ZAMEL MEW-01
-
mcikos
No to ta odległość nie powinna mieć znaczenia.Pan O wrote: Fri Apr 24, 2020 5:06 pminstalacja w bloku. skrzynka z licznikiem dostawcy do skrzynki w mieszkaniu (z mewem) max 8-10m.mcikos wrote: Fri Apr 24, 2020 10:11 am 2,5 % - to niewielki rozjazd - lub ogromny w zależności od zużycia
Jaka jest odległość między licznikiem dostawcy a Twoim MEW'em ?
-
mcikos
Co ma piernik do wiatraka....pzygmunt wrote: Fri Apr 24, 2020 5:12 pm Co ma piernik do wiatraka.... tak wiem, że wiatrak może się spierniczyć ale tu odległość nie ma znaczenia. Możesz postawić obok siebie dwa identyczne liczniki i pomiędzy nimi też będziesz miał odchyłki. Każdy licznik mierzy z określoną dokładnością, której składową jest określony błąd pomiarowy.
To samo co przewodnik do prądu
Straty na przewodzie między przyłączem energetyki a budynku mogą być znaczne - niektórzy oszczędzaj na średnicy przewodów.
Także przy większej odległości może być znaczna różnica - znaczna czytaj 0,5%
-
thn.technik
Skupcie się panowie - przekładnik na dwóch przewodach z tej samej fazy i z prądem w tym samym kierunku to taki sam układ jak przekładnik założony na "linkę" a nie na "drut". Kolega niech się tylko postara ułożyć przewody jak najbliżej siebie (najlepiej skleić izolacją) po to aby pole magnetyczne wytworzone przez te 2 przewody było jak najbardziej jednorodne a wtedy pomiary będą prawidłowe.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
@thn.technik, nie wiem czy dobrze myślę, ale jeśli w jednym przewodzie będzie płynął prąd o natężeniu 1A, a w drugim 3A, to przekładnik poprawnie zinterpretuje to jako sumę? Bo w jednym przewodzie (i nawet w lince) nie będzie takiej sytuacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
thn.technik
Przekładnik to transformator, a jako transformator interesuje go pole magnetyczne, czy będzie to pojedynczy przewód, czy kilka przewodów to pole magnetyczne wytworzone przez przepływ prądu w tych przewodach się zsumuje i albo się wzmocni albo się osłabi w zależności od kierunku przepływy prądu w tych przewodach.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
No i dziękuję za tą wiedzę
. Człowiek uczy się całe życie
. Faktycznie w takiej sytuacji najlepiej zgrupować dwa przewody taśmą izolacyjną i przepuścić przez przekładnik.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
forall
Zdjecię rozdzielnimcikos wrote: Thu Apr 23, 2020 8:56 pmJeśli możesz zrób zdjęcie swojej instalacji i zamieść - byle duże i wyraźne na nim będzie łatwiej tłumaczyćforall wrote: Thu Apr 23, 2020 3:36 pmZmierzyliśmy dzisiaj z kolegą i między V1 a L1 jest 0, V1 do L2 już pokazuje 400V czyli źle...pzygmunt wrote: Sat Apr 18, 2020 10:31 am Kierunek założenia przekładników jest ważny oraz ich kolejność.
viewtopic.php?p=59149#p59149
Aby zweryfikować poprawne podłączenie najlepiej podłączyć miernik i zmierzyć napięcie międzyfazowe.
Jedną końcówkę miernika podłączasz do L1, a drugą do przewodu na którym zaciśnięty jest przekładnik I1.
Jeśli pokaże 400V to znaczy, że przekładnik jest założony na złej fazie. Jeśli 0V to na dobrej.
Analogicznie z
L2 i I2
L3 i I3
Natomiast jeżeli mierzone było L1 do I1 to pokazuje 230V, tak samo L2 do I2 też 230....![]()
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
10xSRW-01, 1xSBW-01 + 2xMEW-01
-
thn.technik
A jakiego efektu oczekujesz? suma mocy? różnica mocy?Pabloos81 wrote: Sun Apr 19, 2020 4:34 pm Mam pytanie czy w 1 przekładniku mogą być dwa przewody Od zasilenia i od powrotu z PV?
Jeśli masz miernik cęgowy to sam możesz sprawdzić doświadczalnie wynik z takiego układu: zapnij cęgi na obu tych przewodach, pomiar prądu będzie wypadkową prądów płynących w tych przewodach.