Nic takiego nie występuje u mnie.martinok wrote: Sat Sep 14, 2019 4:00 pm Witam.
Wgrałem na próbę termostat v3 ds18b20 wszystko działa gdy nie odłączam zasilania.
Po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu moduły(próbowałem na 2-uch) nie pamiętają ustawień sieci.
Czy mogę robić coś nie tak?
NodeMCU, oraz WEMOS
Pozdrawiam
ESP8266 Primary GUI - Termostat
-
makrz
-
martinok
No więc dzieje się tak gdy podłączam zasilanie z USB (oba moduły mają wbudowany "serial")
Jak podłącze z ładowarki to jest wszystko OK.
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
-
Patryk
viewtopic.php?p=44670#p44670martinok wrote: Sun Sep 15, 2019 2:57 am No więc dzieje się tak gdy podłączam zasilanie z USB (oba moduły mają wbudowany "serial")
-
martinok
Nie wiem czy chodziło Tobie o to że USB nie wyrabia prądowo ale chyba nie w tym rzecz.Patryk wrote: Sun Sep 15, 2019 3:25 amviewtopic.php?p=44670#p44670martinok wrote: Sun Sep 15, 2019 2:57 am No więc dzieje się tak gdy podłączam zasilanie z USB (oba moduły mają wbudowany "serial")
W primary GUI v2 tego niema i z USB startuje.
Myślę że jest to kwestia czasu oczekiwania na połączenie z Cloud lub WiFi
PS
Chyba o to chodzi
Code: Select all
long config_delay = 5000;
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Przygotowałem wam soft gdzie można określić samemu GPIO jak ma pracować urządzenie.
Ps.
Jeżeli byście chcieli to mogę wam przygotować soft w którym będzie można ustawiać temperaturę termostatu z aplikacji. Osobiście jest mi to nie potrzebne dlatego tego nie dodałem
Ps.
Jeżeli byście chcieli to mogę wam przygotować soft w którym będzie można ustawiać temperaturę termostatu z aplikacji. Osobiście jest mi to nie potrzebne dlatego tego nie dodałem
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by krycha88 on Tue Sep 24, 2019 8:35 am, edited 1 time in total.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
makrz
Ja bym chciał.krycha88 wrote: Sun Sep 15, 2019 6:39 am Jeżeli byście chcieli to mogę wam przygotować soft w którym będzie można ustawiać temperaturę termostatu z aplikacji. Osobiście jest mi to nie potrzebne dlatego tego nie dodałem![]()
-
PioKar
Jak jest DHT to przydała by się wersja z dwoma przekażnikami.
Ponad rok czasu działa u mnie sonoff dual z dht w okapie kuchennym.
Dwa termostaty u @Fracz i podczas gotowania włącza wyciąg.
Czasem od temperatury a czasem od wilgotności.
Polecam.
Polecam.
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
Jak się sprawdzi ta wersja to się pomyśliPioKar wrote: Sun Sep 15, 2019 9:02 am Jak jest DHT to przydała by się wersja z dwoma przekażnikami.
Polecam.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Lector
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 25 times
No to jestem w domu więc piszękrycha88 wrote: Mon Sep 09, 2019 3:35 amPodeślij ten warunek co aktualnie używasz to pomyślimy:-)Lector wrote: Sun Sep 08, 2019 6:55 pm No nieźle, ja do tej pory wykorzystuje skrypty @Fracza do sterowania ogrzewania basenu.
Widzę ze to załatwi problem gdy nie ma połączenia z serwerem, tylko że u mnie nie nie ma histerezy tylko zależność temperatur wody w basenie a wody w panelu solarnym i wody powrotnej z solara.
Jeszcze tylko podpięcie jakiegoś wyświetlacza. Niestety oLED nie wytrzymał sezonuDostał od ciepła lub wilgotności i piksele się powypalały.
Może jakiś e-papier?
Mam zrobione sterowanie do basenu na dwóch modułach współpracujących ze sobą.
1. Wemos D1 mini + oLED + Relay + 4 x DS18B20 - odpowiedzialny jest za pomiar temperatur (woda w basenie, wody w solarze, wody powrotnej z solaru, nasłonecznienia), przekaźnik działa jako główny wyłącznik zasilania pomp (takie dodatkowe zabezpieczenie oprócz róznicówki, aby pompy nie załączyły się podczas kąpieli).
2. Sonoff 4CH Pro - który jest również obsługiwany za pomocą pilotów, pierwszy kanał załącza mi oświetlenie w koło basenu, drugi monostabliny kanał steruję głównym wyłącznikiem pomp, trzeci włącza pompę filtrującą (harmonogram godzinowy), czwarty uruchamia pompę od solaru na podstawie temperatur. Trzeci kanał i czwarty są połączone w szeregu z przekaźnikiem Wemosa, więc jeżeli główny wyłącznik jest wyłączony to i tak nie uruchomią się pompy.
Pompa solaru uruchamia się gdy kanał temperatury 2 (woda w solarze) jest większa o 10 stopni niż w kanał temp. 1 (woda w basenie). Natomiast wyłącza się gdy kanał temp. 3 (woda powrotna) jest niższy niż kanał 1 (woda w basenie) + 5.
Nie wiem czy będzie to do ogarnięcia jeżeli przekaźnik do uruchomienia jest w drugim układzie.
Jako ze koniec sezonu basenowego mija (dziś woda ma 20C), to mi się jakoś nie spieszy z tematem.
Ogólnie myślałem nad przebudową tak aby był to jeden moduł, ale tu Wemos D1 mini już pewnie nie ogarnie tematu z powodu ilości wejść.
Chciałbym podłączyć płytkę z 8 przekaźnikami (pewnie wykorzystam tylko 6), dwa włączniki monostabilne, 4 lub 5 DS18B20, plus jakieś sterowanie RF na 4 kanały. Jeszcze bym widział tu jakiś ekran - myślę nad epapierem, gdyż oLED nie dał rady. Na ekranie prezentacja temperatur + stanów przekaźników.
Niespełniony automatyk. 
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/