Ok, czyli nie chcesz mieć prądu na N, tylko zwykłą arytmetyczną sumę prądów z poszczególnych faz?Marcin1234 wrote: Mon Oct 12, 2020 8:55 pm Ale mnie nie interesuje czy mam RCD, czy mam bednarkę, etc. Ja tylko zadałem pytanie czy aplikacja może wyliczać prąd w N. Czy była by taka możliwość. Na zakładkach L1, L2, L3 go pokazuje. Natomiast w zakładce "1+2+3" nie ma informacji o aktualnym prądzie, sumy prądów w aktualnym czasie. Nie klikanie po zakładkach i z kalkulatorem. ehhhh
Zamel MEW-01 Prąd w przewodzie N
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Maniek913
Dokładnie, więc dlaczego piszesz o "częściowym przepływie do uziomu"klew wrote: Mon Oct 12, 2020 9:10 pmOd razu od heretyków. Wystarczy zrobić sumę wektorów i będzie okManiek913 wrote: Mon Oct 12, 2020 9:06 pm Z całym szacunkiem , ale co za "herezje" tu opowiadacie?![]()
Prąd w przewodzie neutralnym nie jest sumą prądów w przewodach fazowych tylko prądem asymetrii i nigdy nie przekroczy prądu w dowolnym przewodzie fazowym(co najwyżej będzie równy prądowi w przewodzie fazowym przy np. obciążeniu tylko jednego przewodu fazowego), więc mierzenie tego prądu mija się z celem.![]()
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Bo tam popłynie. A czemu miałby nie płynąć, skoro tam ma potencjał ziemi?Maniek913 wrote: Mon Oct 12, 2020 9:17 pmDokładnie, więc dlaczego piszesz o "częściowym przepływie do uziomu"klew wrote: Mon Oct 12, 2020 9:10 pmOd razu od heretyków. Wystarczy zrobić sumę wektorów i będzie okManiek913 wrote: Mon Oct 12, 2020 9:06 pm Z całym szacunkiem , ale co za "herezje" tu opowiadacie?![]()
Prąd w przewodzie neutralnym nie jest sumą prądów w przewodach fazowych tylko prądem asymetrii i nigdy nie przekroczy prądu w dowolnym przewodzie fazowym(co najwyżej będzie równy prądowi w przewodzie fazowym przy np. obciążeniu tylko jednego przewodu fazowego), więc mierzenie tego prądu mija się z celem.![]()
![]()
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Pewnie gdyby się zsumowało poszczególne wartości z faz to byłby to tylko jakiś orientacyjny wynik typu suma mocy czynnej podzielona przez średnie napięcie z 3 faz. Tylko nie mam pojęcia do czego to by było potrzebne? Jest moc czynna i to powinno wystarczyć.
Inną sprawą jest dodanie do apki zakładki z alternatywnej apki czyli 1|2|3 i tu na jednym ekranie widać wszystkie 3 natężenia co daje ogólne pojęcie o aktualnym natężeniu prądu na wszystkich fazach.
Inną sprawą jest dodanie do apki zakładki z alternatywnej apki czyli 1|2|3 i tu na jednym ekranie widać wszystkie 3 natężenia co daje ogólne pojęcie o aktualnym natężeniu prądu na wszystkich fazach.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Marcin1234
Panowie
Kwarantanna robi swoje.
Trochę pogrzebałem w starych notatkach ze średniaka, trochę z podstawówki. Efektem tego jest arkusz Excel w załączniku.
Symuluje on prąd w przewodzie N. Oczywiście tylko i wyłącznie jest to dla obciążenia REZYSTANCYJNEGO gdzie w teorii cos kąta fi=0 wynosi 1 i prąd w przewodzie N jest równy 0. W raz ze zmianą prądów - w zielonym polu "można go zmieniać", zmienia się prąd w przewodzie N. Przy symetrycznym obciążeniu np. silniki 3-f etc. nie montuje się przewodu N, jest to zbędę. Jeśli chodzi o domową instalację jest ona asymetryczna i ma też zmienne cos(fi) dla poszczególnych faz. W zależności od odbiorników. Dorwałem już wykres wektorowy dla takiego rodzaju asymetrii tylko nie mogę go na dzień dzisiejszy zinterpretować wzorami. Pytanie z głównego tematu dotyczy: Prądu w przewodzie N jej sumy, i właśnie tego typu obliczania. W głównej mierze chodzi o w miarę symetryczne rozłożenie obciążenia zasilania.
