Jak podłączyć do CAME BX

Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

miroph wrote: Thu Mar 12, 2020 8:14 pm Jeżeli zastosujesz się do rady Przemka to nie.
To widocznie ja czegoś nie rozumiem

[zdjęcie usunuęte aby google tego nie zindeksował]
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Przepraszam. Trochę w biegu odpisałem i myśląc o IN2 napisałem A2. Przepraszam. :oops:

Jeden przewód do A1, a drugi do IN1.
Kolejny kontraktron... jeden przewód do A1, a drugi do IN2.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Myślę, że to trochę rozjaśni.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

pzygmunt wrote: Thu Mar 12, 2020 8:27 pm Przepraszam. Trochę w biegu odpisałem i myśląc o IN2 napisałem A2. Przepraszam. :oops:

Tak właśnie sądziłem że myślałeś o IN2 a napisałeś A2. Ale nie byłem pewien i nie chciałem wprowadzić w błąd.
Natomiast byłem pewien że zwarcie na zasilaniu to nic dobrego ;)
Raddii

Dzięki, za pomocą kontraktronów wszystko śmiga.
kkubicki

Witam,
Posiadam taki sam napęd jak autor wątku. Sterowanie działa prawidłowo. Problem jest z odczytaniem stanu bramy. Podczas gdy jest ona zamknięta na wyjściu FC jest napięcie około 7V AC. Gdy jest otwarta na tym wyjściu pojawia się napięcie 25V AC.

SBW-02 nie interpretuje wartości 7V jako poziom niski(nic dziwnego). Jeśli wypnę z sterownika bramowego(SBW-02) przewód od wyjścia FC pokazuje prawidłowo, że brama jest otwarta.

Próbowałem rozwiązać problem przez podpięcie rezystora 1K Ohm pomiędzy IN1 i A2. Dla stanu niskiego udało się osiągnąć wartość 0.5V AC jednak w dalszym ciągu sterownik nie interpretuje tego jako stan niski.

Czy bylibyście w stanie doradzić jakieś rozwiązanie?

Dodaję dokumentację https://www.napad.pl/instrukcje/zbx_7.pdf
Mirosław F.

Załóż przekaźnik.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
kkubicki

Zastanawiałem się jeszcze czy nie wyeliminować przyczyny czyli zakupić zespół wyłącznika krańcowego. Lub tak jak autor wątku dodać własne krańcówki.

Rozumiem, że mam dać tam przekaźnik na 24VAC. Nasuwają mi się pytania. Czy należy zabezpieczyć przekaźnik diodą prostowniczą oraz czy napięcie 7V nie będzie powodowało awarii np grzanie się cewki lub zadziałanie przekaźnika.
Mirosław F.

Nie nie będzie powodowało grzania się cewki. Tak naprawdę to te 7V masz tam w stanie jałowym czyli bez obciążenia. Nie musisz dodawać diody na przekaźnik
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
remedu

kkubicki wrote: Sat Apr 11, 2020 4:54 pm Witam,
Posiadam taki sam napęd jak autor wątku. Sterowanie działa prawidłowo. Problem jest z odczytaniem stanu bramy. Podczas gdy jest ona zamknięta na wyjściu FC jest napięcie około 7V AC. Gdy jest otwarta na tym wyjściu pojawia się napięcie 25V AC.

SBW-02 nie interpretuje wartości 7V jako poziom niski(nic dziwnego). Jeśli wypnę z sterownika bramowego(SBW-02) przewód od wyjścia FC pokazuje prawidłowo, że brama jest otwarta.

Próbowałem rozwiązać problem przez podpięcie rezystora 1K Ohm pomiędzy IN1 i A2. Dla stanu niskiego udało się osiągnąć wartość 0.5V AC jednak w dalszym ciągu sterownik nie interpretuje tego jako stan niski.

Czy bylibyście w stanie doradzić jakieś rozwiązanie?

Dodaję dokumentację https://www.napad.pl/instrukcje/zbx_7.pdf
Mam ten sam sterownik i taki sam "problem". Zawsze stan wysoki bo zawsze jakieś napięcie na FC i FA. Nie chce wstawiać dodatkowych kontaktorów. Jedyny rozwiązanie to przekaźnik?
Przechwytywanie.PNG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “ZAMEL SBW-02”