ESP8266 Primary GUI v2

krycha88
Been thanked: 5 times

Ryrzy wrote: Wed Oct 09, 2019 11:58 am z polskimi znakami to po prostu wywalić je z opisów, nie będzie przynajmniej tracic znaków i bedzie to czytelne,
a ekrany podzielilbym faktycznie ze kazdy czujnik ma swoj ekran (mozna by dorobic przy kazdym ikonke, DS, DHT, BME latwo zrobic piktogramy ew dodac mozliwosc dodawania opisu wyswietlanego ekranu) i przełączanie co x sekund pomiedzy nimi
Tak, zrobię, podzielę każdy czujnik na dodatkowy ekran. Jak chcecie możecie mi podesłać ikonki do każdego czujnika zawsze to mniej roboty, ja sobie prze-konwertuję ważne aby były monochromatyczne ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
George2002

krycha88 wrote: Wed Oct 09, 2019 12:37 pm
Ryrzy wrote: Wed Oct 09, 2019 11:58 am z polskimi znakami to po prostu wywalić je z opisów, nie będzie przynajmniej tracic znaków i bedzie to czytelne,
a ekrany podzielilbym faktycznie ze kazdy czujnik ma swoj ekran (mozna by dorobic przy kazdym ikonke, DS, DHT, BME latwo zrobic piktogramy ew dodac mozliwosc dodawania opisu wyswietlanego ekranu) i przełączanie co x sekund pomiedzy nimi
Tak, zrobię, podzielę każdy czujnik na dodatkowy ekran. Jak chcecie możecie mi podesłać ikonki do każdego czujnika zawsze to mniej roboty, ja sobie prze-konwertuję ważne aby były monochromatyczne ;)
Proszę :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
George2002

krycha88 wrote: Wed Oct 09, 2019 10:01 am
George2002 wrote: Wed Oct 09, 2019 9:06 am AD1 Ok szkoda bo ja akurat uważam że tam gdzie nie potrzeba to tylko aby na chwile się po przytrzymaniu wyświetlacz zaświecił żeby sprawdzić temp i wilgotność bo cały czas nie potrzebuję (a dłuższe przytrzymanie dla tego że krótkie przełącza wyjście) ale spox jakoś to ogarnę sam :)
AD2 Super tylko chodziło mi o to czy jest to zgodne z np zasięgiem sieci komórkowej czyli jakoś tam przeliczane dBm na kreski zasięgu ale zajrzałem do kodu i wygląda że tak :)

trochę nie jasno napisałem, przyciśnięcie wybudzi wyświetlacz na 5s.
Ja może też bo krótkie przyciśnięcie poniżej 1 sekundy przełącza przekaźnik a dłuższe np dłużej niż 2 sekundy poniżej 5 czy tam 10 sekund (bo tutaj chyba da się ustawićżeby wchodził tryb konfiguracji po przytrzymaniu dużej niż 5 sekund np po 10 sekundach) włączy oled na np 5 sekund do podejrzenia na szybko pomiarów i po 5 sekundach go wyłączy :)
krycha88
Been thanked: 5 times

George2002 wrote: Wed Oct 09, 2019 1:07 pm
Troszkę za małe, wg mnie żeby jakoś to wyglądało muszą mieć rozmiar 32x32
https://gui-generic-builder.supla.io/
George2002

krycha88 wrote: Wed Oct 09, 2019 1:16 pm
George2002 wrote: Wed Oct 09, 2019 1:07 pm

Troszkę za małe, wg mnie żeby jakoś to wyglądało muszą mieć rozmiar 32x32
To niestety tylko takie na szybko posiadam, może wieczorem coś sklecę :)
Ryrzy

coś w ten deseń? (paint na szybko w 2 minuty :P )
dht22.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
George2002

Ryrzy wrote: Wed Oct 09, 2019 1:45 pm coś w ten deseń? (paint na szybko w 2 minuty :P )

dht22.png
W sumie ok ale bardziej chodzi o ikonkę temperatury i wilgotności osobnych :)
Ryrzy

no to w takim razie tak
Science-Temperature-icon.png
Science-Humidity-icon.png
icons8-atmospheric-pressure-32.png
dobo

George2002 wrote: Wed Oct 09, 2019 1:11 pm Ja może też bo krótkie przyciśnięcie poniżej 1 sekundy przełącza przekaźnik a dłuższe np dłużej niż 2 sekundy poniżej 5 czy tam 10 sekund (bo tutaj chyba da się ustawićżeby wchodził tryb konfiguracji po przytrzymaniu dużej niż 5 sekund np po 10 sekundach) włączy oled na np 5 sekund do podejrzenia na szybko pomiarów i po 5 sekundach go wyłączy :)
A nie lepiej zostawić GPIO0 tylko do ewentualnego załączania OLEDa i wprowadzania modułu w konfigurację, a inne proty GPIO na ewentualne 3 przekaźniki, 3 włączniki, I2C oraz one wire?
Wtedy przy wyświetlaczu można by dostawić przełącznik/mikrostyk, włącznik zbliżeniowy, dotykowy , mikrofalowy, podczerwieni podpięte do portu GPIO0 i to sterowało by OLEDem oraz konfiguracją.
George2002

dobo wrote: Wed Oct 09, 2019 10:56 pm
George2002 wrote: Wed Oct 09, 2019 1:11 pm Ja może też bo krótkie przyciśnięcie poniżej 1 sekundy przełącza przekaźnik a dłuższe np dłużej niż 2 sekundy poniżej 5 czy tam 10 sekund (bo tutaj chyba da się ustawićżeby wchodził tryb konfiguracji po przytrzymaniu dużej niż 5 sekund np po 10 sekundach) włączy oled na np 5 sekund do podejrzenia na szybko pomiarów i po 5 sekundach go wyłączy :)
A nie lepiej zostawić GPIO0 tylko do ewentualnego załączania OLEDa i wprowadzania modułu w konfigurację, a inne proty GPIO na ewentualne 3 przekaźniki, 3 włączniki, I2C oraz one wire?
Wtedy przy wyświetlaczu można by dostawić przełącznik/mikrostyk, włącznik zbliżeniowy, dotykowy , mikrofalowy, podczerwieni podpięte do portu GPIO0 i to sterowało by OLEDem oraz konfiguracją.
Może i można ale jak się ma te porty, ja mam tylko jeden przycisk dostępny w urządzeniu + wyjście na przekaźnik + RX i TX wyprowadzone z czego RX i TX wykorzystuję właśnie do OLED i2c :) dla tego właśnie potrzebuję obsługę tego przycisku który przełącza przekaźnik po krótkim dotknięciu a oprócz tego po przytrzymaniu dłużej niż 5 sekund wchodzi do konfiguracji a chciałbym dodać właśnie te przytrzymanie 2-3 sekund żeby włączyć OLED i aby z 5-10 sekund wyświetlił parametry i się wyłączył - taka podglądajka szybka :)

Return to “Nowości”