ESP8266 Primary GUI - Termostat

Post Reply
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 344
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Sep 10, 2019 4:54 pm

Nie chciałbym się tu autorytatywnie wypowiadać, bo nie mam styczności z takimi urządzeniami, ale bojlery elektryczne mają raczej zabezpieczenie termiczne (mechaniczne - bimetal) i nie da rady zagotować w nich wody.

Może rozwiązaniem jest dodanie wartości minimum i maximum w trybie działania ręcznego?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
krycha88
Posts: 213
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Sep 10, 2019 5:01 pm

Robert Błaszczak wrote:
Tue Sep 10, 2019 4:54 pm
Nie chciałbym się tu autorytatywnie wypowiadać, bo nie mam styczności z takimi urządzeniami, ale bojlery elektryczne mają raczej zabezpieczenie termiczne (mechaniczne - bimetal) i nie da rady zagotować w nich wody.

Może rozwiązaniem jest dodanie wartości minimum i maximum w trybie działania ręcznego?
pewnie masz racje tylko wtedy po co dodatkowy termostat :)

a może w trybie ręcznym dać możliwość określenia na ile min ma się uruchomić przekaźnik?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 344
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Tue Sep 10, 2019 5:14 pm

Zabezpieczenie termiczne zakładam że zadziała przy temperaturze wody 90°C, a "suplowym" termostatem ustawiamy na 55°C. Możemy przełączyć na ręczny tryb, jeśli chcemy podgrzać wodę do wyższej temperatury. Zdalnie z aplikacji nie jesteśmy w stanie na razie zmienić warunków działania termostatu.
Inny przypadek, to podgrzewanie wody w basenie. Mamy ustawiony termostat na 28°C, ale chcemy sobie dogrzać wodę do 32°C. Przestawiamy na tryb ręczny i kontrolujemy w aplikacji temperaturę wody w basenie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
Patryk
Posts: 356
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Sep 10, 2019 8:54 pm

krycha88 wrote:
Tue Sep 10, 2019 9:40 am
Patryk wrote:
Mon Sep 09, 2019 2:31 pm
krycha88 wrote:
Mon Sep 09, 2019 2:17 pm
Może macie jakieś sugestie?
No to ja mam pytanie.
Czy jest możliwość , aby czujnikiem termostatu, był DHT22 ?
Oczywiście tylko po stronie temperatury.
A sprawdzałeś czy działa termostat na DHT22? :)
DHT22 działa.
Attachments
Screenshot_20190910-225149.png
Screenshot_20190910-225149.png (125.19 KiB) Viewed 237 times
Patryk
Posts: 356
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Sep 10, 2019 10:46 pm

Wersja v3 "termostat manual".
Wydaje mi się, że teraz działa prawidłowo.

Testowane tylko w "trybie" RESET ( dla "obu  przekaźników" ) + Wemos d1 mini + 1x ds18b20 + 1 "fizyczny" przekaźnik.

Ps.
Fajnie by jeszcze było, gdyby, tak jak napisał @Robert - w trybie automatycznym, ikona  ( manualnego przekaźnika ) pokazywała faktyczny stan przekaźnika (teraz w aplikacji nie widać, czy przekaźnik jest załączony, czy wyłączony)

W trybie "manualnym" działa prawidłowo ( widać, kiedy przekaźnik jest załączony lub wyłączony).
PioKar
Posts: 215
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Wed Sep 11, 2019 3:04 am

