ESP8266 Primary GUI - Termostat

krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 08, 2019 5:42 pm

termostat.jpg
termostat.jpg (122.96 KiB) Przejrzano 4501 razy
android.jpg
android.jpg (33.46 KiB) Przejrzano 4501 razy
Wersja termostatu umożliwia:
- pomiar temperatury z wielu czujników (maks 8)
- ustawienie temperatury wyłączenia w zakresie od -55 do 125 z rozdzielczością 0,1
- ustawienie histerezy od 0 do 10 z rodzielczością 0,1
- określenie kanału czujnika dla którego ma działać termostat
- wyłączenie całkowite termostatu z clouda
- zabezpieczenie przed brakiem odczytu temperatury - wyłączy się termostat jeżeli 10 razy zostanie odczytana błędna temperatura
- pracę termostatu bez wifi
- konfigurację z urządzenia

Wersja zawiera wszystkie poprawki z viewtopic.php?f=11&t=5233
Z wątku wymienionego wyżej wiem, że lepiej jest udostępnić gotowego bia niż kod więc proszę osoby zaintresowane o kontakt przygotuję wersję. Jeżeli wersja będzie działać fajnie i się przyjmie to wrzucę kod.

EDIT:
Zawsze aktualne źródło:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI_thermostat

Aktualna skompilowana wersja znajduje się w temacie:
viewtopic.php?p=58141#p58141
Ostatnio zmieniony ndz sty 12, 2020 4:18 pm przez krycha88, łącznie zmieniany 9 razy.
Patryk
Posty: 834
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz wrz 08, 2019 6:05 pm

Wow !!!.
Chętnie potestuję.
Od dawna już czekam na coś takiego do mojej kotłowni.
PioKar
Posty: 391
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

ndz wrz 08, 2019 6:17 pm

To ja poproszę.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz wrz 08, 2019 6:28 pm

Dodaj jeszcze opcję wyboru schładzania i jeszcze wybór między temperaturą a wilgotnością.
Pozdrawiam
Wojtek
Patryk
Posty: 834
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz wrz 08, 2019 6:39 pm

Chociaż powiem szczerze, wolałbym bym kod, gdyż wtedy, mógłbym sam sobie dobrać gpio do własnych preferencji.
Awatar użytkownika
Lector
Posty: 575
Rejestracja: pt lis 17, 2017 2:26 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

ndz wrz 08, 2019 6:55 pm

No nieźle, ja do tej pory wykorzystuje skrypty @Fracza do sterowania ogrzewania basenu.

Widzę ze to załatwi problem gdy nie ma połączenia z serwerem, tylko że u mnie nie nie ma histerezy tylko zależność temperatur wody w basenie a wody w panelu solarnym i wody powrotnej z solara.

Jeszcze tylko podpięcie jakiegoś wyświetlacza. Niestety oLED nie wytrzymał sezonu :( Dostał od ciepła lub wilgotności i piksele się powypalały.
Może jakiś e-papier?
Nie spełniony automatyk.
XiaomiFans.PL
Yepestis
Posty: 260
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

ndz wrz 08, 2019 7:11 pm

Wrzuć proszę kod na GitHuba, jak komuś coś się źle kompiluje to nie znaczy że wszyscy tak mają.
ESP8266 Primary GUI v2 kompiluje się u mnie bardzo dobrze, a działa jeszcze lepiej :D
Zla zainteresowanych oczywiście może być dostępny bin.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

ndz wrz 08, 2019 7:32 pm

Lector pisze:
ndz wrz 08, 2019 6:55 pm
Niestety oLED nie wytrzymał sezonu :( Dostał od ciepła lub wilgotności i piksele się powypalały.
Może jakiś e-papier?
One tak mają :( same z siebie.
Pozdrawiam
Wojtek
Patryk
Posty: 834
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz wrz 08, 2019 11:15 pm

Tak na szybko, na już.
Wszystko działa prawidłowo.
Chociaż wydaje mi się, że logika gpio przekaźnika powinna być odwrotna.
Teraz jest tak, że jeżeli termostat jest wyłączony ( w cloud na off ), na gpio przekaźnika  jest 3,3V.
Po włączeniu ( w cloud na "on" ),
poniżej  zadeklarowanej temperatury,  jest na gpio przekaźnika 0V.
Po "przekroczeniu" zadeklarowanej temperatury, gpio przekaźnika zmienia stan na 3,3V.
W/g mnie lepiej ( bezpieczniej) było by, gdyby było odwrotnie.
krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn wrz 09, 2019 3:34 am

Patryk pisze:
ndz wrz 08, 2019 11:15 pm
Tak na szybko, na już.
Wszystko działa prawidłowo.
Chociaż wydaje mi się, że logika gpio przekaźnika powinna być odwrotna.
Teraz jest tak, że jeżeli termostat jest wyłączony ( w cloud na off ), na gpio przekaźnika  jest 3,3V.
Po włączeniu ( w cloud na "on" ),
poniżej  zadeklarowanej temperatury,  jest na gpio przekaźnika 0V.
Po "przekroczeniu" zadeklarowanej temperatury, gpio przekaźnika zmienia stan na 3,3V.
W/g mnie lepiej ( bezpieczniej) było by, gdyby było odwrotnie.
Faktycznie tak zrobiłem, zamienię logikę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”