Jak podłączyć do CAME BX

Yepestis
Posty: 246
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

czw mar 12, 2020 8:24 pm

miroph pisze:
czw mar 12, 2020 8:14 pm
Jeżeli zastosujesz się do rady Przemka to nie.
To widocznie ja czegoś nie rozumiem

[zdjęcie usunuęte aby google tego nie zindeksował]
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8430
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw mar 12, 2020 8:27 pm

Przepraszam. Trochę w biegu odpisałem i myśląc o IN2 napisałem A2. Przepraszam. :oops:


Jeden przewód do A1, a drugi do IN1.
Kolejny kontraktron... jeden przewód do A1, a drugi do IN2.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 286
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

czw mar 12, 2020 8:35 pm

Myślę, że to trochę rozjaśni.
Załączniki
bitmap.png
bitmap.png (1.47 MiB) Przejrzano 292 razy
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Yepestis
Posty: 246
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

czw mar 12, 2020 8:41 pm

pzygmunt pisze:
czw mar 12, 2020 8:27 pm
Przepraszam. Trochę w biegu odpisałem i myśląc o IN2 napisałem A2. Przepraszam. :oops:

Tak właśnie sądziłem że myślałeś o IN2 a napisałeś A2. Ale nie byłem pewien i nie chciałem wprowadzić w błąd.
Natomiast byłem pewien że zwarcie na zasilaniu to nic dobrego ;)
Raddii
Posty: 30
Rejestracja: pt sty 17, 2020 12:17 pm

sob mar 14, 2020 11:01 am

Dzięki, za pomocą kontraktronów wszystko śmiga.
kkubicki
Posty: 2
Rejestracja: sob kwie 11, 2020 4:20 pm

sob kwie 11, 2020 4:54 pm

Witam,
Posiadam taki sam napęd jak autor wątku. Sterowanie działa prawidłowo. Problem jest z odczytaniem stanu bramy. Podczas gdy jest ona zamknięta na wyjściu FC jest napięcie około 7V AC. Gdy jest otwarta na tym wyjściu pojawia się napięcie 25V AC.

SBW-02 nie interpretuje wartości 7V jako poziom niski(nic dziwnego). Jeśli wypnę z sterownika bramowego(SBW-02) przewód od wyjścia FC pokazuje prawidłowo, że brama jest otwarta.

Próbowałem rozwiązać problem przez podpięcie rezystora 1K Ohm pomiędzy IN1 i A2. Dla stanu niskiego udało się osiągnąć wartość 0.5V AC jednak w dalszym ciągu sterownik nie interpretuje tego jako stan niski.

Czy bylibyście w stanie doradzić jakieś rozwiązanie?

Dodaję dokumentację https://www.napad.pl/instrukcje/zbx_7.pdf
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 286
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob kwie 11, 2020 4:55 pm

Załóż przekaźnik.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
kkubicki
Posty: 2
Rejestracja: sob kwie 11, 2020 4:20 pm

sob kwie 11, 2020 5:10 pm

Zastanawiałem się jeszcze czy nie wyeliminować przyczyny czyli zakupić zespół wyłącznika krańcowego. Lub tak jak autor wątku dodać własne krańcówki.

Rozumiem, że mam dać tam przekaźnik na 24VAC. Nasuwają mi się pytania. Czy należy zabezpieczyć przekaźnik diodą prostowniczą oraz czy napięcie 7V nie będzie powodowało awarii np grzanie się cewki lub zadziałanie przekaźnika.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 286
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob kwie 11, 2020 5:13 pm

Nie nie będzie powodowało grzania się cewki. Tak naprawdę to te 7V masz tam w stanie jałowym czyli bez obciążenia. Nie musisz dodawać diody na przekaźnik
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
remedu
Posty: 1
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 6:17 pm

ndz maja 24, 2020 6:24 pm

kkubicki pisze:
sob kwie 11, 2020 4:54 pm
Witam,
Posiadam taki sam napęd jak autor wątku. Sterowanie działa prawidłowo. Problem jest z odczytaniem stanu bramy. Podczas gdy jest ona zamknięta na wyjściu FC jest napięcie około 7V AC. Gdy jest otwarta na tym wyjściu pojawia się napięcie 25V AC.

SBW-02 nie interpretuje wartości 7V jako poziom niski(nic dziwnego). Jeśli wypnę z sterownika bramowego(SBW-02) przewód od wyjścia FC pokazuje prawidłowo, że brama jest otwarta.

Próbowałem rozwiązać problem przez podpięcie rezystora 1K Ohm pomiędzy IN1 i A2. Dla stanu niskiego udało się osiągnąć wartość 0.5V AC jednak w dalszym ciągu sterownik nie interpretuje tego jako stan niski.

Czy bylibyście w stanie doradzić jakieś rozwiązanie?

Dodaję dokumentację https://www.napad.pl/instrukcje/zbx_7.pdf
Mam ten sam sterownik i taki sam "problem". Zawsze stan wysoki bo zawsze jakieś napięcie na FC i FA. Nie chce wstawiać dodatkowych kontaktorów. Jedyny rozwiązanie to przekaźnik?
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (45.89 KiB) Przejrzano 43 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SBW-02”