SBW-02 uwagi przedpremierowe
-
shimano73
- Been thanked: 1 time
A mi się wydaje ze reset następuje w momencie wyłączenia przekaźnika furtki .miroph wrote: Fri Aug 23, 2019 1:00 pm Dokładnie zrób jak pisał Przemek. Zastanawiam się czy zaczep nie pobiera przy "starcie" zbyt dużego prądu.
A czy rozłączenie zasilania cewki na długich przewodach nie będzie powodowało generowania chwilowego wysokiego napięcia na niej . Przy prądzie stałym stosujemy diodę kiedyś zwykła prostownicza , dziś diodę shotkky’iego
bo jest szybsza . Czytałem ze przy sterowaniu cewki przekaźnikiem żaden gasik nie jest potrzebny, ale czy to wygenerowane wysokie napięcie nie spowoduje zakłócenia od strony zasilania modułu .
A może wstawię mostek gretza i wszystko zasiłek prądem stałym a elektrozaczep zabezpieczę diodą .
Niestety moje plany weekendowe się zmieniły i dopiero w poniedziałek będę mógł pogrzebać w napędzie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Wezmę udział w Supla Offline Party 2024
Czy normalne jest dla tego modułu to, że po zarejestrowaniu w Cloud i wysterowaniu wyjścia z apki przekaźnik nie odbija? Wg. mnie nie ale.. zacznę od początku.
Włączyłem rejestrację urządzeń w Cloud. Podłączyłem SBW do zasilania, zaczął rozgłaszać sieć.
Wszedłem na 192.168.4.1 i podałem wszystko co niezbędne, zatwierdziłem przyciskiem CONFIG. Moduł się zarejestrował.
Otworzyłem apkę i zobaczyłem dwa nowe kanały. Włączyłem jeden i hmm... nie słyszałem odbicia przekaźnika, jeszcze raz włączyłem i cisza
Poszedłem po multimetr. Sprawdziłem czy obwód na OUT1 jest zamknięty i był
Odpiąłem zasilanie i przekaźnik odpuścił. Podpiąłem zasilanie jeszcze raz. Ponowny test i zachowanie przekaźnika identyczne.
Wszedłem do Cloud i w konfiguracji kanału zmieniłem czas załączenia przekaźnika na 1s, zapisałem. Test z apki, przekaźnik odbija. Powrót na 0,5s i zapis ustawień. Test z apki i przekaźnik odbija. Pomyślałem, że to trochę dziwne
Kontynuując testy usunąłem moduł z chmury i zrobiłem restart SBW, poczekałem aż się ponownie zarejestruje. Po rejestracji wszedłem na kanał bramy i zobaczyłem, że mam widoczne przyciski "Anuluj zmiany" i "Zapisz zmiany"
choć nic nie zmieniałem. Na drugim kanale to samo więc dla dalszych testów na kanale furtki kliknąłem w "Zapisz zmiany". To mi podsunęło pomysł, żeby sprawdzić jak wygląda wpis w bazie dla obu kanałów.
Zalogowałem się do swego RPi i wygląda to tak
Param1 nie jest domyślnie ustawiony. Wydaje mi się, że podczas dodawania kanałów do chmury, dla tego typu urządzeń, czas powinien być domyślnie podany. Tymczasem nie jest i to przez to.
@pzygmunt czy tak ma być, czy może czegoś brakuje w definicji płytki?
Włączyłem rejestrację urządzeń w Cloud. Podłączyłem SBW do zasilania, zaczął rozgłaszać sieć.
Wszedłem na 192.168.4.1 i podałem wszystko co niezbędne, zatwierdziłem przyciskiem CONFIG. Moduł się zarejestrował.
Otworzyłem apkę i zobaczyłem dwa nowe kanały. Włączyłem jeden i hmm... nie słyszałem odbicia przekaźnika, jeszcze raz włączyłem i cisza
Odpiąłem zasilanie i przekaźnik odpuścił. Podpiąłem zasilanie jeszcze raz. Ponowny test i zachowanie przekaźnika identyczne.
Wszedłem do Cloud i w konfiguracji kanału zmieniłem czas załączenia przekaźnika na 1s, zapisałem. Test z apki, przekaźnik odbija. Powrót na 0,5s i zapis ustawień. Test z apki i przekaźnik odbija. Pomyślałem, że to trochę dziwne
Kontynuując testy usunąłem moduł z chmury i zrobiłem restart SBW, poczekałem aż się ponownie zarejestruje. Po rejestracji wszedłem na kanał bramy i zobaczyłem, że mam widoczne przyciski "Anuluj zmiany" i "Zapisz zmiany"
Zalogowałem się do swego RPi i wygląda to tak
Code: Select all
id iodevice_id user_id channel_number caption type func flist param1 param2 param3 text_param1 text_param2 text_param3 alt_icon hidden location_id flags user_icon_id
427 104 1 0 NULL 2900 20 15 0 0 0 NULL NULL NULL NULL 0 NULL 0 NULL
428 104 1 1 2900 10 15 500 0 0 NULL NULL NULL 0 0 NULL 0 NULL
@pzygmunt czy tak ma być, czy może czegoś brakuje w definicji płytki?
