Zrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by superkwiatek67 wrote: Tue Dec 10, 2019 7:45 amPochwały i uwagi do wersji v4.9.3krycha88 wrote: Sun Dec 08, 2019 6:09 pm poprawiłem tego babola z DSami
jeżeli komuś nie chce moduł zarejestrować w cloudzie to niech spróbuje ustawić we flash tools SPI SPEED na 80 MHz
- DHT22 i sonoff TH16 działa rewelacyjnie jako regulator wilgotności - nie zauważyłem żadnych błędów
- przejście w tryb konfiguracji poprzez przeglądarkę bardzo ułatwia sprawę , bardzo dobry pomysł
Teraz sprawa ESP8266 i większej ilości czujników DS ( nie sprawdzałem termostatu )
Mam instalację składającą się z 9 szt. DS
Zmieniam tylko w trybie konfiguracji ilość DS i ich adresy , kolejno dodawałem czujniki
Do 5 szt ( włącznie ) DS wszystko chodzi prawidłowo
Przy 6 szt DS jeden odczyt jest jakby zamrożony ( odczytuje 22,5 i tak pozostaje stale )
Przy 7 szt DS już dwa odczyty są zamrożone
Przy 8 szt DS moduł nie wystartuje ( restartuje się co 3 sekundy )
Ogólnie to wielka poprawa i duże podziękowania za ogrom włożonej pracy.
Pozdrawiam i dziękuję.
ESP8266 Primary GUI - Termostat
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by krycha88 on Tue Dec 10, 2019 6:38 pm, edited 1 time in total.
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
krycha88
Sprawdź jeszcze na wersji termostat_v4.9.5 i jeżeli któraś z nich nie zadziała to ja nie mam pomysłówand111 wrote: Tue Dec 10, 2019 6:11 pmDane WIFI były prawidłowe. Udostępniłem WI-FI z telefonu i sprawdzałem czy moduł łączy się z WIFI. Połączenie z routerem jest nawiązywane na kilka sekund (i to nie za każdym uruchomieniem) i na tym koniec. W chwili połączenia z routerem moduł wyświetlany jest pod nazwą Primary-termostat. Dioda modułu w tym czasie cały czas wolno pulsuje Po zerwaniu połączenia z routerem trzeba restartować moduł. Zapewne dlatego moduł nie loguje się do CLOUD.krycha88 wrote: Tue Dec 10, 2019 5:39 am
a co do tego problemu to podajesz prawdopodobnie złe dane do wifi, wejdź w tryb konfiguracji i wpisz je ponownie.
jeżeli połączy Ci się poprawnie z wifi to zobaczysz coś takiego:Code: Select all
WiFi connected SSID: xxxxxxxxx localIP: 192.168.1.103 subnetMask: 255.255.255.0 gatewayIP: 192.168.1.1 siła sygnału (RSSI): -61 dBm Rejestracja w toku Value changed Zarejestrowany i gotowy
Chyba nie ma sensu walczyć dalej z tym tematem...
-
kwiatek67
Przetestuje na pewno , tylko trochę mi zejdzie bo ostatnio z wolnym czasem u mnie krucho.krycha88 wrote: Tue Dec 10, 2019 6:22 pmZrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by superkwiatek67 wrote: Tue Dec 10, 2019 7:45 amPochwały i uwagi do wersji v4.9.3krycha88 wrote: Sun Dec 08, 2019 6:09 pm poprawiłem tego babola z DSami
jeżeli komuś nie chce moduł zarejestrować w cloudzie to niech spróbuje ustawić we flash tools SPI SPEED na 80 MHz
- DHT22 i sonoff TH16 działa rewelacyjnie jako regulator wilgotności - nie zauważyłem żadnych błędów
- przejście w tryb konfiguracji poprzez przeglądarkę bardzo ułatwia sprawę , bardzo dobry pomysł
Teraz sprawa ESP8266 i większej ilości czujników DS ( nie sprawdzałem termostatu )
Zmieniam tylko w trybie konfiguracji ilość DS i ich adresy , kolejno dodawałem czujniki
Przy 6 szt DS jeden odczyt jest jakby zamrożony ( odczytuje 22,5 i tak pozostaje stale )
Pozdrawiam i dziękuję.w folderze są dwie kompilacje v1 oraz v2 jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica
![]()
Dam znać jak sprawdzę . W środku jest jeszcze trzecia wersja - też do testów ?
