Podlewanie
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
To może jednak kup sterownik do podlewania ogrodowego. Bo Supla w standardzie się średnio do tego celu nadaje choćby przez minimalny pięciominutowy interwał w harmonogramach. Należy pamiętać, ze harmonogramy działają tylko kiedy sterownik jest on-line. W przypadku braku Internetu nici z podlewania.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Sk_uter
- Has thanked: 1 time
No to o internecie wiem, ale chyba mam ręczną możliwość włączenia w razie czego, mi jednak supla odpowiada mieć możliwość sterowania z telefonu i nie trzeba kolejnych aplikacji, więc nawet podstawowa wersja z włączeniem, wyłączaniem z telefonu na początek mi wystarczy.
Ciekawi mnie jak daleko jest ten projekt: viewtopic.php?p=44127#p44127
Ciekawi mnie jak daleko jest ten projekt: viewtopic.php?p=44127#p44127
-
Robert Błaszczak
Pokaż elektrykowi poniższy rysunek. Z1 i Z2 to są zawory.
Ps.
Mam nadzieję, że mnie Zamel nie pogoni za naruszanie praw autorskich do zdjęć produktów
.
Ps.
Mam nadzieję, że mnie Zamel nie pogoni za naruszanie praw autorskich do zdjęć produktów
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
elmaya
you have noticed that it has the inputs (L') and (L")Robert Błaszczak wrote: Tue Jul 28, 2020 8:10 pm Weź sobie zerknij do instrukcji ROW-04M, przeczytaj też o tym, co to jest wyjście bezpotencjałowe z przekaźnika, wtedy nie będziesz zadawał takich pytań. ROW-04M się nie nadaje, bo na wyjściu ma 230V.
-
Robert Błaszczak
Right, thank you for paying attention.
Jak słusznie napisał @elmaya, ROWem-04M też można przełączać 24V. Tak więc jednym sterownikiem wysterujesz 4 zawory. Schemat podłączenia analogiczny jak ten co narysowałem. Elektryk będzie wiedział co i jak.
Jak słusznie napisał @elmaya, ROWem-04M też można przełączać 24V. Tak więc jednym sterownikiem wysterujesz 4 zawory. Schemat podłączenia analogiczny jak ten co narysowałem. Elektryk będzie wiedział co i jak.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Sk_uter
Super, dziękuję wam za pomoc. Pokaże elektrykowi i będziemy działać, powiedzcie mi samo zasilanie modułu dajemy normalnie na 230V a potem po przez zmienione podłączenie uzyskam 24 V na wyjściu?
Nie wiem czy dobrze rozumiem schemat ale czy do zaworu tutaj idzie 1 kabel? Bo z zaworów wychodzą dwa.
Sam moduł wystarczy oryginalny bez żadnych modyfikacji? Wystarczy kanały ustawić na światło czy gniazdko i będę mógł tym otwierać i zamykać zawór?
Nie wiem czy dobrze rozumiem schemat ale czy do zaworu tutaj idzie 1 kabel? Bo z zaworów wychodzą dwa.
Sam moduł wystarczy oryginalny bez żadnych modyfikacji? Wystarczy kanały ustawić na światło czy gniazdko i będę mógł tym otwierać i zamykać zawór?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Potrzebujesz dołożyć tam zasilacz, który z 230 zrobi 24. Niektóre zawory pracują też na 24V AC, więc może sam transformator wystarczy.Sk_uter wrote: Thu Jul 30, 2020 9:20 am Super, dziękuję wam za pomoc. Pokaże elektrykowi i będziemy działać, powiedzcie mi samo zasilanie modułu dajemy normalnie na 230V a potem po przez zmienione podłączenie uzyskam 24 V na wyjściu?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Biorąc pod uwagę cenę i funkcjonalność polecam open sprinkler na Raspberry Pi 0 + zasilacz Zamela 24vac.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by uchnast.michal on Thu Jul 30, 2020 4:47 pm, edited 1 time in total.
-
Sk_uter
Z tego co pisze w specyfikacji:
cewka 24V AC (prad przemienny);
Zawór elektromagnetyczny:24VAC, 50/60Hz, prąd rozruchu 400mA (0,400A, 9,6VVA), prąd pracy 270mA (0,270A, 6,5VA);
Model BSP: 24VAC, 50Hz, prąd rozruchu 280mA, prąd pracy 190mA
Więc pozostaje doprowadzić 230V do modułu ROW-04M, a od niego puścić transformator, który poda 24V? Tutaj polecano model ZAMEL. Transformator 230/24V AC 15VA, czy do 3 powyższych zaworów będzie wystarczający.
Tylko potem jak resztę podłączyć, aby pasowało do schematu, który wyżej kolega narysował?
cewka 24V AC (prad przemienny);
Zawór elektromagnetyczny:24VAC, 50/60Hz, prąd rozruchu 400mA (0,400A, 9,6VVA), prąd pracy 270mA (0,270A, 6,5VA);
Model BSP: 24VAC, 50Hz, prąd rozruchu 280mA, prąd pracy 190mA
Więc pozostaje doprowadzić 230V do modułu ROW-04M, a od niego puścić transformator, który poda 24V? Tutaj polecano model ZAMEL. Transformator 230/24V AC 15VA, czy do 3 powyższych zaworów będzie wystarczający.
Tylko potem jak resztę podłączyć, aby pasowało do schematu, który wyżej kolega narysował?