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Tak się dzieje dlatego, że wartości domyślne w kontekście czasu nie ustala urządzenie tylko serwer.
Ty posiadasz własną instancję, która dla tego modułu nie ustawia domyślnego czasu. GUI powinno w tym przypadku wyświetlać pustą wartość, a nie 0,5 sek co wprowadza w błąd.
Za ustawianie wartości domyślnych odpowiada funkcja SQL supla_on_newdevice.
Na cloud.supla.org nie zaobserwujesz takiego zachowania ponieważ tam wartości domyślne dla SBW są ustawiane.
Ty posiadasz własną instancję, która dla tego modułu nie ustawia domyślnego czasu. GUI powinno w tym przypadku wyświetlać pustą wartość, a nie 0,5 sek co wprowadza w błąd.
Na cloud.supla.org nie zaobserwujesz takiego zachowania ponieważ tam wartości domyślne dla SBW są ustawiane.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Dzięki za wyjaśnienie. Też tak na początku pomyślałem, że to serwer ustala wartości domyślne tylko nie wiedziałem do końca jak i gdzie i poszedłem innym tropem.pzygmunt wrote: Mon Aug 26, 2019 7:24 am Tak się dzieje dlatego, że wartości domyślne w kontekście czasu nie ustala urządzenie tylko serwer.
Co prawda nie mam konta na cloud.supla.org, ale na beta-cloud.supla.org już tak. Zarejestrowałem SBW, żeby potwierdzić to co piszesz i niestety zachowuje się tam tak jak na mojej prywatnej instancji
Możesz zerknąć czemu to nie bangla? ID933 i ID934
P.S. Nie jest to dla mnie problem, żeby to sobie prawidłowo poustawiać, ale myśląc o przyszłych nabywcach dobrze byłoby to wyjaśnić.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
beta tez tego nie ustawia. Tylko svrX.cloud.supla.org.
Pomyślimy aby rozbudować protokół o wartości domyślne tak aby to urządzenie w pierwszej kolejności decydowało. Ewentualnie zrobimy po stronie supla-serwer jakieś wartości.
Pomyślimy aby rozbudować protokół o wartości domyślne tak aby to urządzenie w pierwszej kolejności decydowało. Ewentualnie zrobimy po stronie supla-serwer jakieś wartości.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
shimano73
W końcu dorwałem się do bramy z pomocą syna , najpierw wykonałem co zalecił Przemek , efekt - nic się złego nie działo, bez podłączonych styków przekaźnika dla elektrozaczepu wszystko działa prawidłowo. Dopiero gdy ponownie podłączyliśmy styki przekaźnika dla elektrozaczepu ikona stanu bramy świruje a moduł się restartuje.pzygmunt wrote: Fri Aug 23, 2019 10:08 am Odłącz wszystko od modułu. Zostaw tylko zasilanie. Pilotem otwórz/zamknij bramę. Ciekawi mnie czy taki sam efekt wystąpi.
Jeśli nie to wtedy podłącz np. kontraktron i ponownie sprawdź. Może dostaje jakiś "strzał" po kablach. Albo coś zakłóca WiFi. Z pewnością trzeba ustalić przyczynę takiego zachowania.
No i chyba znalazłem rozwiązanie , wcześniej pisałem o gasiku dla przekaźnika/cewki , poczytałem sobie i na stronie producenta przekaźników R****L znalazłem prosty sposób na gasik. Do wykonania potrzebyny był kondensator 220nF/250V i rezystor 220 Ohm oba elementy połączone szeregowo ale już równolegle z cewką elektrozaczepu. Po zamontowaniu go bezpośrednio przy elektrozaczepie , ikona bramy przestała świrować a furtka otwiera się prawidłowo.
Układ działa od wczorajszego popołudnia i nie zaobserwowałem problemów ani z elektrozaczepem ani z ikoną bramy.
W tej chwili jestem w pełni zadowolonym uzytkownikiem SBW-02
Dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Demolkaa
Tylko teraz pytanie czy to wina jest tego pojedynczego elektrozaczepu czy na każdym elektrozaczepie będzie się tak działo? A może jeszcze sprawdzić jakby dodać kontaktron na testy do furtki czy takie zjawisko też będzie?
U mnie na dwóch bramach z kontaktronami nie mam takiego zjawiska.
U mnie na dwóch bramach z kontaktronami nie mam takiego zjawiska.
-
shimano73
Na początku nie planowałem montować kontaktronu , ponieważ jest duża odległość pomiędzy słupkiem a furtka .Demolkaa wrote: Thu Aug 29, 2019 10:13 am ...A może jeszcze sprawdzić jakby dodać kontaktron na testy do furtki czy takie zjawisko też będzie?
Jednak po przemyśleniu znalazłem miejsce na kontaktron tak ze nie będzie go widać , jak tylko go zdobędę to zamontuję