ESP8266 Primary GUI - Termostat

Awatar użytkownika
makrz
Posty: 310
Rejestracja: wt lis 27, 2018 1:43 pm
Lokalizacja: Opole

sob wrz 21, 2019 8:26 pm

No to będzie wersja 4.4 :D
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

sob wrz 21, 2019 9:58 pm

Pokłóciłem się z termostatem....2h próbuję różnych konfiguracji i doopa...a dziwne bo poprzednia wersja testowa odpaliła od strzała....
krycha88
Posty: 715
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 22, 2019 12:31 am

tijo pisze:
sob wrz 21, 2019 9:58 pm
Pokłóciłem się z termostatem....2h próbuję różnych konfiguracji i doopa...a dziwne bo poprzednia wersja testowa odpaliła od strzała....
Ale co się dzieje? Użyłeś opcji czyszczenia eepromu?
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

ndz wrz 22, 2019 7:44 am

krycha88 pisze:
ndz wrz 22, 2019 12:31 am
tijo pisze:
sob wrz 21, 2019 9:58 pm
Pokłóciłem się z termostatem....2h próbuję różnych konfiguracji i doopa...a dziwne bo poprzednia wersja testowa odpaliła od strzała....
Ale co się dzieje? Użyłeś opcji czyszczenia eepromu?
Dzisiaj zacznę zabawę od nowa z "trzeźwym" umysłem...No własnie nie wyczyściłem eepromu i zaktualizowałem przez webgui
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1832
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

ndz wrz 22, 2019 8:08 am

Gdzie jest kod? Bo w repo widzę tylko biny.
krycha88
Posty: 715
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 22, 2019 10:41 am

kanał 1 - Tryb AUTO - sterowanie przekaźnikiem w zależności od temperatury (możliwość zapamiętania stanu)
kanał 2 - Tryb MANUAL - sterowanie ręczne przekaźnikiem - można tylko włączyć jeżeli sterowanie automatyczne jest wyłączone(bez możliwości zapamiętania stanu)
kanał 3 - Ustawia temperaturę termostatu co -/+ 0,5 stopnia dla wilgotności jest to -/+ 1, po 10s temperatura zostanie zapisana do eeproma
kanał 4 - Wyświetla ustawioną temperaturę termostatu lub wartość wilgotnośći
kanał 5 - Wyświetla stan przekaźnika termostatu

Ta wersja umożliwia ustawienie termostatu w trybie grzania lub chłodzenia:
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

2. Tryb chłodzenia
Tryb chłodzenia, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 30 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony, chłodziarka działa tak długo aż temperatura zmierzona spadnie do 23 stopni (25 – 2 = 23). Wtedy przekaźnik wyłączy chłodziarkę. Przekaźnik załączy ponownie chłodziarkę, jeżeli temperatura wzrośnie do 25 stopni.

3. Tryb wilgotność
Działa w zasadzie tak samo jak tryb chłodzenia tylko zamiast temperatury sprawdzana jest wilgotność

wersja 4.1
-możliwość określenia GPIO z poziomu konfiguracji urządzenia
Każda zmiana GPIO w konfiguracji wymaga restartu urządzenia!

wersja 4.2
-możliwość określenia ile dodać kanałów DSów maksymalnie 8, jeżeli będziesz chcieli zmniejszyć ilość musisz usunąć urządzenie z clouda.
-możliwość sterowania trybami AUTO oraz MANUAL za pomocą przycisków
-dioda sygnalizująca pracę termostatu - jeżeli zapalona termostat wyłączony

wersja 4.3
-dodałem obsługę DS18B20 oraz DHT22 z jednego urządzenia
-sterowanie termostatem w zależności od wilgotności (DHT22)
-sterowanie przekaźnikiem z odwrotną logiką
-konfigurowanie urządzenia tylko z trybu konfiguracji! w trybie normalnej pracy tylko są dostępne ustawienia termostatu, clouda oraz wifi

wersja 4.4
-możliwość zmiany wartości wilgotności z poziomu aplikacji
-możliwość ustawienia histerezy dla trybu wilgotność
-umożliwiłem konfigurowanie czujników DS oraz DHT bez potrzeby robienia restartu urządzenia
-usprawniłem wczytywanie GUI

Przed wgraniem zalecam zrobić erase flash.
Pozdro
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

ndz wrz 22, 2019 4:24 pm

wiem że oczekuję za dużo...ale czy jest mozliwość dodania kanału dla drugiego przekaźnika co by klimę załączył?? to już wtedy wodotrysk jak pieron!!
krycha88
Posty: 715
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 22, 2019 4:37 pm

tijo pisze:
ndz wrz 22, 2019 4:24 pm
wiem że oczekuję za dużo...ale czy jest mozliwość dodania kanału dla drugiego przekaźnika co by klimę załączył?? to już wtedy wodotrysk jak pieron!!
Ale przekaźnik sterowany z aplikacji bez termostatu? Jeżeli tak to można pomyśleć.
Awatar użytkownika
Dawid84
Posty: 132
Rejestracja: pn sty 14, 2019 12:45 pm
Lokalizacja: Piekary Śląskie

ndz wrz 22, 2019 8:48 pm

Czy da się ten soft upakowac w sonoff basic? I jak dobrze zrozumiałem wszystkie DS-y podłączamy pod jedno GPIO?
Pozdrawiam
Dawid
krycha88
Posty: 715
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn wrz 23, 2019 2:36 am

Dawid84 pisze:
ndz wrz 22, 2019 8:48 pm
Czy da się ten soft upakowac w sonoff basic? I jak dobrze zrozumiałem wszystkie DS-y podłączamy pod jedno GPIO?
Dwa razy tak😀
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”