ESP8266 Primary GUI - Termostat

and111
Posty: 106
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

wt gru 10, 2019 8:36 pm

tijo pisze:
wt gru 10, 2019 8:24 pm


Witaj!! Ja używam tego softu z sonoff basic do przewodu grzejnego przy pompie od hydroforka i przewodów wodnych z mausera 1000L do zasilania domka letniskowego. Działa mi to bez problemu, wgrywam flash_download_tools_v3.6.7.exe z ustawionym SPI na auto. jak wgram termostat nie trzeba wgrywać już esp_init. Przed każdym wgraniem softu robię erase flash tymże flasherem.
Czy na pewno masz basica pierwszej generacji (z torami L i N nadrukowanymi na płytce)?
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

wt gru 10, 2019 8:39 pm

and111 pisze:
wt gru 10, 2019 8:36 pm
tijo pisze:
wt gru 10, 2019 8:24 pm


Witaj!! Ja używam tego softu z sonoff basic do przewodu grzejnego przy pompie od hydroforka i przewodów wodnych z mausera 1000L do zasilania domka letniskowego. Działa mi to bez problemu, wgrywam flash_download_tools_v3.6.7.exe z ustawionym SPI na auto. jak wgram termostat nie trzeba wgrywać już esp_init. Przed każdym wgraniem softu robię erase flash tymże flasherem.
Czy na pewno masz basica pierwszej generacji (z torami L i N nadrukowanymi na płytce)?
Załączniki
sonoffbasic.jpeg
sonoffbasic.jpeg (228.92 KiB) Przejrzano 659 razy
and111
Posty: 106
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

wt gru 10, 2019 8:52 pm

OK.Dzięki. Czyli jest nadzieja... Popróbuję jeszcze.
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

wt gru 10, 2019 8:53 pm

Mam restarty co 10sek na termostacie v4.9.5 V2, z konsoli lecą jakieś krzaki, ale poprawnie zalogował się do clouda...z tym że nie mam podpiętego ds-a....może go jednak podlutuje
Patryk
Posty: 778
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt gru 10, 2019 9:06 pm

@and111
Co prawda nie mam tego sonoffa basic " pierwszej generacji "
ale:

1.  Osobiście od pewnego czasu używam tylko do wgrywania  programu
ESP8266 DOWNLOAD TOOL V3.6.5 ( teraz jest już chyba nowsza wersja V3.6.7).

Przed wgraniem softu zalecane jest  wyczyścić  pamięci. W programie wspomnianym wyżej służy do tego "przycisk" ERASE. ( nie używam żadnych blink-ów itd.. )
A tutaj w załączniku pdf kolega fajnie opisał jak się posługiwać tym programem.
 viewtopic.php?p=44065#p44065

2. W/g mnie najlepszym programatorem jest cp2102 ( z innymi miałem problemy np  PL2303 ).
3. Również powinieneś stosować się do:
 viewtopic.php?f=23&t=3031
I jeszcze jedno.
 Po każdej " czynności " np między czyszczeniem pamięci, a wgrywaniem softu RESETUJ moduł.
Ostatnio zmieniony wt gru 10, 2019 9:27 pm przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
and111
Posty: 106
Rejestracja: ndz lut 18, 2018 3:54 pm

wt gru 10, 2019 9:23 pm

Patryk pisze:
wt gru 10, 2019 9:06 pm
@and111
Co prawda nie mam tego sonoffa basic " pierwszej generacji "
ale:

1.  Osobiście od pewnego czasu używam tylko do wgrywania  programu
ESP8266 DOWNLOAD TOOL V3.6.5 ( teraz jest już chyba nowsza wersja V3.6.7).

Przed wgraniem softu zalecane jest  wyczyścić  pamięci. W programie wspomnianym wyżej służy do tego "przycisk" ERASE. ( nie używam żadnych blink-ów itd.. )
A tutaj w załączniku pdf kolega fajnie opisał jak się posługiwać tym programem.
 viewtopic.php?p=44065#p44065

2. W/g mnie najlepszym programatorem jest cp2101 ( z innymi miałem problemy np  PL2303 ).
3. Również powinieneś stosować się do:
 viewtopic.php?f=23&t=3031
I jeszcze jedno.
 Po każdej " czynności " np między czyszczeniem pamięci, a wgrywaniem softu RESETUJ moduł.
Ad1. Spróbuję tym programem.
Ad2. Mam programator CP2102 i działa bez zarzutu.
Ad3. Dokładnie tak robię, choć jak już ustaliliśmy w tym wątku wgrywanie pliku esp_init_data_default.bin w tym sofcie nic nie zmienia
Ad4. Również tak robię

