ESP8266 Primary GUI - Termostat

krycha88
Posty: 722
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt gru 10, 2019 6:22 pm

kwiatek67 pisze:
wt gru 10, 2019 7:45 am
krycha88 pisze:
ndz gru 08, 2019 6:09 pm
poprawiłem tego babola z DSami :)

jeżeli komuś nie chce moduł zarejestrować w cloudzie to niech spróbuje ustawić we flash tools SPI SPEED na 80 MHz
Pochwały i uwagi do wersji v4.9.3
- DHT22 i sonoff TH16 działa rewelacyjnie jako regulator wilgotności - nie zauważyłem żadnych błędów

- przejście w tryb konfiguracji poprzez przeglądarkę bardzo ułatwia sprawę , bardzo dobry pomysł

Teraz sprawa ESP8266 i większej ilości czujników DS ( nie sprawdzałem termostatu )
Mam instalację składającą się z 9 szt. DS
Zmieniam tylko w trybie konfiguracji ilość DS i ich adresy , kolejno dodawałem czujniki
Do 5 szt ( włącznie ) DS wszystko chodzi prawidłowo
Przy 6 szt DS jeden odczyt jest jakby zamrożony ( odczytuje 22,5 i tak pozostaje stale )
Przy 7 szt DS już dwa odczyty są zamrożone
Przy 8 szt DS moduł nie wystartuje ( restartuje się co 3 sekundy )

Ogólnie to wielka poprawa i duże podziękowania za ogrom włożonej pracy.
Pozdrawiam i dziękuję.
Zrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by super :D w folderze są dwie kompilacje v1 oraz v2 jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica :)
Załączniki
termostat_v4.9.5.rar
(708.38 KiB) Pobrany 56 razy
Ostatnio zmieniony wt gru 10, 2019 6:38 pm przez krycha88, łącznie zmieniany 1 raz.
krycha88
Posty: 722
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt gru 10, 2019 6:23 pm

and111 pisze:
wt gru 10, 2019 6:11 pm
krycha88 pisze:
wt gru 10, 2019 5:39 am


a co do tego problemu to podajesz prawdopodobnie złe dane do wifi, wejdź w tryb konfiguracji i wpisz je ponownie.

jeżeli połączy Ci się poprawnie z wifi to zobaczysz coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

WiFi connected SSID: xxxxxxxxx
localIP: 192.168.1.103
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.1.1
siła sygnału (RSSI): -61 dBm
Rejestracja w toku
Value changed
Zarejestrowany i gotowy
Dane WIFI były prawidłowe. Udostępniłem WI-FI z telefonu i sprawdzałem czy moduł łączy się z WIFI. Połączenie z routerem jest nawiązywane na kilka sekund (i to nie za każdym uruchomieniem) i na tym koniec. W chwili połączenia z routerem moduł wyświetlany jest pod nazwą Primary-termostat. Dioda modułu w tym czasie cały czas wolno pulsuje Po zerwaniu połączenia z routerem trzeba restartować moduł. Zapewne dlatego moduł nie loguje się do CLOUD.

Chyba nie ma sensu walczyć dalej z tym tematem...
Sprawdź jeszcze na wersji termostat_v4.9.5 i jeżeli któraś z nich nie zadziała to ja nie mam pomysłów :)
kwiatek67
Posty: 33
Rejestracja: pn sie 12, 2019 8:16 pm

wt gru 10, 2019 6:52 pm

krycha88 pisze:
wt gru 10, 2019 6:22 pm
kwiatek67 pisze:
wt gru 10, 2019 7:45 am
krycha88 pisze:
ndz gru 08, 2019 6:09 pm
poprawiłem tego babola z DSami :)

jeżeli komuś nie chce moduł zarejestrować w cloudzie to niech spróbuje ustawić we flash tools SPI SPEED na 80 MHz
Pochwały i uwagi do wersji v4.9.3
- DHT22 i sonoff TH16 działa rewelacyjnie jako regulator wilgotności - nie zauważyłem żadnych błędów

- przejście w tryb konfiguracji poprzez przeglądarkę bardzo ułatwia sprawę , bardzo dobry pomysł

Teraz sprawa ESP8266 i większej ilości czujników DS ( nie sprawdzałem termostatu )
Mam instalację składającą się z 9 szt. DS
Zmieniam tylko w trybie konfiguracji ilość DS i ich adresy , kolejno dodawałem czujniki
Do 5 szt ( włącznie ) DS wszystko chodzi prawidłowo
Przy 6 szt DS jeden odczyt jest jakby zamrożony ( odczytuje 22,5 i tak pozostaje stale )
Przy 7 szt DS już dwa odczyty są zamrożone
Przy 8 szt DS moduł nie wystartuje ( restartuje się co 3 sekundy )

