NodeMCU v3 + BME280

dogu18
Posty: 113
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

pt lut 15, 2019 10:50 pm

zapomniałem napisać 1035 +/- wiec to zaczyna być wynik realny
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

sob cze 15, 2019 1:56 pm

Witam!

Uruchomiłem dziś BME 280. Wyniki pomiarów są ok tylko jest jeden problem. Na ekranie telefonu napis hPa jest "pokrywany" w dużej części przez napis "Czujnik ciśnienia". Zmiana długości tego, ostaniego napisu nic nie zmienia. Pole "Funkcja" i tak kasuje część napisu.
Można to jakoś zmienić bo to mało elegancko wygląda?

piomar2

download/file.php?mode=view&id=6116&sid ... b07f465519
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 2014
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

sob cze 15, 2019 2:13 pm

Zauważ, że nie masz też stopnia przy termometrach.
Zmniejsz czcionkę w telefonie.
Pozdrawiam
Wojtek
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

sob cze 15, 2019 2:24 pm

Dzięki wielkie za szybką poradę. Po sześćdziesiątce wzrok kiepski i miałem ustawioną wielkość tekstu L. Przy M jest dobrze.

Pozdrawiam piomar2
dogu18
Posty: 113
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:35 pm

sob cze 15, 2019 5:14 pm

Witam ponownie. Na jakiś czas porzuciłem temat na rzecz ThingSpeak teraz chciałem wrócić do supli ale z powodu awarii nie mam starych projektów które ogarniałem.

wgrałem plik bin do Wemos i wyskakuje mi

"Nie znaleleziono czujnika BME280, sprawdz poprawność podłączenia i okablowanie!"

bme jest podpięty do pinu d1 d2 co jest nie tak??

Pozdrawiam
piomar2
Posty: 368
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 5:32 pm
Lokalizacja: Bukowice

pn lip 15, 2019 6:58 pm

Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 452
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

pn sie 19, 2019 7:24 am

Wykonałem w/w projekt i z ciśnieniem mam podobny problem jak ktoś wyżej pisał. Mieszkam na wysokości 245m npm, ale po wpisaniu takiej wartosci mam ciśnienie 986hPa, dopiero jak wpisze wysokość 2900 m npm to w supli wyskakuje 1113 hPa - czyli tak mniej więcej jak powinno być
Czy to jest jakiś błąd w kodzie czy ja coś źle robię? Poza tym na podglądzie w zakładce info podczas konfiguracji mam 3 wartosci -99,99
Yepestis
Posty: 270
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

wt sie 20, 2019 8:14 pm

Wrzucam wersję v0.3.0.3 z poprawką wyliczania ciśnienia viewtopic.php?p=46937#p46937
Załączniki
SUPLA_BM280_GUI_SILAR_V0.3.0.3.7z
(202.43 KiB) Pobrany 169 razy
Yepestis
Posty: 270
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

wt sie 20, 2019 8:24 pm

dawidd pisze:
pn sie 19, 2019 7:24 am
Poza tym na podglądzie w zakładce info podczas konfiguracji mam 3 wartosci -99,99
Podgląd wartości nie jest dostępny w trybie konfiguracji ze strony 192.168.4.1.
Natomiast jest dostępny podczas normalnej pracy modułu pod adresem IP skonfigurowanym przez użytkownika lub przydzielonym przez serwer DHCP. Adres ten można sprawdzić w konsoli.

U mnie jest to adres 192.168.254.101 przydzielony przez serwer DHCP

konsola.jpg
konsola.jpg (64.93 KiB) Przejrzano 1371 razy

przeglądarka.jpg
przeglądarka.jpg (100.62 KiB) Przejrzano 1371 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1469
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

wt sie 20, 2019 8:28 pm

@ Yepestis, czy wysokość czujnika nad poziom morza podajemy z poziomu GUI konfiguracyjnego?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”