Wemos d1 mini skrzynka na listy

Sk_uter
Posty: 239
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt cze 26, 2020 5:54 pm

Nie rozumiem, jak po której stronie są przyciski?

A przy okazji możesz mi wytłumaczyć po co te 3 kropki u góry, ich wciśnięcie chowa wszystkie urządzenia do czego tą opcję można wykorzystać?
Gucio2607.
Posty: 495
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

pt cze 26, 2020 6:07 pm

Podrzuci ktoś soft do wemos pod 2 kontaktrony i schemat? Zasilanie mam od napędu bramy
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 636
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

pt cze 26, 2020 6:39 pm

Sk_uter pisze:
pt cze 26, 2020 5:54 pm
Nie rozumiem, jak po której stronie są przyciski?
Jeśli masz włącz lub wyłącz masz po obu stronach, jeśli włącz/wyłącz czy też licznik, masz tylko po prawej.
Sk_uter pisze:
pt cze 26, 2020 5:54 pm
A przy okazji możesz mi wytłumaczyć po co te 3 kropki u góry, ich wciśnięcie chowa wszystkie urządzenia do czego tą opcję można wykorzystać?
Przełącza na widok grup kanałów. Możesz sobie np. pogrupować oświetlenie i wtedy jednym przyciskiem włączyć je lub wyłączyć.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Sk_uter
Posty: 239
Rejestracja: wt mar 13, 2018 1:52 pm

pt cze 26, 2020 6:42 pm

A widzisz o grupowaniu nie wiedziałem, może kiedyś się przyda, dzięki za info
Gucio2607.
Posty: 495
Rejestracja: wt sie 22, 2017 1:56 pm

sob cze 27, 2020 4:03 pm

Naprawdę nikt nie pomoże?
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Hektorek
Posty: 19
Rejestracja: śr kwie 22, 2020 10:27 am

czw sie 06, 2020 6:34 am

Cześć maniacy.
Mojej ślubnej znajomej zamarzyła się taka skrzynka:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/kope ... 82972.html

no to pyk i jest zainstalowana na płocie i grzech nie zrobić powiadomienia :)
Wykorzystany kod od @krycha88 ( pewno ma mnie dość za bombardowanie wiadomościami ale serdecznie dziękuję mu za pomoc )
kable pociągnięte , kod wgrany do wemos-a i co .... problem!
Jako ,że ze mnie programista jak z koziej d.. trąba ( Krycha88 coś wie w tym temacie) proszę o pomoc na forum.

Kod: Zaznacz cały

/*
  Copyright (C) krycha88

  This program is free software; you can redistribute it and/or
  modify it under the terms of the GNU General Public License
  as published by the Free Software Foundation; either version 2
  of the License, or (at your option) any later version.
  This program is distributed in the hope that it will be useful,
  but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
  MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.  See the
  GNU General Public License for more details.
  You should have received a copy of the GNU General Public License
  along with this program; if not, write to the Free Software
  Foundation, Inc., 59 Temple Place - Suite 330, Boston, MA  02111-1307, USA.
*/

#include "SuplaDeviceGUI.h"

#include <SPI.h>
#include <SuplaDevice.h>
//#include <supla/network/esp_wifi.h>

#include <supla/control/button.h>
#include <supla/sensor/virtual_binary.h>

#include "Pushover.h"
Pushover po = Pushover("SecureAppToken","UserToken", UNSAFE);

void setup() {
  Serial.begin(74880);

//  new Supla::Sensor::Binary(16);
  Supla::Sensor::VirtualBinary *sensor = new Supla::Sensor::VirtualBinary;

  Supla::Control::Button *buttonSet = new Supla::Control::Button(14, true, true);
  Supla::Control::Button *buttonClear = new Supla::Control::Button(12, true, true);

  buttonSet->willTrigger(*sensor, Supla::ON_PRESS, Supla::SET);
  buttonClear->willTrigger(*sensor, Supla::ON_PRESS, Supla::CLEAR);
 
  
 // Supla::GUI::addRelayButton(14, 0);
 // Supla::GUI::addRelayButton(12, 0, false);
 // Supla::GUI::addDS18B20MultiThermometer(13);
  Supla::GUI::addConfigESP(0, 2, CONFIG_MODE_5SEK_HOLD); // pinNumberConfig, pinLedConfig, CONFIG_MODE_10_ON_PRESSES/CONFIG_MODE_5SEK_HOLD

  Supla::GUI::begin();
}

void loop() {
  SuplaDevice.iterate();
}


void sendMessagePushover(String massage) {
  po.setDevice("mi9");
  po.setMessage(massage);
  po.setSound("bike");
  if (po.send()) { //should return 1 on success
    Serial.println("Pushover - Sending message");
  } else {
    Serial.println("Pushover - Error sending message");
  }
}
Otóż kod działa ale proszę pomóżcie jak rozwiązać problem związany z tym, iż otwierając skrzynkę muszę podnieść klapkę, otwieram skrzynkę ,wyjmuję list ,zamykam skrzynkę ( zmienia się stan w cloudzie ) i tu klapka wraca na swoją pozycję wyzwalając ,że jest list w skrzynce. ( nie da się zrobić "clear" )
Jak to rozwiązać? Może timerem?
Poza tym jak zaimplementować w ww kodzie, powiadomienie pushover, że jest list w skrzynce?
Załączniki
skrzynka.jpg
skrzynka.jpg (3.31 KiB) Przejrzano 353 razy
skrzynka.jpg
skrzynka.jpg (3.31 KiB) Przejrzano 353 razy
Pozdrawiam:
Sławek
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1416
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw sie 06, 2020 7:23 am

W takiej sytuacji zrobiłbym np. od spodu skrzynki mały, niewidoczny przycisk kasujący stan skrzynki w Supli po wyjęciu korespondencji i zamknięciu skrzynki.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Hektorek
Posty: 19
Rejestracja: śr kwie 22, 2020 10:27 am

czw sie 06, 2020 8:49 am

Lepiej by było chyba timer, czyli wyczyść po zadanym czasie od wyjęcia listu?
Programowe rozwiązanie zużyje mniej energii i sprzętu 😁
Pozdrawiam:
Sławek
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1335
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw sie 06, 2020 9:10 am

Hektorek pisze:
czw sie 06, 2020 8:49 am
Lepiej by było chyba timer, czyli wyczyść po zadanym czasie od wyjęcia listu?
Programowe rozwiązanie zużyje mniej energii i sprzętu 😁
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale zakładam, że klapka od wrzucania listów jest zamykana jako ostatnia i ona wyzwala zdarzenie "ON_PRESS", które pokazuje, że jest poczta.
Jeśli tak, to możesz spróbować zmienić to zdarzenie dla buttonSet na ON_RELEASE.
Jeśli nie zadziała, to pokaż jakie kontaktrony/przełączniki zainstalowałeś i jak to dokładnie jest podłączone.
Hektorek
Posty: 19
Rejestracja: śr kwie 22, 2020 10:27 am

czw sie 06, 2020 9:25 am

Tak dobrze rozumiesz, żeby otworzyć skrzynkę muszę podnieść klapkę i po zamknięciu skrzynki klapka wraca na swoją pozycję wyzwalając info o nowej poczcie.
Realizacja na kontraktronach.
Niestety noga że mnie jeśli chodzi o programowanie w zaawansowanej postaci więc proszę o podanie gotowca 😁 jak również implementację powiadomienia poshover.
Zgory dziękuję za zrozumienie i pomoc.
Pozdrawiam:
Sławek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”