Ogólnie to wielka poprawa i duże podziękowania za ogrom włożonej pracy.
Pozdrawiam i dziękuję.
Zrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by super :D w folderze są dwie kompilacje v1 oraz v2 jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica :)
Przetestuje na pewno , tylko trochę mi zejdzie bo ostatnio z wolnym czasem u mnie krucho.
Dam znać jak sprawdzę . W środku jest jeszcze trzecia wersja - też do testów ?
Odnośnie tego mojego ostatniego testu to to zamrażanie przy 6 i 7 szt DS ustąpiło sam nie wiem czemu .
Ręcznie ogrzewałem te dwa czujniki i zrobiłem kilkukrotny restart - i jak na razie pracuje 7 szt DS przez 6 godzin .
Po wyłączeniu z prądu odpala i pracuje normalnie.
Przy 8 szt DS nie ma szans - ciągłe restarty co 3 s.
krycha88
Posty: 722
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt gru 10, 2019 6:55 pm

kwiatek67 pisze:
wt gru 10, 2019 6:52 pm
krycha88 pisze:
wt gru 10, 2019 6:22 pm
kwiatek67 pisze:
wt gru 10, 2019 7:45 am


Pochwały i uwagi do wersji v4.9.3
- DHT22 i sonoff TH16 działa rewelacyjnie jako regulator wilgotności - nie zauważyłem żadnych błędów

- przejście w tryb konfiguracji poprzez przeglądarkę bardzo ułatwia sprawę , bardzo dobry pomysł

Teraz sprawa ESP8266 i większej ilości czujników DS ( nie sprawdzałem termostatu )
Mam instalację składającą się z 9 szt. DS
Zmieniam tylko w trybie konfiguracji ilość DS i ich adresy , kolejno dodawałem czujniki
Do 5 szt ( włącznie ) DS wszystko chodzi prawidłowo
Przy 6 szt DS jeden odczyt jest jakby zamrożony ( odczytuje 22,5 i tak pozostaje stale )
Przy 7 szt DS już dwa odczyty są zamrożone
Przy 8 szt DS moduł nie wystartuje ( restartuje się co 3 sekundy )

Ogólnie to wielka poprawa i duże podziękowania za ogrom włożonej pracy.
Pozdrawiam i dziękuję.
Zrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by super :D w folderze są dwie kompilacje v1 oraz v2 jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica :)
Przetestuje na pewno , tylko trochę mi zejdzie bo ostatnio z wolnym czasem u mnie krucho.
Dam znać jak sprawdzę . W środku jest jeszcze trzecia wersja - też do testów ?
Odnośnie tego mojego ostatniego testu to to zamrażanie przy 6 i 7 szt DS ustąpiło sam nie wiem czemu .
Ręcznie ogrzewałem te dwa czujniki i zrobiłem kilkukrotny restart - i jak na razie pracuje 7 szt DS przez 6 godzin .
Po wyłączeniu z prądu odpala i pracuje normalnie.
Przy 8 szt DS nie ma szans - ciągłe restarty co 3 s.
a jak wyglądają wykresy w apce? są ciągłe?
kwiatek67
Posty: 33
Rejestracja: pn sie 12, 2019 8:16 pm

wt gru 10, 2019 7:04 pm

and111 pisze:
pn gru 09, 2019 8:20 am
Podczas wgrywania kolejnych softów i z różnymi ustawieniami sprawdzałem również sieci WIFI w aplikacji wifi analizer (korzystam z niej od dawna). Na ostatnich softach aplikacja nie zdąży pokazać nawet sieci WIFI rozgłaszanej przez moduł. O ile na komputerze/ telefonie sieć się wogóle pokaże, to jest widoczna kilka sekund. Najczęściej jest widoczna jako MODUL SUPLA, ale zdarza się też że pokazuje się "inna sieć" (na komputerze), a na telefonie nazwa sieci z modułu to "krzaczki".
Jeśli pokazuje się inna sieć i pochodzi ona z tego modułu to według mnie jest słabo wyczyszczony moduł.
Ja tak miałem już kilka razy.
Moje rady :
zmień programator , użyj innego programu do wgrywania i czyszczenie oczywiście modułu.
kwiatek67
Posty: 33
Rejestracja: pn sie 12, 2019 8:16 pm

wt gru 10, 2019 7:10 pm

krycha88 pisze:
wt gru 10, 2019 6:55 pm
kwiatek67 pisze:
wt gru 10, 2019 6:52 pm
krycha88 pisze:
wt gru 10, 2019 6:22 pm


Zrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by super :D w folderze są dwie kompilacje v1 oraz v2 jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica :)
Przetestuje na pewno , tylko trochę mi zejdzie bo ostatnio z wolnym czasem u mnie krucho.
Dam znać jak sprawdzę . W środku jest jeszcze trzecia wersja - też do testów ?
Odnośnie tego mojego ostatniego testu to to zamrażanie przy 6 i 7 szt DS ustąpiło sam nie wiem czemu .
Ręcznie ogrzewałem te dwa czujniki i zrobiłem kilkukrotny restart - i jak na razie pracuje 7 szt DS przez 6 godzin .
Po wyłączeniu z prądu odpala i pracuje normalnie.
Przy 8 szt DS nie ma szans - ciągłe restarty co 3 s.
a jak wyglądają wykresy w apce? są ciągłe?
Teraz tak przy 7 szt DS , żadnych przerw.
Sam moduł choć jest daleko ( przez dwie ściany i sklepienie ) od MikroTika i jest słaby sygnał nie zerwał ani razu połączenia.
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