PioKar wrote:
Tue Sep 10, 2019 3:40 pm
jednak paczam dalej.
Na off samo się ustawia jak przekażnik jest na zapamiętaj stan.
Przestawiłem przekażnik na reset i cały czas jest on.
Patrzę dalej.
Druga sprawa.
Jak wchodzę po IP w moduł i robię jakieś zmiany to po save pokazuje wymagany reset
Kilka razy wćisłem reset w aplikacji ale to powoduje przejście do szybkiego miganie diody w wemos.
Czyli rozgłaszanie sieci supla
Ale jak po save odłączę zasilanie ( fizycznie wtyczka off/on ) to wemos się pokazuje w cloud.
Ad-1.
To jednak chodziło o ustawienie przekażnika.
Na noc zostawiłem przekażnik na reset i tak trzyma.
Cloud podaje ostatnie połączenie godzina 17,05 czyli ładnie trzyma połączenie.
Ad-2
To, jak się wie co robić nie jest takie straszne.
PioKar
Posts: 215
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Wed Sep 11, 2019 4:01 am

No i jeszcze jedno.
To tak by zrozumieć.
Napisane jest:
- ustawienie temperatury wyłączenia w zakresie od -55 do 125 z rozdzielczością 0,1
- ustawienie histerezy od 0 do 10 z rodzielczością 0,1
Ale jak patrzę na dane z DS-a to zmieniają się co 0,25.
Czyli faktyczna dokładność ustawień jest co 1/4 stopnia ?
To nie jest problem, tak tylko pytam.
krycha88
Posts: 213
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Wed Sep 11, 2019 5:03 am

PioKar wrote:
Wed Sep 11, 2019 4:01 am
No i jeszcze jedno.
To tak by zrozumieć.
Napisane jest:
- ustawienie temperatury wyłączenia w zakresie od -55 do 125 z rozdzielczością 0,1
- ustawienie histerezy od 0 do 10 z rodzielczością 0,1
Ale jak patrzę na dane z DS-a to zmieniają się co 0,25.
Czyli faktyczna dokładność ustawień jest co 1/4 stopnia ?
To nie jest problem, tak tylko pytam.
Moje nie dopatrzenie - poprawię :)
PioKar wrote:
Wed Sep 11, 2019 4:01 am
Druga sprawa.
Jak wchodzę po IP w moduł i robię jakieś zmiany to po save pokazuje wymagany reset
Kilka razy wćisłem reset w aplikacji ale to powoduje przejście do szybkiego miganie diody w wemos.
Czyli rozgłaszanie sieci supla
Ale jak po save odłączę zasilanie ( fizycznie wtyczka off/on ) to wemos się pokazuje w cloud.
Jest to jakiś problem ESP, po wgraniu softu jak odłączysz zasilanie to po podłączeniu restart powinien działać poprawnie. Jak znajdę rozwiązanie to wrzucę.
krycha88
Posts: 213
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Wed Sep 11, 2019 5:06 am

Patryk wrote:
Tue Sep 10, 2019 10:46 pm
Wersja v3 "termostat manual".
Wydaje mi się, że teraz działa prawidłowo.

Testowane tylko w "trybie" RESET ( dla "obu  przekaźników" ) + Wemos d1 mini + 1x ds18b20 + 1 "fizyczny" przekaźnik.

Ps.
Fajnie by jeszcze było, gdyby, tak jak napisał @Robert - w trybie automatycznym, ikona  ( manualnego przekaźnika ) pokazywała faktyczny stan przekaźnika (teraz w aplikacji nie widać, czy przekaźnik jest załączony, czy wyłączony)

W trybie "manualnym" działa prawidłowo ( widać, kiedy przekaźnik jest załączony lub wyłączony).
No właśnie dlatego zrobiłem kanał sensora który informuje czy przekaźnik jest uruchomiony czy nie, powinien działać dla trybu automatycznego i manualnego.

Ps.
Tak sobie pomyślałem, że dla trybu manualnego wyłączę możliwość zapamiętywania stanu.
kris.gie
Posts: 143
Joined: Thu Apr 28, 2016 4:24 pm
Location: Katowice

Wed Sep 11, 2019 2:36 pm

Też bym chętnie potestował, skąd można pobrać? I jeszcze pytanko, czy dałoby się zrobić na bazie tego termostatu sterownik solarny?
Post Reply