Dzięki za uwagi :)
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

wt gru 10, 2019 10:21 pm

Idę dzisiaj spać...jutro świeży umysł...
ale coś dziwnego się dzieje....jakby we flashu zostawały jakieś śmieci. Miałem wgrany termostat 4.5, wyczyściłem sonoffa i wgrałem v4.9.5 v2 i już mi sonoff nie wstał. kilkukrotne czyszczenie i wgrywanie różnych softów nic nie daje...ale jak pisałem rano świeży umysł...może coś przeoczyłem.
krycha88
Posty: 722
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt gru 10, 2019 10:26 pm

tijo pisze:
wt gru 10, 2019 10:21 pm
Idę dzisiaj spać...jutro świeży umysł...
ale coś dziwnego się dzieje....jakby we flashu zostawały jakieś śmieci. Miałem wgrany termostat 4.5, wyczyściłem sonoffa i wgrałem v4.9.5 v2 i już mi sonoff nie wstał. kilkukrotne czyszczenie i wgrywanie różnych softów nic nie daje...ale jak pisałem rano świeży umysł...może coś przeoczyłem.
Ta wersję V2 zrobiłem testowo i chyba coś poszło nie tak 😀
kwiatek67
Posty: 33
Rejestracja: pn sie 12, 2019 8:16 pm

śr gru 11, 2019 8:34 pm

krycha88 pisze:
wt gru 10, 2019 6:22 pm
kwiatek67 pisze:
wt gru 10, 2019 7:45 am
krycha88 pisze:
ndz gru 08, 2019 6:09 pm
poprawiłem tego babola z DSami :)

jeżeli komuś nie chce moduł zarejestrować w cloudzie to niech spróbuje ustawić we flash tools SPI SPEED na 80 MHz
Pochwały i uwagi do wersji v4.9.3
- DHT22 i sonoff TH16 działa rewelacyjnie jako regulator wilgotności - nie zauważyłem żadnych błędów

- przejście w tryb konfiguracji poprzez przeglądarkę bardzo ułatwia sprawę , bardzo dobry pomysł

Teraz sprawa ESP8266 i większej ilości czujników DS ( nie sprawdzałem termostatu )
Mam instalację składającą się z 9 szt. DS
Zmieniam tylko w trybie konfiguracji ilość DS i ich adresy , kolejno dodawałem czujniki
Do 5 szt ( włącznie ) DS wszystko chodzi prawidłowo
Przy 6 szt DS jeden odczyt jest jakby zamrożony ( odczytuje 22,5 i tak pozostaje stale )
Przy 7 szt DS już dwa odczyty są zamrożone
Przy 8 szt DS moduł nie wystartuje ( restartuje się co 3 sekundy )

Ogólnie to wielka poprawa i duże podziękowania za ogrom włożonej pracy.
Pozdrawiam i dziękuję.
Zrobiłem dwie drobne poprawki które powinny pomóc przy tak dużej ilość DSów. Jak byś mógł zrobić podobne testy to było by super :D w folderze są dwie kompilacje v1 oraz v2 jestem ciekawy czy będzie jakaś różnica :)
Testy z powodu braku czasu robiłem tylko na 8 DS
Obie wersje czyli V1 i V2 łączą się z internetem i rejestrują na serwerze bez fizycznie podpiętych czujników ( 8 szt )
Adresy czujników przypisuję ręcznie . Z przypisanymi 8 czujnikami ( bez fizycznego podpięcia ) oba moduły startują poprawnie ( widać je w aplikacji )
Po fizycznym podpięciu 8 DS moduł nie wystartuje a dokładnie dioda co jakiś czas mrugnie ale nie połączy się z Wi-Fi - nawet na sekundę.
Teraz uwaga : jak wyjmę rezystor podczas " takiej pracy " to moduł połączy się z Wi- Fi i będzie widoczny w aplikacji.
Zmieniałem napięcie czujnika na 5 v zmieniałem też rezystor - bezskutecznie.
Wersja V2 wydaje się być szybsza ( może się mylę )
Na pewno nie uwaliła ESP8266
Pozdrawiam
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

śr gru 11, 2019 8:37 pm

Podejrzewam że jak zasilisz z osobnego źródła zasilania te 8 DS-ów to problem zniknie....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”