SBW-02 uwagi przedpremierowe

User avatar
pzygmunt
Posts: 7025
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Aug 23, 2019 7:48 pm

Może część resetuje się tak szybko, że nie zauważasz, albo masz prywatnego clouda w wersji z bug-iem w tym obszarze
User avatar
shimano73
Posts: 931
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Aug 23, 2019 9:47 pm

miroph wrote:
Fri Aug 23, 2019 1:00 pm
Dokładnie zrób jak pisał Przemek. Zastanawiam się czy zaczep nie pobiera przy "starcie" zbyt dużego prądu.
A mi się wydaje ze reset następuje w momencie wyłączenia przekaźnika furtki .
A czy rozłączenie zasilania cewki na długich przewodach nie będzie powodowało generowania chwilowego wysokiego napięcia na niej . Przy prądzie stałym stosujemy diodę kiedyś zwykła prostownicza , dziś diodę shotkky’iego
bo jest szybsza . Czytałem ze przy sterowaniu cewki przekaźnikiem żaden gasik nie jest potrzebny, ale czy to wygenerowane wysokie napięcie nie spowoduje zakłócenia od strony zasilania modułu .
A może wstawię mostek gretza i wszystko zasiłek prądem stałym a elektrozaczep zabezpieczę diodą .
Niestety moje plany weekendowe się zmieniły i dopiero w poniedziałek będę mógł pogrzebać w napędzie
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
lesny8
Posts: 863
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Aug 25, 2019 9:50 pm

Czy normalne jest dla tego modułu to, że po zarejestrowaniu w Cloud i wysterowaniu wyjścia z apki przekaźnik nie odbija? Wg. mnie nie ale.. zacznę od początku.

Włączyłem rejestrację urządzeń w Cloud. Podłączyłem SBW do zasilania, zaczął rozgłaszać sieć.
Wszedłem na 192.168.4.1 i podałem wszystko co niezbędne, zatwierdziłem przyciskiem CONFIG. Moduł się zarejestrował.
Otworzyłem apkę i zobaczyłem dwa nowe kanały. Włączyłem jeden i hmm... nie słyszałem odbicia przekaźnika, jeszcze raz włączyłem i cisza :shock: Poszedłem po multimetr. Sprawdziłem czy obwód na OUT1 jest zamknięty i był :o

Odpiąłem zasilanie i przekaźnik odpuścił. Podpiąłem zasilanie jeszcze raz. Ponowny test i zachowanie przekaźnika identyczne.
Wszedłem do Cloud i w konfiguracji kanału zmieniłem czas załączenia przekaźnika na 1s, zapisałem. Test z apki, przekaźnik odbija. Powrót na 0,5s i zapis ustawień. Test z apki i przekaźnik odbija. Pomyślałem, że to trochę dziwne :?

Kontynuując testy usunąłem moduł z chmury i zrobiłem restart SBW, poczekałem aż się ponownie zarejestruje. Po rejestracji wszedłem na kanał bramy i zobaczyłem, że mam widoczne przyciski "Anuluj zmiany" i "Zapisz zmiany" :shock: choć nic nie zmieniałem. Na drugim kanale to samo więc dla dalszych testów na kanale furtki kliknąłem w "Zapisz zmiany". To mi podsunęło pomysł, żeby sprawdzić jak wygląda wpis w bazie dla obu kanałów.
Zalogowałem się do swego RPi i wygląda to tak

Code: Select all

id	iodevice_id	user_id	channel_number	caption	type	func	flist	param1	param2	param3	text_param1	text_param2	text_param3	alt_icon	hidden	location_id	flags	user_icon_id
427	104	1	0	NULL	2900	20	15	0	0	0	NULL	NULL	NULL	NULL	0	NULL	0	NULL
428	104	1	1		2900	10	15	500	0	0	NULL	NULL	NULL	0	0	NULL	0	NULL
Param1 nie jest domyślnie ustawiony. Wydaje mi się, że podczas dodawania kanałów do chmury, dla tego typu urządzeń, czas powinien być domyślnie podany. Tymczasem nie jest i to przez to.

@pzygmunt czy tak ma być, czy może czegoś brakuje w definicji płytki?
User avatar
pzygmunt
Posts: 7025
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Aug 26, 2019 7:24 am

