SUPLA "przewodowo"

dudus005
Posty: 4
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 8:16 am

czw wrz 12, 2019 8:25 am

Witam, pytanie mi się nasunęło. Jest możliwe zaadaptowanie SUPLI do instalacji już istniejącej, gdzie przy pomocy włączników dzwonkowych i przewodów komunikacyjnych włączamy / uruchamiamy roletę, oświetlenie itp. Takie rozwiązanie mam w domu i rozwiązanie jest przy pomocy sterownika PLC (FATEK) ale jest to jak dla mnie oczywiści za bardzo skomplikowane.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9119
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw wrz 12, 2019 9:38 am

Montujesz moduł pod włącznik w ścianie i tyle.
dudus005
Posty: 4
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 8:16 am

czw wrz 12, 2019 10:47 am

W ścianie posiadam tylko przewód komunikacyjny czyt. skrętka natomiast przewody napięciowe z np rolet są w tablicy rozdzielczej.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1139
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw wrz 12, 2019 10:53 am

Też nie problem. W tablicy rozdzielczej montujesz moduły. Lada dzień wyjdzie Zamel ROW-04m (moduł na szynę DIN 4-kanałowy), który idealnie się do tego nada :)
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
dudus005
Posty: 4
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 8:16 am

czw wrz 12, 2019 11:53 am

OOO genialnie o to mi właśnie chodziło jeszcze do ideału brakuje wyłączenie wifi bo na sieci lan mi to pracuje
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

czw wrz 12, 2019 3:24 pm

ROW-04 nie sprawdzi się u kolegi bo o ile sobie przypominam nie ma tam sterowania z przycisków.
No i nie podłączysz tego po rj, wszystkie moduły mają łączność z routerem po wifi chyba, że sam sobie zmontujesz na arduino.
Pozdrawiam
Wojtek
skalarro
Posty: 5
Rejestracja: wt wrz 03, 2019 7:08 am

czw wrz 12, 2019 4:27 pm

A ja powiem inaczej. Nie rezygnuj z fateka. Masz w domu potężne narzędzie, na którym cuda można robić. Lepiej poanalizuj torchę o co chodzi w Winproladderze i programowaniu drabinkowym.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1139
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pt wrz 13, 2019 5:50 am

wojtas567 pisze:
czw wrz 12, 2019 3:24 pm
ROW-04 nie sprawdzi się u kolegi bo o ile sobie przypominam nie ma tam sterowania z przycisków.
Testuję u siebie ROW-04m i ma również możliwość podłączenia/sterowania z przycisków. Także u kolegi można wykorzystać żyły ze skrętki od włącznika do szafy i z powodzeniem sterować rowem :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
dudus005
Posty: 4
Rejestracja: czw wrz 12, 2019 8:16 am

pt wrz 13, 2019 11:28 am

Dzięki, widzę że zamel idzie w dobrą stronę, nic poczekam ;) a co do Fatek'a to rzeczywiście jest w nim moc ale co z tego jak operator jej nie posiada ;) :lol:
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 227
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

sob wrz 14, 2019 6:14 pm

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”