SUPLA "przewodowo"
-
dudus005
Witam, pytanie mi się nasunęło. Jest możliwe zaadaptowanie SUPLI do instalacji już istniejącej, gdzie przy pomocy włączników dzwonkowych i przewodów komunikacyjnych włączamy / uruchamiamy roletę, oświetlenie itp. Takie rozwiązanie mam w domu i rozwiązanie jest przy pomocy sterownika PLC (FATEK) ale jest to jak dla mnie oczywiści za bardzo skomplikowane.
-
dudus005
W ścianie posiadam tylko przewód komunikacyjny czyt. skrętka natomiast przewody napięciowe z np rolet są w tablicy rozdzielczej.
-
michael
Też nie problem. W tablicy rozdzielczej montujesz moduły. Lada dzień wyjdzie Zamel ROW-04m (moduł na szynę DIN 4-kanałowy), który idealnie się do tego nada 
-
dudus005
OOO genialnie o to mi właśnie chodziło jeszcze do ideału brakuje wyłączenie wifi bo na sieci lan mi to pracuje
-
wojtas567
ROW-04 nie sprawdzi się u kolegi bo o ile sobie przypominam nie ma tam sterowania z przycisków.
No i nie podłączysz tego po rj, wszystkie moduły mają łączność z routerem po wifi chyba, że sam sobie zmontujesz na arduino.
No i nie podłączysz tego po rj, wszystkie moduły mają łączność z routerem po wifi chyba, że sam sobie zmontujesz na arduino.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
skalarro
A ja powiem inaczej. Nie rezygnuj z fateka. Masz w domu potężne narzędzie, na którym cuda można robić. Lepiej poanalizuj torchę o co chodzi w Winproladderze i programowaniu drabinkowym.
-
michael
Testuję u siebie ROW-04m i ma również możliwość podłączenia/sterowania z przycisków. Także u kolegi można wykorzystać żyły ze skrętki od włącznika do szafy i z powodzeniem sterować rowemwojtas567 wrote: Thu Sep 12, 2019 3:24 pm ROW-04 nie sprawdzi się u kolegi bo o ile sobie przypominam nie ma tam sterowania z przycisków.
-
dudus005
Dzięki, widzę że zamel idzie w dobrą stronę, nic poczekam
a co do Fatek'a to rzeczywiście jest w nim moc ale co z tego jak operator jej nie posiada

-
Demolkaa