Odnośnie tego mojego ostatniego testu to to zamrażanie przy 6 i 7 szt DS ustąpiło sam nie wiem czemu .
Ręcznie ogrzewałem te dwa czujniki i zrobiłem kilkukrotny restart - i jak na razie pracuje 7 szt DS przez 6 godzin .
Po wyłączeniu z prądu odpala i pracuje normalnie.
Przy 8 szt DS nie ma szans - ciągłe restarty co 3 s.
-
krycha88
a jak wyglądają wykresy w apce? są ciągłe?kwiatek67 wrote: Tue Dec 10, 2019 6:52 pmPrzetestuje na pewno , tylko trochę mi zejdzie bo ostatnio z wolnym czasem u mnie krucho.krycha88 wrote: Tue Dec 10, 2019 6:22 pmZrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by superkwiatek67 wrote: Tue Dec 10, 2019 7:45 am
Pochwały i uwagi do wersji v4.9.3
Pozdrawiam i dziękuję.w folderze są dwie kompilacje v1 oraz v2 jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica
![]()
Odnośnie tego mojego ostatniego testu to to zamrażanie przy 6 i 7 szt DS ustąpiło sam nie wiem czemu .
Ręcznie ogrzewałem te dwa czujniki i zrobiłem kilkukrotny restart - i jak na razie pracuje 7 szt DS przez 6 godzin .
-
kwiatek67
Jeśli pokazuje się inna sieć i pochodzi ona z tego modułu to według mnie jest słabo wyczyszczony moduł.and111 wrote: Mon Dec 09, 2019 8:20 am Podczas wgrywania kolejnych softów i z różnymi ustawieniami sprawdzałem również sieci WIFI w aplikacji wifi analizer (korzystam z niej od dawna). Na ostatnich softach aplikacja nie zdąży pokazać nawet sieci WIFI rozgłaszanej przez moduł. O ile na komputerze/ telefonie sieć się wogóle pokaże, to jest widoczna kilka sekund. Najczęściej jest widoczna jako MODUL SUPLA, ale zdarza się też że pokazuje się "inna sieć" (na komputerze), a na telefonie nazwa sieci z modułu to "krzaczki".
Ja tak miałem już kilka razy.
Moje rady :
zmień programator , użyj innego programu do wgrywania i czyszczenie oczywiście modułu.
-
kwiatek67
Teraz tak przy 7 szt DS , żadnych przerw.krycha88 wrote: Tue Dec 10, 2019 6:55 pma jak wyglądają wykresy w apce? są ciągłe?kwiatek67 wrote: Tue Dec 10, 2019 6:52 pmPrzetestuje na pewno , tylko trochę mi zejdzie bo ostatnio z wolnym czasem u mnie krucho.krycha88 wrote: Tue Dec 10, 2019 6:22 pm
Zrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by superw folderze są dwie kompilacje v1 oraz v2 jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica
![]()
Sam moduł choć jest daleko ( przez dwie ściany i sklepienie ) od MikroTika i jest słaby sygnał nie zerwał ani razu połączenia.