Tak się dzieje dlatego, że wartości domyślne w kontekście czasu nie ustala urządzenie tylko serwer.
Ty posiadasz własną instancję, która dla tego modułu nie ustawia domyślnego czasu. GUI powinno w tym przypadku wyświetlać pustą wartość, a nie 0,5 sek co wprowadza w błąd.
Za ustawianie wartości domyślnych odpowiada funkcja SQL supla_on_newdevice.
Na cloud.supla.org nie zaobserwujesz takiego zachowania ponieważ tam wartości domyślne dla SBW są ustawiane.
User avatar
lesny8
Posts: 863
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Aug 26, 2019 4:41 pm

pzygmunt wrote:
Mon Aug 26, 2019 7:24 am
Tak się dzieje dlatego, że wartości domyślne w kontekście czasu nie ustala urządzenie tylko serwer.
Ty posiadasz własną instancję, która dla tego modułu nie ustawia domyślnego czasu. GUI powinno w tym przypadku wyświetlać pustą wartość, a nie 0,5 sek co wprowadza w błąd.
Za ustawianie wartości domyślnych odpowiada funkcja SQL supla_on_newdevice.
Na cloud.supla.org nie zaobserwujesz takiego zachowania ponieważ tam wartości domyślne dla SBW są ustawiane.
Dzięki za wyjaśnienie. Też tak na początku pomyślałem, że to serwer ustala wartości domyślne tylko nie wiedziałem do końca jak i gdzie i poszedłem innym tropem.

Co prawda nie mam konta na cloud.supla.org, ale na beta-cloud.supla.org już tak. Zarejestrowałem SBW, żeby potwierdzić to co piszesz i niestety zachowuje się tam tak jak na mojej prywatnej instancji :?

Możesz zerknąć czemu to nie bangla? ID933 i ID934

P.S. Nie jest to dla mnie problem, żeby to sobie prawidłowo poustawiać, ale myśląc o przyszłych nabywcach dobrze byłoby to wyjaśnić.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7025
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Aug 26, 2019 6:02 pm

beta tez tego nie ustawia. Tylko svrX.cloud.supla.org.

Pomyślimy aby rozbudować protokół o wartości domyślne tak aby to urządzenie w pierwszej kolejności decydowało. Ewentualnie zrobimy po stronie supla-serwer jakieś wartości.
User avatar
shimano73
Posts: 931
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Aug 29, 2019 8:51 am

pzygmunt wrote:
Fri Aug 23, 2019 10:08 am
Odłącz wszystko od modułu. Zostaw tylko zasilanie. Pilotem otwórz/zamknij bramę. Ciekawi mnie czy taki sam efekt wystąpi.
Jeśli nie to wtedy podłącz np. kontraktron i ponownie sprawdź. Może dostaje jakiś "strzał" po kablach. Albo coś zakłóca WiFi. Z pewnością trzeba ustalić przyczynę takiego zachowania.
W końcu dorwałem się do bramy z pomocą syna , najpierw wykonałem co zalecił Przemek , efekt - nic się złego nie działo, bez podłączonych styków przekaźnika dla elektrozaczepu wszystko działa prawidłowo. Dopiero gdy ponownie podłączyliśmy styki przekaźnika dla elektrozaczepu ikona stanu bramy świruje a moduł się restartuje.
No i chyba znalazłem rozwiązanie , wcześniej pisałem o gasiku dla przekaźnika/cewki , poczytałem sobie i na stronie producenta przekaźników R****L znalazłem prosty sposób na gasik. Do wykonania potrzebyny był kondensator 220nF/250V i rezystor 220 Ohm oba elementy połączone szeregowo ale już równolegle z cewką elektrozaczepu. Po zamontowaniu go bezpośrednio przy elektrozaczepie , ikona bramy przestała świrować a furtka otwiera się prawidłowo.
Układ działa od wczorajszego popołudnia i nie zaobserwowałem problemów ani z elektrozaczepem ani z ikoną bramy.
W tej chwili jestem w pełni zadowolonym uzytkownikiem SBW-02 :D

Dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu.
Attachments
Schematic.png
Schematic.png (7.52 KiB) Viewed 240 times
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
pzygmunt
Posts: 7025
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Aug 29, 2019 9:13 am

Dzięki za dochodzenie. Teraz pytanie do Zamel-a. Czy taki gasik może być na pokładzie lub czy ewentualnie będzie dodawany do zestawu
? Temat będzie się zapewne powtarzał.
User avatar
Demolkaa
Posts: 196
Joined: Thu Oct 11, 2018 8:42 pm
Location: Twardowice

Thu Aug 29, 2019 10:13 am

Tylko teraz pytanie czy to wina jest tego pojedynczego elektrozaczepu czy na każdym elektrozaczepie będzie się tak działo? A może jeszcze sprawdzić jakby dodać kontaktron na testy do furtki czy takie zjawisko też będzie?
U mnie na dwóch bramach z kontaktronami nie mam takiego zjawiska.
User avatar
shimano73
Posts: 931
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Aug 29, 2019 10:47 am

Demolkaa wrote:
Thu Aug 29, 2019 10:13 am
...A może jeszcze sprawdzić jakby dodać kontaktron na testy do furtki czy takie zjawisko też będzie?
Na początku nie planowałem montować kontaktronu , ponieważ jest duża odległość pomiędzy słupkiem a furtka .
Jednak po przemyśleniu znalazłem miejsce na kontaktron tak ze nie będzie go widać , jak tylko go zdobędę to zamontuję
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Post Reply