klew wrote: Tue Nov 10, 2020 11:57 am
Ogólnie dobrze by było, aby unikać zmian w samej bibliotece na forkach. Zrobi się z tego bałagan i ludzie się pogubią.
Proponuję działać w taki sposób:
1. Jeśli jest potrzebna jakaś mała, prosta modyfikacja biblioteki - dawajcie znać, mogę na szybko dorzucać potrzebne zmiany. Większe zmiany, które ułatwią dalszą pracę też mogę robić

2. Jeśli wolicie coś zrobić samemu - wrzucajcie pull request do SUPLA/arduino/tree/develop
3. Jesli nie chcecie tego docelowo wrzucać do oficjalnej wersji biblioteki, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z boku jakieś repo w stylu "SuplaUserExtensions" i tam dorzucać nowe sensory i inne dodatki. Można dać tam folder SuplaExt/sensor/... Wtedy każdy może sobie trzymać dwie biblioteki w Arduino IDE i jedna z drugą nie będzie się kłucić. To powinno działać bez kopiowania biblioteki - tylko pliki z dodatkową implementacją sensorów mogłyby tam być.
Jestem za, ja już przestałem ogarniać kuwetę pod tytułem SuplaDevice

Przełączanie się pomiędzy forkami biblioteki pod prawie każdy projekt jest delikatnie mówiąc wkurzające

W wiodącej grupie deweloperów rozwijających funkcjonalności Supli powinno się ustanowić jakiś consensus odnoście pewnych norm i standardów w jakich taki rozwój mógłby się odbywać. Zwłaszcza w kontekście używania bibliotek takich jak SuplaDevice. jeśli ktoś chce rozwijać własną wersję biblioteki powinien zmienić jej nazwę, tak żeby nie kłóciła się z już oficjalnie istniejącą i wszystkie wersje mogły współistnieć we wspólnych zasobach bibliotek Arduino.
Bardzo proszę, abyście jako deweloperzy forkujący SuplaDevice dogadali się w tej kwestii dla dobra nas wszystkich.