Oczywiście mogę się mylić z tymi obliczeniami i wykresem przedstawiającym to o czym piszę.
Pozdrawiam
Marcin
EDIT czy ktoś może podać obciążenia prądowe na wszystkich trzech fazach i cos fi dla nich z MEWA - aktualnie mam go wypiętego.
Kwarantanna robi swoje.
Trochę pogrzebałem w starych notatkach ze średniaka, trochę z podstawówki. Efektem tego jest arkusz Excel w załączniku.
Symuluje on prąd w przewodzie N. Oczywiście tylko i wyłącznie jest to dla obciążenia REZYSTANCYJNEGO gdzie w teorii cos kąta fi=0 wynosi 1 i prąd w przewodzie N jest równy 0. W raz ze zmianą prądów - w zielonym polu "można go zmieniać", zmienia się prąd w przewodzie N. Przy symetrycznym obciążeniu np. silniki 3-f etc. nie montuje się przewodu N, jest to zbędę. Jeśli chodzi o domową instalację jest ona asymetryczna i ma też zmienne cos(fi) dla poszczególnych faz. W zależności od odbiorników. Dorwałem już wykres wektorowy dla takiego rodzaju asymetrii tylko nie mogę go na dzień dzisiejszy zinterpretować wzorami. Pytanie z głównego tematu dotyczy: Prądu w przewodzie N jej sumy, i właśnie tego typu obliczania. W głównej mierze chodzi o w miarę symetryczne rozłożenie obciążenia zasilania.
Oczywiście mogę się mylić z tymi obliczeniami i wykresem przedstawiającym to o czym piszę.
Pozdrawiam
Marcin
EDIT czy ktoś może podać obciążenia prądowe na wszystkich trzech fazach i cos fi dla nich z MEWA - aktualnie mam go wypiętego.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Czyli w warunkach idealnych (nigdy nie istniejących) przy równym obciążeniu faz wartość płynącego prądu w przewodzie N powinna być 0. I dokładnie tak wylicza linkowany przez Ciebie arkusz 
Dlatego też nie powinno być na żadnej zakładce sumy prądów z trzech faz, bo to nijak się ma do rzeczywistości.
Dlatego też nie powinno być na żadnej zakładce sumy prądów z trzech faz, bo to nijak się ma do rzeczywistości.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Marcin1234
Plik dostał opcję zmiany cos fi dla faz prąd jak w rezystancyjnym przypadku. MEW podaje cosfi... więc ?Robert Błaszczak wrote: Tue Oct 13, 2020 4:46 pm Czyli w warunkach idealnych (nigdy nie istniejących) przy równym obciążeniu faz wartość płynącego prądu w przewodzie N powinna być 0. I dokładnie tak wylicza linkowany przez Ciebie arkusz
Oczywiste jest to że mew-01 ma 2% tolerancji błędu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Marcin1234
Ktoś się jeszcze może wypowiedzieć.
Czy temat odchodzi do lamusa ?
Była by taka opcja?. Czy kategoryczne nie?.
Gdzieś przed oczami przeleciał mi monitor energii elektrycznej 3-f który wylicza prąd w N. Więc zastanawiam się czy ciągnąć temat czy odpuścić.
pozdrawiam
Marcin.
Czy temat odchodzi do lamusa ?
Była by taka opcja?. Czy kategoryczne nie?.
Gdzieś przed oczami przeleciał mi monitor energii elektrycznej 3-f który wylicza prąd w N. Więc zastanawiam się czy ciągnąć temat czy odpuścić.
pozdrawiam
Marcin.