IOT SDK

Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Jul 13, 2019 11:21 am

Dane z DHT22 aktualizowane są co ok. 5 sek.
W którym miejscu w kodzie, zmienić, aby dane aktualizowany się co 10 sek. ?
Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Jul 13, 2019 1:37 pm

Dzięki :D
User avatar
lesny8
Posts: 863
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Jul 14, 2019 1:02 pm

lesny8 wrote:
Thu Jul 11, 2019 3:54 pm
Patryk wrote:
Wed Jul 10, 2019 10:16 pm
...
Wszystko było by ok , gdyby:
1. Co parę dni czujnik się nie zawieszał.
2. Po fizycznym odpięciu czujnika od pracującego modułu (ESP) - pomiary dalej się wyświetlają, zamiast być ( - - - ).

Edit.
Gdy czujnik jest zawieszony, wystarczy go tylko odłączyć od ESP na parę sekund ( sam czujnik) i znów przez parę dni jest ok.
1. U mnie taki objaw nie występuję.
2. Sprawdzę to u siebie, ale dopiero w weekend.
Odnośnie pkt 2.
Sprawdziłem zachowanie w apce po odpięciu czujnika. Wyświetla się ostatni pomiar. Jest tak dlatego, że do serwera wysyłane są pomiary dopiero po zmianie odczytywanych wartości.

Jeżeli masz podpięty czujnik to funkcja DHTRead zwraca true i wykonuje się ta część, gdzie porównywane są ostatnie zapamiętane wartości z tymi właśnie odczytanymi. Jeżeli się różnią, to wysyłane są do serwera.

Jeżeli wypniesz czujnik, to funkcja DHTRead zwróci wartość false, ale już żadne info do serwera nie leci.

Powielenie fragmentu kodu z lekką modyfikacją pokaże Ci '---' po odpięciu czujnika, tak jak chcesz. Zamiast tego wklej to

Code: Select all

	output.temperature = -275;
	output.humidity = -1;

	if ( supla_dht_last_temp != output.temperature
			|| supla_dht_last_humidity != output.humidity ) {

		supla_dht_last_temp = output.temperature;
		supla_dht_last_humidity = output.humidity;

		char value[SUPLA_CHANNELVALUE_SIZE];
		memset(value, 0, sizeof(SUPLA_CHANNELVALUE_SIZE));
    		supla_get_temp_and_humidity(value);

    		supla_esp_channel_value__changed(TEMPERATURE_HUMIDITY_CHANNEL, value);
	}
Niestety nie wiemy co się dzieje gdy czujnik Ci się zawiesza. Dobrze było by, żebyś sobie dołożył jakieś logi na terminal.
Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sun Jul 14, 2019 5:16 pm

@lesny8 WIELKIE DZIĘKI !!!

Działa dokładnie tak jak chciałem.

Odnośnie zawieszania się DHT22, przeglądając google, widzę, że część osób ma też z tym problem. Te "typy" tak mają. Może trafiłem na jakiś felerny. Czekam na nastepny, zobaczę jak się będzie zachowywał.
Miał bym jeszcze jedną prośbę.
Oczywiście w miarę Twojego wolnego czasu i możliwości.
Chodziło, by mi o coś takiego:
 viewtopic.php?p=43719#p43719
Chciałbym zastosować to w sofcie sonoff_socket
Aby przy wyłączonym LED ( zastosowałem wskazówki @pzygmunt )
Widzieć wzrokowo, że moduł "żyje"
User avatar
lesny8
Posts: 863
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Jul 16, 2019 12:58 am

Ogarnąłeś to sobie już?
Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Jul 16, 2019 8:27 am

lesny8 wrote:
Tue Jul 16, 2019 12:58 am
Ogarnąłeś to sobie już?
1. Modyfikacje odnośnie wyświetlania  (---),po wypięciu czujnika  wprowadziłem - działa. Dziękuję
2. Tzw "mrugnięcia" - nie jestem sam w stanie tego zrobić. Moja wiedza odnośnie programowania, jest bardzo słaba.
3. Odnośnie "zawieszania" się DHT22, chyba odkryłem. Moja wina. Byłem przekonany, że w środku obudowy jest już zabudowany rezystor podciągający PULLUP.
Po otwarciu obudowy, okazało się, że jest tylko miejsce na ten rezystor. Zdjecie poniżej.
Wczoraj dopiero go przylutowałem. Zobaczę, czy problem zniknie.
Attachments
20190716_102201.jpg
20190716_102201.jpg (4.25 MiB) Viewed 455 times
Patryk
Posts: 538
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Sat Jul 20, 2019 5:21 am

Ucząc się modyfikacji, powprowadzalem sobie pewne, zmiany ręcznie między innymi:
 viewtopic.php?p=45470#p45470
Teraz widząc, że jest nowsza wersja  ( 2.7.10), chciałem swoją wersje (2.7.9) uaktualnić, więc wpisałem
git pull
Zaczęło się aktualizować, ale napisało, że są "jakieś" lokalne zmiany między innymi w plikach build.sh, supla_esp_gpio.c itd.
Więc wszystko  ( tak mi się przynajmniej wydaje), co wprowadziłem - usunąłem.
Ale nic to nie pomagało.
Zacząłem podmienić  całe pliki ( build.sh, itd...),na tzw "oryginalne", ale to też nie pomogło.
Może trzeba użyć jeszcze jakieś komendy ???
Restartu, czy coś.

Ps.
Przed zmianami zrobiłem sobie kopię całego katalogu espressif  ( czysta wersja ), i ta bez problemu się zaktualizowana, komendą:
git pull
Jak co, to zacznę od początku. Ale może jest jakieś proste rozwiązanie.
User avatar
lesny8
Posts: 863
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sat Jul 20, 2019 6:45 am

Code: Select all

git reset --hard HEAD^
git pull
kris.sg
Posts: 121
Joined: Mon Aug 07, 2017 8:08 pm
Location: Przezchlebie

Sat Jul 20, 2019 8:31 am

Mam pytanie do @lesny8
Mam zrobionego forka supli i mam tam swoje zmiany, jak mogę zaktualizować swojego gita ?
Dopiero zacząłem zabawę z githubem i będę wdzięczny za pomoc
Na swoim forku robie wszystko na "master"
Post Reply