sterowanie roletą, dodatkowe czujniki

peet_peet
Posty: 19
Rejestracja: pn cze 22, 2020 9:33 am

pn cze 22, 2020 10:10 am

Witam, zaczynam właśnie przygodę z Supla. Oprogramowałem NodeMCU i na razie na pająku wszystko działa. W opcjach sterowania była opcja czujników. Jeden przysisałem jako otwarte okno z drugi jako otwarta roleta. No i mam dyletat jak to sprzętowo ogarnąć, bo w opisie jest jako czujnik normalnie otwarty...czyli zwarcie powinno dać efekt... Tylko zwarcie do czego? Do masy? Do +5V ? Zresztą żadna z tych opcji nie daje efektu w postaci zmiany ikony. Raz zdarzyło się że ikona okna "skakała" na przemian tyle że nic nie było wtedy połączone.
Jakaś sugestia?
Oprogramowanie płytki InCan-easy
lukfud
Posty: 658
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

pn cze 22, 2020 12:23 pm

peet_peet pisze:
pn cze 22, 2020 10:10 am
Witam, zaczynam właśnie przygodę z Supla. Oprogramowałem NodeMCU i na razie na pająku wszystko działa. W opcjach sterowania była opcja czujników. Jeden przysisałem jako otwarte okno z drugi jako otwarta roleta. No i mam dyletat jak to sprzętowo ogarnąć, bo w opisie jest jako czujnik normalnie otwarty...czyli zwarcie powinno dać efekt... Tylko zwarcie do czego? Do masy? Do +5V ? Zresztą żadna z tych opcji nie daje efektu w postaci zmiany ikony. Raz zdarzyło się że ikona okna "skakała" na przemian tyle że nic nie było wtedy połączone.
Jakaś sugestia?
Oprogramowanie płytki InCan-easy
Do masy.
"Skakanie" to normalny objaw, kiedy wejście nie jest w żadną stronę podciągnięte. Wepnij pomiędzy gpio czujnika a zasilanie opornik np. 4,7k.
Zobacz czy teraz zwieranie do masy daje jakiś efekt.
kris.gie
Posty: 191
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

pn cze 22, 2020 12:48 pm

Dokładnie, sensory powinny mieć pull-up:
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... multiboard
peet_peet
Posty: 19
Rejestracja: pn cze 22, 2020 9:33 am

pn cze 22, 2020 7:10 pm

Dziękuję bardzo... działa jak trzeba. Teraz jeszcze tylko DTH11 podłączę i mam komplet.... tylko napędu rolety jeszcze brakuje :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ / Jak to zrobić”