wt gru 10, 2019 7:17 pm

krycha88 pisze:
pn gru 09, 2019 8:08 pm
Zobaczcie na tej kompilacji czy się pokaże poprawnie sieć "MODUL SUPLA" jak nie to najlepiej podeślijcie loga.
A czy jest możliwość dorobienia sterowania PWM wentylatorami 12V 1A w Twoim termostacie?
Załączniki
mosfet.jpg
mosfet.jpg (9.02 KiB) Przejrzano 526 razy
and111
Posty: 106
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

wt gru 10, 2019 8:18 pm

kwiatek67 pisze:
wt gru 10, 2019 7:04 pm

Jeśli pokazuje się inna sieć i pochodzi ona z tego modułu to według mnie jest słabo wyczyszczony moduł.
Ja tak miałem już kilka razy.
Moje rady :
zmień programator , użyj innego programu do wgrywania i czyszczenie oczywiście modułu.
Dzięki. Użytkuję kilkanaście różnych modułów. Soft wgrywałem do nich z pewnością ponad 100 razy (kolejne wersje wraz z rozwojem supli i wraz z wzrostem moich potrzeb). Z programatorem nie miałem nigdy problemu. Wgrywam przy użyciu Flash Download Tool. Wcześniej wersja 0.9.6. Obecnie 1.2 - pobrałem ją wyłącznie ze względu na ten soft, by zweryfikować, czy wcześniejsze problemy nie wynikały z innej wersji programu, niż używa autor softu.
Inne softy (poza termostatem) działają na basicu prawidłowo.
Z wątku wynika, że @rafalxbox ma podobne objawy. Mało prawdopodobne wg mnie jest zatem, by któraś z sugerowanych przez Ciebie przyczyn była powodem niepowodzenia w uruchomieniu termostatu autorstwa @krycha88 na sonof basic pierwszej generacji.

Czy komuś udało się wogóle uruchomić ten soft na sonoff basic pierszej generacji, by działał on stabilnie? Jeśli tak, to proszę o podanie którą wersję softu udało się uruchomić, z jakimi parametrami był wgrywany soft, oraz jak został skonfigurowany moduł.
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

wt gru 10, 2019 8:24 pm

and111 pisze:
wt gru 10, 2019 8:18 pm
kwiatek67 pisze:
wt gru 10, 2019 7:04 pm

Jeśli pokazuje się inna sieć i pochodzi ona z tego modułu to według mnie jest słabo wyczyszczony moduł.
Ja tak miałem już kilka razy.
Moje rady :
zmień programator , użyj innego programu do wgrywania i czyszczenie oczywiście modułu.
Dzięki. Użytkuję kilkanaście różnych modułów. Soft wgrywałem do nich z pewnością ponad 100 razy (kolejne wersje wraz z rozwojem supli i wraz z wzrostem moich potrzeb). Z programatorem nie miałem nigdy problemu. Wgrywam przy użyciu Flash Download Tool. Wcześniej wersja 0.9.6. Obecnie 1.2 - pobrałem ją wyłącznie ze względu na ten soft, by zweryfikować, czy wcześniejsze problemy nie wynikały z innej wersji programu, niż używa autor softu.
Inne softy (poza termostatem) działają na basicu prawidłowo.
Z wątku wynika, że @rafalxbox ma podobne objawy. Mało prawdopodobne wg mnie jest zatem, by któraś z sugerowanych przez Ciebie przyczyn była powodem niepowodzenia w uruchomieniu termostatu autorstwa @krycha88 na sonof basic pierwszej generacji.

Czy komuś udało się wogóle uruchomić ten soft na sonoff basic pierszej generacji, by działał on stabilnie? Jeśli tak, to proszę o podanie którą wersję softu udało się uruchomić, z jakimi parametrami był wgrywany soft, oraz jak został skonfigurowany moduł.
Witaj!! Ja używam tego softu z sonoff basic do przewodu grzejnego przy pompie od hydroforka i przewodów wodnych z mausera 1000L do zasilania domka letniskowego. Działa mi to bez problemu, wgrywam flash_download_tools_v3.6.7.exe z ustawionym SPI na auto. jak wgram termostat nie trzeba wgrywać już esp_init. Przed każdym wgraniem softu robię erase flash tymże flasherem.
krycha88
Posty: 722
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt gru 10, 2019 8:29 pm

tijo pisze:
wt gru 10, 2019 8:24 pm
Witaj!! Ja używam tego softu z sonoff basic do przewodu grzejnego przy pompie od hydroforka i przewodów wodnych z mausera 1000L do zasilania domka letniskowego. Działa mi to bez problemu, wgrywam flash_download_tools_v3.6.7.exe z ustawionym SPI na auto. jak wgram termostat nie trzeba wgrywać już esp_init. Przed każdym wgraniem softu robię erase flash tymże flasherem.
Nie musisz robić erase flasha przed każdym wgraniem a tylko przy pierwszym później lecisz przez GUI ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”