Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy można wykonać w SUPLI zależności między czujnikiem temperatury a wybranymi układem wykonawczym ?
Chodzi mi dokładnie o to by można było w supli nastawić zadaną temperaturę w pokoju a system w zależności czy temperatura spada stopniowo otwierał i zamykał zawór.
Zależności - ogrzewanie podłogowe
-
Początkujący programista oraz tester automatyczny. Obecnie szuka w zawodzie pracy.
Roadmap:
viewtopic.php?f=17&t=3607
Jeśli masz możliwość zaprogramowania układu wykonawczego, to za pomocą linków bezpośrednich możesz odczytać wartość temperatury i coś zrobić.
Sama platforma nie umożliwia jeszcze konfiguracji od strony panelu użytkownika.
viewtopic.php?f=17&t=3607
Jeśli masz możliwość zaprogramowania układu wykonawczego, to za pomocą linków bezpośrednich możesz odczytać wartość temperatury i coś zrobić.
Sama platforma nie umożliwia jeszcze konfiguracji od strony panelu użytkownika.
-
Kurcze nie dobrze. A czy już są prace by taką funkcjonalność wprowadzić w platformie?
Początkujący programista oraz tester automatyczny. Obecnie szuka w zawodzie pracy.
- uchnast.michal
- Kontaktowanie:
Testuję obecną postać termostatu dostępną na supla.fracz oraz elektrozaworów obsługiwanych przez NodeMcu (soft od Wojtasa) z odwróconą logiką. Elektrozawory NO (https://pl.aliexpress.com/item/32964219 ... 5c0fPQ7S2V), w supla pokazuje, że grzeje pętla podłogówki gdy przekaźnik jest w stanie spoczynku.. W każdym pokoju (w zależności jaki mam moduł) podłączyłem DS lub DHT22.
Na razie (na sucho) wygląda dobrze, zobaczymy w okresie grzewczym.
Dodatkowo warunki wyłączania pieca gdy wszystkie elektrozawory są zamknięte lub temp na zewnątrz osiągnie zadany próg.
Załączam moje ikonki (odwrócona logika).
Na razie (na sucho) wygląda dobrze, zobaczymy w okresie grzewczym.
Dodatkowo warunki wyłączania pieca gdy wszystkie elektrozawory są zamknięte lub temp na zewnątrz osiągnie zadany próg.
Załączam moje ikonki (odwrócona logika).
- Załączniki
-
- co-off.png (2.94 KiB) Przejrzano 1774 razy
-
- co-on.png (3.55 KiB) Przejrzano 1774 razy
e-talking............