Firmware do rolet dla silniczka krokowego

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1992
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw maja 23, 2019 5:33 pm

Servo to w zasadzie możesz podłączyć bezpośrednio do zwykłego inCana z dwoma przekaźnikami i odpowiednio polutować wyjścia tak, żeby po załączeniu jednego przekaźnika było +/- a z drugiego -/+ na wyjściu, czyli zamieniał napięcie.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 169
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

pt maja 24, 2019 6:31 am

Zestaw przygotowany, kolega na próbę wydrukował mi z PLA, zobaczymy po południu jak wrócę do domu czy pociągnie roletę.
20190524_082115.jpg
20190524_082115.jpg (2.63 MiB) Przejrzano 1492 razy
kris.gie
Posty: 186
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

wt cze 25, 2019 10:08 am

No to ja mam problem: działa mi tylko jazda rolety w dół, w górę za diabła. Próbowałem różnych kombinacji wyjść, zworki pozakładane, zasilanie sterownika jest, soft wgrany do wemosa d1 mini i do gołego ESP-12 na płytce, bez skutku. Ma ktoś pomysła?
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 169
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

wt cze 25, 2019 11:08 am

kris.gie pisze:
wt cze 25, 2019 10:08 am
No to ja mam problem: działa mi tylko jazda rolety w dół, w górę za diabła. Próbowałem różnych kombinacji wyjść, zworki pozakładane, zasilanie sterownika jest, soft wgrany do wemosa d1 mini i do gołego ESP-12 na płytce, bez skutku. Ma ktoś pomysła?
A może roleta za ciężka i silniczek nie domaga? Próbowałeś testowo na stole?
kris.gie
Posty: 186
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

wt cze 25, 2019 12:18 pm

Testuję na stole, silnik w dół rusza bez problemu, stan się zmienia na zamknięty, w górę już nie działa, chociaż stan w aplikacji po chwili się zmienia na otwarty. Kombinowałem z wyjściami i zworkami, silnik ze sterownikiem też podmieniałem, bez efektu. Co ciekawe to samo jest na wemosie i ESP-12.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1992
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt cze 25, 2019 12:24 pm

Jeżeli silnik chodzi przynajmniej w jedną stronę to tu masz podłączone prawidłowo.
GPIO1 musisz zewrzeć z GPIO4 a GPIO3 z GPIO5 lub zamiennie, zobacz która zwora Ci nie działa.
Pozdrawiam
Wojtek
kris.gie
Posty: 186
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

wt cze 25, 2019 1:48 pm

No cóż, zworki lutowane, zamieniane, bez efektu, kod sprawdzany już wiele razy, nie mam więcej pomysłów...
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1992
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt cze 25, 2019 3:30 pm

Jeżeli nie pozmieniałeś GPIO to wgraj tą binarkę i zobacz czy zadziała
Załączniki
roleta_nowa.ino.generic.bin.7z
(211.69 KiB) Pobrany 99 razy
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1140
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr cze 26, 2019 5:21 am

wojtas567 pisze:
wt cze 25, 2019 3:30 pm
Jeżeli nie pozmieniałeś GPIO to wgraj tą binarkę i zobacz czy zadziała
Czy to jest gotowa binarka z konfiguratorem GUI? :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
kris.gie
Posty: 186
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

śr cze 26, 2019 6:10 am

wojtas567 pisze:
wt cze 25, 2019 3:30 pm
Jeżeli nie pozmieniałeś GPIO to wgraj tą binarkę i zobacz czy zadziała
Wgrałem, zgłasza się jako MODUL SUPLA, nie da się wejść na stronę konfiguracyjną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”