ESP8266 Primary GUI - Termostat

tijo
Posty: 160
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

wt gru 03, 2019 7:38 pm

krycha88 pisze:
wt gru 03, 2019 7:13 pm
wersja 4.7:
-zmieniłem wersja proto na 9
-dodałem poprawkę którą zasugerował kolega @klew viewtopic.php?p=55170#p55170
-opisałem dokładniej GPIO dla trybu konfiguracyjnego
Teraz pięknie....
Riker
Posty: 4
Rejestracja: czw lis 07, 2019 7:09 pm

wt gru 03, 2019 7:50 pm

Dziękuję pięknie za poprawkę, wersja 4.6 rozwiązała niedogodność z wyświetlaniem początkowej wartości temp. po zmianie w Supla-Cloud. Widzę jest już kolejna, WOW :)
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr gru 04, 2019 8:20 pm

termostat_konfiguracja.JPG
termostat_konfiguracja.JPG (51.09 KiB) Przejrzano 279 razy
Dodałem w trybie konfiguracyjnym dwa dodatkowe stany termostatu: włączony/wyłączony. Dzień bez kolejnej wersji to dzień stracony hehe
Załączniki
termostat_v4.8.rar
(473.06 KiB) Pobrany 48 razy
PioKar
Posty: 346
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

czw gru 05, 2019 5:50 am

Piękna robota.
Wczoraj sprawdzałem 4.7.
Wemos ok. NodeMcu ok.
Ale naszło mnie by spróbować z sonoff basic
Po wgraniu łączę się z sonofem
Przycisk gpio 0
Dioda gpio 13
Przekaznik gpio 12
Czujnik gpio 14
I po resecie nie mam go na stronie supli.
Co mogę żle robić?
Oczywiście zawsze przed nowym wgraniem czyszczę.
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 53
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm

czw gru 05, 2019 5:55 am

PioKar pisze:
czw gru 05, 2019 5:50 am
Piękna robota.
Wczoraj sprawdzałem 4.7.
Wemos ok. NodeMcu ok.
Ale naszło mnie by spróbować z sonoff basic
Po wgraniu łączę się z sonofem
Przycisk gpio 0
Dioda gpio 13
Przekaznik gpio 12
Czujnik gpio 14
I po resecie nie mam go na stronie supli.
Co mogę żle robić?
Oczywiście zawsze przed nowym wgraniem czyszczę.
Miałem tak samo. Trzeba było od nowa flashować. Problem był z pinami. Ustaw tak:
przekaźmik - gipo12
led - gpio13
przycisk konfiguracji - gpio0
termometr - gpio1 (u mnie).

Pytanie: jak ustawić to pod podlogówkę aby grzało od 25 do 30 stopni?
PioKar
Posty: 346
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

czw gru 05, 2019 6:36 am

Histereza 5 stopni.
Tylko nie wczytałem się jeszcze w instrukcję bo zadana albo 25 albo 30
Zaraz się doczytam.
Jest.
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

Czyli u Ciebie ustawiona 25 i histereza 5
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw gru 05, 2019 7:26 am

PioKar pisze:
czw gru 05, 2019 5:50 am
Piękna robota.
Wczoraj sprawdzałem 4.7.
Wemos ok. NodeMcu ok.
Ale naszło mnie by spróbować z sonoff basic
Po wgraniu łączę się z sonofem
Przycisk gpio 0
Dioda gpio 13
Przekaznik gpio 12
Czujnik gpio 14
I po resecie nie mam go na stronie supli.
Co mogę żle robić?
Oczywiście zawsze przed nowym wgraniem czyszczę.
A jaki STATUS wyświetla Ci urządzenie?
Awatar użytkownika
dzikusk
Posty: 53
Rejestracja: wt maja 01, 2018 7:24 pm

czw gru 05, 2019 7:35 am

PioKar pisze:
czw gru 05, 2019 6:36 am
Histereza 5 stopni.
Tylko nie wczytałem się jeszcze w instrukcję bo zadana albo 25 albo 30
Zaraz się doczytam.
Jest.
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

Czyli u Ciebie ustawiona 25 i histereza 5
Tak to wszystko rozumiem, ale mi chodzi o to aby grzanie się wyłączyło gdy na źródle ciepła temperatura spadnie poniżej np. 20 stopni, czyli np wygaszę piec. Nie chce wtedy aby podłogówkę chłodziła zimna woda. Gdzie się określa temperature otoczenia? Czy to ten parametr mi potrzebny?
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw gru 05, 2019 7:40 am

dzikusk pisze:
czw gru 05, 2019 7:35 am
PioKar pisze:
czw gru 05, 2019 6:36 am
Histereza 5 stopni.
Tylko nie wczytałem się jeszcze w instrukcję bo zadana albo 25 albo 30
Zaraz się doczytam.
Jest.
1. Tryb grzania
Tryb grzania, histereza 2 stopnie, ustawiona temperatura 25 stopni, temperatura otoczenia 10 stopni.
W tym momencie przekaźnik jest załączony i grzejnik działa. Jeżeli temperatura zmierzona osiągnie 27 stopni (25 + 2 = 27) przekaźnik rozłączy grzejnik. Grzejnik zostanie ponownie załączony, jeżeli temperatura spadnie ponownie do 25 stopni.

Czyli u Ciebie ustawiona 25 i histereza 5
Tak to wszystko rozumiem, ale mi chodzi o to aby grzanie się wyłączyło gdy na źródle ciepła temperatura spadnie poniżej np. 20 stopni, czyli np wygaszę piec. Nie chce wtedy aby podłogówkę chłodziła zimna woda. Gdzie się określa temperature otoczenia? Czy to ten parametr mi potrzebny?
ustaw sobie tryb chłodzenia a nie grzania.
PioKar
Posty: 346
Rejestracja: czw maja 03, 2018 5:56 am

czw gru 05, 2019 8:35 am

krycha88 pisze:
czw gru 05, 2019 7:26 am
PioKar pisze:
czw gru 05, 2019 5:50 am
Piękna robota.
Wczoraj sprawdzałem 4.7.
Wemos ok. NodeMcu ok.
Ale naszło mnie by spróbować z sonoff basic
Po wgraniu łączę się z sonofem
Przycisk gpio 0
Dioda gpio 13
Przekaznik gpio 12
Czujnik gpio 14
I po resecie nie mam go na stronie supli.
Co mogę żle robić?
Oczywiście zawsze przed nowym wgraniem czyszczę.
A jaki STATUS wyświetla Ci urządzenie?
Do statusu nie dochodzę.
Mam zielony ekran.
Zmieniam ustawienia zapisuję restartuję i sonoff umiera.
Nie mogę wejść przyciskiem w config dioda nie miga i w supli nie ma.
Jest tylko jedno nienormalne.
Po wgraniu programu na monitorze sieci wi-fi pojawia sie najpierw
ESP_cos tam ćoś tam (cyframi).
Z tą siecią nie mogę się połączyć i robię cancel
Dopiero po tym pojawia się sieć SUPLA_
I tam wchodzę po 192.168.4.1
Sonofa czyśiłem EREAZE i bin
Ciągle to samo.
Dziś wezmę innego sonofa / choć ten niby jest ok bo Multi da się wgrać i działa.
ODPOWIEDZ