracyjnego noip.pl czy adresy przy subdomenach są różne. Jeśli różne to zweryfikuj wpisy w cronie.
PuteR
Posts: 539
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Thu Mar 21, 2019 9:42 pm

lesny8 jak zawsze nie zawodny, oczywiście miałeś rację był problem z wpisem w cronie ale nie mam pojęcia jak on się tam zmienił bo sam tego napewno nie robiłem, a nawet tam nie zaglądałem. Grunt że teraz jest ok, dzięki.
pavlo
Posts: 3
Joined: Tue Mar 19, 2019 11:51 am

Thu Mar 28, 2019 10:29 am

Witam,

Jestem świeżym użytkownikiem Supli. Udało mi się zainstalować własny serwer według tego poradnika i działa bez problemu zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz w aplikacji jak i http (zielona kłódeczka oczywiście też). Mam jednak problem z dodaniem Supli do Google Home, zaznaczam "Połączenie z prywatną instalacją chmury SUPLA" i wpisuje nazwę mojej domeny. Otrzymuje komunikat "Nie mogliśmy się połączyć z twoją prywatną instancją SUPLA Cloud".



SUPLA postawiona na RaspbberyPI 3 B+
Supla v 2.3.2
Przekierowne porty 80, 443, 2015, 2016 (Próbowałem też uruchomić na chwile DMZ na wewnętrzny adres PI ale dokładnie to samo)

Drugie pytanie, czy da się jakoś wyłączyć rejestracja nowych użytkowników w Cloudzie. Widziałem w tym wątku podobne pytanie ale bez odpowiedzi.
User avatar
michael
Posts: 971
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Mar 28, 2019 10:33 am

Wszystko robisz dobrze, po prostu rejestracja prywatnych instancji jeszcze nie została udostępniona (trwają testy).
Co do wyłączenia rejestracji użytkowników to jeszcze brakuje tej funkcjonalności, ale jest wpisana do rzeczy TODO :)

https://github.com/SUPLA/supla-cloud/issues/151
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
User avatar
lesny8
Posts: 801
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Thu Mar 28, 2019 10:56 am

pavlo wrote:
Thu Mar 28, 2019 10:29 am
Mam jednak problem z dodaniem Supli do Google Home, zaznaczam "Połączenie z prywatną instalacją chmury SUPLA" i wpisuje nazwę mojej domeny. Otrzymuje komunikat "Nie mogliśmy się połączyć z twoją prywatną instancją SUPLA Cloud".
Też o to już pytałem. Grzecznie czekamy ;)
pavlo
Posts: 3
Joined: Tue Mar 19, 2019 11:51 am

Thu Mar 28, 2019 11:18 am

Uff już myślałem, że coś spierdzieliłem. W takim razie grzecznie czeka :)
Post Reply