DHT22 przykład zachowania dwóch różnych czujników

Patryk
Posty: 609
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt wrz 03, 2019 7:41 pm

Zgadza się.
Kiedyś nazywali się AOSONG, a teraz ASAIR.
Ale widocznie coś zmienili również w "produkcji".
Awatar użytkownika
dawidd
Posty: 440
Rejestracja: wt gru 19, 2017 12:45 pm

śr wrz 04, 2019 5:12 am

Moze jest to jakieś wyjaśnienie ze u mnie 4 dht asair chodzą bez zacięcia juz bardzo długo - może trafiłem na partie gdzie nazwa sie zmieniła ale środek pozostał ten sam
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 459
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

śr wrz 04, 2019 6:36 am

Espablo pisze:
wt wrz 03, 2019 1:08 pm
Dzięki koledze @Lucas, który podał linka do aukcji tutaj, zwróciłem uwagę na kilka szczegółów. Zaznaczyłem na czerwono ciekawe miejsca.
...
Idąc dalej przypatrzcie się co siedzi w środku. Może nie widać tego dokładnie ale przy dużym powiększeniu widać napis AOSONG
...
Dalszy komentarz chyba nie jest potrzebny.
@Espablo, ten co ja mam i chodzi bez problemu już prawie 2 lata na Twoim Incan Easy wgranym do D1 mini to jest właśnie AOSONG. Nie ma z nim absolutnie żadnego problemu - czy to po resecie, czy odłączeniu zasilania. Nawet teraz odłączyłem go do zrobienia zdjęć i wstaje bez problemu.
am2302_1.png
am2302_1.png (838.79 KiB) Przejrzano 439 razy
am2302_2.png
am2302_2.png (964.38 KiB) Przejrzano 439 razy
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
leo
Posty: 12
Rejestracja: czw cze 28, 2018 10:55 am

wt paź 01, 2019 8:44 pm

Witam

Koledzy mam 4 czujniki ASAIR AM2302 Czyli tą nie za dobra wersja DHT22. Wgrany Multiboard v2.7.2 na Sonoff Basic czujnik podłączony do RX (Wydaje mi się ze jest GPIO3 ) . Efekt czujnik dokonuje pomiaru po czym po około 3s pomiar znika i już się nie pojawia. Pod restarcie zasilania sytuacja się powtarza. Jakiś pomysł jak to uruchomić ?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

wt paź 01, 2019 9:10 pm

Może wymiana czujnika pomoże. Ja już nie mam pomysłu jak to zniwelować. Podobno komuś się to udało ale nie chce się podzielić tą wiedzą.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
leo
Posty: 12
Rejestracja: czw cze 28, 2018 10:55 am

wt paź 01, 2019 9:18 pm

Szukam innego czujnika tylko ze moje objawy są troszkę inne. Robi jeden pomiar i umiera ale pewnie to kwestia czujnika zamówiłem DHT11 i szukam tej AOSONG DHT22.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 459
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

wt paź 01, 2019 10:59 pm

leo pisze:
wt paź 01, 2019 9:18 pm
Szukam innego czujnika tylko ze moje objawy są troszkę inne. Robi jeden pomiar i umiera ale pewnie to kwestia czujnika zamówiłem DHT11 i szukam tej AOSONG DHT22.
Możesz też spróbować tego AOSONG AM2301 (DHT21) http://s.aliexpress.com/RfmA3a6B
Mam takie dwa i nie gubią pomiarów. Tylko ja mam Aosong. Pomimo zdjęć w opisie niestety nie jest powiedziane, że nie dostaniesz Asaira.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 191
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

śr paź 02, 2019 4:19 am

Opisywany problem miałam wyłącznie na sonoff basic multiboard. Na sofcie gate Zybi i skomplikowanych samodzielnie primary GUI działają ok, łącznie 5 sztuk.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 343
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr paź 02, 2019 5:10 am

leo pisze:
wt paź 01, 2019 8:44 pm
Witam

Koledzy mam 4 czujniki ASAIR AM2302 Czyli tą nie za dobra wersja DHT22. Wgrany Multiboard v2.7.2 na Sonoff Basic czujnik podłączony do RX (Wydaje mi się ze jest GPIO3 ) . Efekt czujnik dokonuje pomiaru po czym po około 3s pomiar znika i już się nie pojawia. Pod restarcie zasilania sytuacja się powtarza. Jakiś pomysł jak to uruchomić ?
Ile czujników masz podłączonych na raz?
leo
Posty: 12
Rejestracja: czw cze 28, 2018 10:55 am

śr paź 02, 2019 5:15 am

jednocześnie 1 czujnik :)
ODPOWIEDZ