-
tijo
- Been thanked: 1 time
A czy jest możliwość dorobienia sterowania PWM wentylatorami 12V 1A w Twoim termostacie?krycha88 wrote: Mon Dec 09, 2019 8:08 pm Zobaczcie na tej kompilacji czy się pokaże poprawnie sieć "MODUL SUPLA" jak nie to najlepiej podeślijcie loga.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
and111
Dzięki. Użytkuję kilkanaście różnych modułów. Soft wgrywałem do nich z pewnością ponad 100 razy (kolejne wersje wraz z rozwojem supli i wraz z wzrostem moich potrzeb). Z programatorem nie miałem nigdy problemu. Wgrywam przy użyciu Flash Download Tool. Wcześniej wersja 0.9.6. Obecnie 1.2 - pobrałem ją wyłącznie ze względu na ten soft, by zweryfikować, czy wcześniejsze problemy nie wynikały z innej wersji programu, niż używa autor softu.kwiatek67 wrote: Tue Dec 10, 2019 7:04 pm
Jeśli pokazuje się inna sieć i pochodzi ona z tego modułu to według mnie jest słabo wyczyszczony moduł.
Moje rady :
zmień programator , użyj innego programu do wgrywania i czyszczenie oczywiście modułu.
Inne softy (poza termostatem) działają na basicu prawidłowo.
Z wątku wynika, że @rafalxbox ma podobne objawy. Mało prawdopodobne wg mnie jest zatem, by któraś z sugerowanych przez Ciebie przyczyn była powodem niepowodzenia w uruchomieniu termostatu autorstwa @krycha88 na sonof basic pierwszej generacji.
Czy komuś udało się wogóle uruchomić ten soft na sonoff basic pierszej generacji, by działał on stabilnie? Jeśli tak, to proszę o podanie którą wersję softu udało się uruchomić, z jakimi parametrami był wgrywany soft, oraz jak został skonfigurowany moduł.
-
tijo
- Been thanked: 1 time
Witaj!! Ja używam tego softu z sonoff basic do przewodu grzejnego przy pompie od hydroforka i przewodów wodnych z mausera 1000L do zasilania domka letniskowego. Działa mi to bez problemu, wgrywam flash_download_tools_v3.6.7.exe z ustawionym SPI na auto. jak wgram termostat nie trzeba wgrywać już esp_init. Przed każdym wgraniem softu robię erase flash tymże flasherem.and111 wrote: Tue Dec 10, 2019 8:18 pmDzięki. Użytkuję kilkanaście różnych modułów. Soft wgrywałem do nich z pewnością ponad 100 razy (kolejne wersje wraz z rozwojem supli i wraz z wzrostem moich potrzeb). Z programatorem nie miałem nigdy problemu. Wgrywam przy użyciu Flash Download Tool. Wcześniej wersja 0.9.6. Obecnie 1.2 - pobrałem ją wyłącznie ze względu na ten soft, by zweryfikować, czy wcześniejsze problemy nie wynikały z innej wersji programu, niż używa autor softu.kwiatek67 wrote: Tue Dec 10, 2019 7:04 pm
Jeśli pokazuje się inna sieć i pochodzi ona z tego modułu to według mnie jest słabo wyczyszczony moduł.
Moje rady :
Inne softy (poza termostatem) działają na basicu prawidłowo.
Z wątku wynika, że @rafalxbox ma podobne objawy. Mało prawdopodobne wg mnie jest zatem, by któraś z sugerowanych przez Ciebie przyczyn była powodem niepowodzenia w uruchomieniu termostatu autorstwa @krycha88 na sonof basic pierwszej generacji.
Czy komuś udało się wogóle uruchomić ten soft na sonoff basic pierszej generacji, by działał on stabilnie? Jeśli tak, to proszę o podanie którą wersję softu udało się uruchomić, z jakimi parametrami był wgrywany soft, oraz jak został skonfigurowany moduł.
-
krycha88
Nie musisz robić erase flasha przed każdym wgraniem a tylko przy pierwszym później lecisz przez GUItijo wrote: Tue Dec 10, 2019 8:24 pm Witaj!! Ja używam tego softu z sonoff basic do przewodu grzejnego przy pompie od hydroforka i przewodów wodnych z mausera 1000L do zasilania domka letniskowego. Działa mi to bez problemu, wgrywam flash_download_tools_v3.6.7.exe z ustawionym SPI na auto. jak wgram termostat nie trzeba wgrywać już esp_init. Przed każdym wgraniem softu robię erase flash tymże flasherem.