SUPLA "przewodowo"

dudus005
Posts: 4
Joined: Thu Sep 12, 2019 8:16 am

Thu Sep 12, 2019 8:25 am

Witam, pytanie mi się nasunęło. Jest możliwe zaadaptowanie SUPLI do instalacji już istniejącej, gdzie przy pomocy włączników dzwonkowych i przewodów komunikacyjnych włączamy / uruchamiamy roletę, oświetlenie itp. Takie rozwiązanie mam w domu i rozwiązanie jest przy pomocy sterownika PLC (FATEK) ale jest to jak dla mnie oczywiści za bardzo skomplikowane.
User avatar
pzygmunt
Posts: 7053
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Sep 12, 2019 9:38 am

Montujesz moduł pod włącznik w ścianie i tyle.
dudus005
Posts: 4
Joined: Thu Sep 12, 2019 8:16 am

Thu Sep 12, 2019 10:47 am

W ścianie posiadam tylko przewód komunikacyjny czyt. skrętka natomiast przewody napięciowe z np rolet są w tablicy rozdzielczej.
User avatar
michael
Posts: 1003
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Thu Sep 12, 2019 10:53 am

Też nie problem. W tablicy rozdzielczej montujesz moduły. Lada dzień wyjdzie Zamel ROW-04m (moduł na szynę DIN 4-kanałowy), który idealnie się do tego nada :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
dudus005
Posts: 4
Joined: Thu Sep 12, 2019 8:16 am

Thu Sep 12, 2019 11:53 am

OOO genialnie o to mi właśnie chodziło jeszcze do ideału brakuje wyłączenie wifi bo na sieci lan mi to pracuje
User avatar
wojtas567
Posts: 1802
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Sep 12, 2019 3:24 pm

ROW-04 nie sprawdzi się u kolegi bo o ile sobie przypominam nie ma tam sterowania z przycisków.
No i nie podłączysz tego po rj, wszystkie moduły mają łączność z routerem po wifi chyba, że sam sobie zmontujesz na arduino.
Pozdrawiam
Wojtek
skalarro
Posts: 5
Joined: Tue Sep 03, 2019 7:08 am

Thu Sep 12, 2019 4:27 pm

A ja powiem inaczej. Nie rezygnuj z fateka. Masz w domu potężne narzędzie, na którym cuda można robić. Lepiej poanalizuj torchę o co chodzi w Winproladderze i programowaniu drabinkowym.
User avatar
michael
Posts: 1003
Joined: Wed Nov 09, 2016 8:00 am
Location: Wojkowice

Fri Sep 13, 2019 5:50 am

wojtas567 wrote:
Thu Sep 12, 2019 3:24 pm
ROW-04 nie sprawdzi się u kolegi bo o ile sobie przypominam nie ma tam sterowania z przycisków.
Testuję u siebie ROW-04m i ma również możliwość podłączenia/sterowania z przycisków. Także u kolegi można wykorzystać żyły ze skrętki od włącznika do szafy i z powodzeniem sterować rowem :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
dudus005
Posts: 4
Joined: Thu Sep 12, 2019 8:16 am

Fri Sep 13, 2019 11:28 am

Dzięki, widzę że zamel idzie w dobrą stronę, nic poczekam ;) a co do Fatek'a to rzeczywiście jest w nim moc ale co z tego jak operator jej nie posiada ;) :lol:
User avatar
Demolkaa
Posts: 196
Joined: Thu Oct 11, 2018 8:42 pm
Location: Twardowice

Sat Sep 14, 2019 6:14 pm

Post Reply