DHT22 przykład zachowania dwóch różnych czujników

User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Aug 22, 2019 8:30 pm

Tak jak obiecałem, zamieszczam sreeny z analizatora stanów logicznych. Podłączone są 2 czujniki jeden to DHT22-ASAIR (GPIO2), a drugi DS18B20 (GPIO0).

Poniżej prawidłowy odczyt pomiaru z czujnika DHT22. Zainicjowanie pomiaru/odczytu to podanie 0 logicznego przez ok 20ms. Potem czujnik wypluwa z siebie pomiar w postaci 0 i 1.
screenshot_dht22.png
screenshot_dht22.png (61.26 KiB) Viewed 532 times
Start pomiaru dla czujnika DS18B20
screenshot_ds18b20_start.png
screenshot_ds18b20_start.png (59.41 KiB) Viewed 532 times
Odczyt pomiaru dla czujnika DS18B20
screenshot_ds18b20_odczyt.png
screenshot_ds18b20_odczyt.png (60.99 KiB) Viewed 532 times
Teraz wykonam reset układu
esp8266_reset_3.png
esp8266_reset_3.png (58.22 KiB) Viewed 532 times
Na czerwono zaznaczyłem moment zresetowania ESP8266.
Na żółto pomiary z czujnika DS18B20.
Na zielono pomiary lub próba odczytu pomiaru z czujnika DHT22.

Powiększmy sobie i zobaczmy co się dzieje w czerwonym prostokącie.
esp8266_reset_2.png
esp8266_reset_2.png (58.7 KiB) Viewed 532 times
i jescze bardziej - najlepiej otworzyć obrazek w nowym oknie bo na forum nie będzie widać szczegółów.
esp8266_reset.png
esp8266_reset.png (58.18 KiB) Viewed 532 times
Te impulsy powodują, że czujnik DHT22 ASAIR zawiesza się i nie zwraca pomiarów. Jak widać poniżej ESP8266 próbuje zainicjować pomiar/odczyt podając 0 logiczne przez 20 ms ale czujnik niestety ma to w nosie ;)
screenshot_dht22_error.png
screenshot_dht22_error.png (58.62 KiB) Viewed 532 times
Porównajmy to z pierwszym obrazkiem i "uczcijmy" to chwilą ciszy. :(

Pytanie jest teraz jak się przed tym zabezpieczyć? Ktoś odpowie nie kupować ASAIR. No niby OK, ale jak już jest kupiony to co zrobić. Jak zmodyfikować firmware/software aby ten cholerny czujnik działał stabilnie i nie generował więcej przykrych niespodzianek i postów na forum.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
pzygmunt
Posts: 7038
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 22, 2019 8:34 pm

Nie lepiej podłączyć czujnik pod inny pin ?
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Thu Aug 22, 2019 8:36 pm

To jest za proste :lol: Sonoffy nie mają tak wielu pinów wystawionych, a czujnik ma działać na każdym pinie.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
wojtas567
Posts: 1796
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Aug 22, 2019 8:49 pm

Ale sonoffy zazwyczaj nie mają GPIO2.
Ja kiedyś testowałem na sonoffie co prawda DS ale na porcie z LEDem i działał bardzo dobrze.
A próbowałeś może z różną wartością rezystora, czy tam cokolwiek się zmienia?
Pozdrawiam
Wojtek
Patryk
Posts: 544
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu Aug 22, 2019 9:47 pm

Potwierdzam, wszystko to, co napisał  @espablo.
DHT22 (AM2302 ASAIR) na gpio2 + Wemos d1 mini + (soft) gate_module + reset = zawieszony czujnik.
Czemu gpio2 ?
Bo widzę, co parę sekund, jak LED "mrugnie" i wtedy "wzrokowo" wiem, że moduł "żyje".
A wracając do AOSONG-a , już chyba nie można ich kupić.
User avatar
Gang
Posts: 52
Joined: Fri Nov 09, 2018 12:44 pm

Mon Sep 02, 2019 7:41 am

1x Sonoff (CWU)
2x Incan (Gate, termometry, kontaktrony)
Yepestis
Posts: 173
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Mon Sep 02, 2019 2:26 pm

W komentarzu ktoś urzucił zdjęcie i tam widać napis ASAIR
User avatar
Espablo
Posts: 1458
Joined: Wed Jun 29, 2016 5:04 pm
Location: Oświęcim
Contact:

Tue Sep 03, 2019 1:08 pm

Dzięki koledze @Lucas, który podał linka do aukcji tutaj, zwróciłem uwagę na kilka szczegółów. Zaznaczyłem na czerwono ciekawe miejsca.
asair.png
asair.png (421.94 KiB) Viewed 343 times
Idąc dalej przypatrzcie się co siedzi w środku. Może nie widać tego dokładnie ale przy dużym powiększeniu widać napis AOSONG
asair2.png
asair2.png (314.64 KiB) Viewed 343 times
Dalszy komentarz chyba nie jest potrzebny.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
User avatar
makrz
Posts: 288
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Tue Sep 03, 2019 6:07 pm

To, że na obrazku jest aosong nic nie znaczy. Mam takie same a w środku asair.
Yepestis
Posts: 173
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Tue Sep 03, 2019 7:21 pm

Wydaje mi się że bardziej rzecz w tym że ASAIR i AOSONG to ten sam producent
AOSONG.JPG
AOSONG.JPG (133.67 KiB) Viewed 275 times
Post Reply