Firmware do rolet dla silniczka krokowego

User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu May 23, 2019 5:33 pm

Servo to w zasadzie możesz podłączyć bezpośrednio do zwykłego inCana z dwoma przekaźnikami i odpowiednio polutować wyjścia tak, żeby po załączeniu jednego przekaźnika było +/- a z drugiego -/+ na wyjściu, czyli zamieniał napięcie.
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
pilcu
Posts: 129
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:49 am
Location: Wrocław

Fri May 24, 2019 6:31 am

Zestaw przygotowany, kolega na próbę wydrukował mi z PLA, zobaczymy po południu jak wrócę do domu czy pociągnie roletę.
20190524_082115.jpg
20190524_082115.jpg (2.63 MiB) Viewed 486 times
kris.gie
Posts: 143
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Tue Jun 25, 2019 10:08 am

No to ja mam problem: działa mi tylko jazda rolety w dół, w górę za diabła. Próbowałem różnych kombinacji wyjść, zworki pozakładane, zasilanie sterownika jest, soft wgrany do wemosa d1 mini i do gołego ESP-12 na płytce, bez skutku. Ma ktoś pomysła?
User avatar
pilcu
Posts: 129
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:49 am
Location: Wrocław

Tue Jun 25, 2019 11:08 am

kris.gie wrote:
Tue Jun 25, 2019 10:08 am
No to ja mam problem: działa mi tylko jazda rolety w dół, w górę za diabła. Próbowałem różnych kombinacji wyjść, zworki pozakładane, zasilanie sterownika jest, soft wgrany do wemosa d1 mini i do gołego ESP-12 na płytce, bez skutku. Ma ktoś pomysła?
A może roleta za ciężka i silniczek nie domaga? Próbowałeś testowo na stole?
kris.gie
Posts: 143
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Tue Jun 25, 2019 12:18 pm

Testuję na stole, silnik w dół rusza bez problemu, stan się zmienia na zamknięty, w górę już nie działa, chociaż stan w aplikacji po chwili się zmienia na otwarty. Kombinowałem z wyjściami i zworkami, silnik ze sterownikiem też podmieniałem, bez efektu. Co ciekawe to samo jest na wemosie i ESP-12.
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jun 25, 2019 12:24 pm

Jeżeli silnik chodzi przynajmniej w jedną stronę to tu masz podłączone prawidłowo.
GPIO1 musisz zewrzeć z GPIO4 a GPIO3 z GPIO5 lub zamiennie, zobacz która zwora Ci nie działa.
Pozdrawiam
Wojtek
kris.gie
Posts: 143
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Tue Jun 25, 2019 1:48 pm

No cóż, zworki lutowane, zamieniane, bez efektu, kod sprawdzany już wiele razy, nie mam więcej pomysłów...
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Jun 25, 2019 3:30 pm

Jeżeli nie pozmieniałeś GPIO to wgraj tą binarkę i zobacz czy zadziała
Attachments
roleta_nowa.ino.generic.bin.7z
(211.69 KiB) Downloaded 25 times
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
michael
Posts: 918
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Wed Jun 26, 2019 5:21 am

wojtas567 wrote:
Tue Jun 25, 2019 3:30 pm
Jeżeli nie pozmieniałeś GPIO to wgraj tą binarkę i zobacz czy zadziała
Czy to jest gotowa binarka z konfiguratorem GUI? :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
kris.gie
Posts: 143
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Wed Jun 26, 2019 6:10 am

wojtas567 wrote:
Tue Jun 25, 2019 3:30 pm
Jeżeli nie pozmieniałeś GPIO to wgraj tą binarkę i zobacz czy zadziała
Wgrałem, zgłasza się jako MODUL SUPLA, nie da się wejść na stronę konfiguracyjną.
Post Reply