Zależności - ogrzewanie podłogowe

Masteratom

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy można wykonać w SUPLI zależności między czujnikiem temperatury a wybranymi układem wykonawczym ?
Chodzi mi dokładnie o to by można było w supli nastawić zadaną temperaturę w pokoju a system w zależności czy temperatura spada stopniowo otwierał i zamykał zawór.
Początkujący programista oraz tester automatyczny. Obecnie szuka w zawodzie pracy.
dannon

Roadmap:
viewtopic.php?f=17&t=3607

Jeśli masz możliwość zaprogramowania układu wykonawczego, to za pomocą linków bezpośrednich możesz odczytać wartość temperatury i coś zrobić.
Sama platforma nie umożliwia jeszcze konfiguracji od strony panelu użytkownika.
Masteratom

Kurcze nie dobrze. A czy już są prace by taką funkcjonalność wprowadzić w platformie?
Początkujący programista oraz tester automatyczny. Obecnie szuka w zawodzie pracy.
uchnast.michal
Has thanked: 7 times

Testuję obecną postać termostatu dostępną na supla.fracz oraz elektrozaworów obsługiwanych przez NodeMcu (soft od Wojtasa) z odwróconą logiką. Elektrozawory NO (https://pl.aliexpress.com/item/32964219 ... 5c0fPQ7S2V), w supla pokazuje, że grzeje pętla podłogówki gdy przekaźnik jest w stanie spoczynku.. W każdym pokoju (w zależności jaki mam moduł) podłączyłem DS lub DHT22.
Na razie (na sucho) wygląda dobrze, zobaczymy w okresie grzewczym.
Dodatkowo warunki wyłączania pieca gdy wszystkie elektrozawory są zamknięte lub temp na zewnątrz osiągnie zadany próg.
Załączam moje ikonki (odwrócona logika).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gang

zawory w podłogówkach nie działają stopniowo. Po prostu otwierają lub zamykają ;)
Wyżej opisali już jak to zrobić.
Szkoda, ze typowego termostatu brakuję, ale czekamy wytrwale! ;)
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:

Return to “FAQ / Jak to zrobić”