GUI Generic

Patryk

krycha88 wrote: Sat Nov 14, 2020 7:00 pm
tak naprawdę w kodzie to masz dwa tryby
CONFIG_MODE_10_ON_PRESSES
oraz
CONFIG_MODE_5SEK_HOLD
A jak zmienić, żeby wejście w tryb konfiguracji było po naciśnięciu przycisku przez 5 sekund.
Myślałem, że tak:

Code: Select all

Supla::GUI::addConfigESP(ConfigESP->getGpio(FUNCTION_CFG_BUTTON), ConfigESP->getGpio(FUNCTION_CFG_LED), CONFIG_MODE_10_ON_PRESSES,
                           ConfigESP->getLevel(FUNCTION_CFG_LED));
na

Supla::GUI::addConfigESP(ConfigESP->getGpio(FUNCTION_CFG_BUTTON), ConfigESP->getGpio(FUNCTION_CFG_LED), CONFIG_MODE_5SEK_HOLD,
                           ConfigESP->getLevel(FUNCTION_CFG_LED));
Ale nie działa.
PuteR

krycha88 wrote: Sat Nov 14, 2020 10:22 pm
przecież są :)
https://github.com/krycha88/arduino/tre ... pla/sensor

Wybaczcie głupie pytanie ale jak pobrać te wszystkie biblioteki??
wojtas567

Pozdrawiam
Wojtek
PuteR

wojtas567 wrote: Sun Nov 15, 2020 1:01 pm https://github.com/krycha88/arduino/tree/develop
przycisk code/...
wielkie dzięki -niemogłem tego znaleść :D
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

klew wrote: Tue Nov 10, 2020 11:57 am Ogólnie dobrze by było, aby unikać zmian w samej bibliotece na forkach. Zrobi się z tego bałagan i ludzie się pogubią.
Proponuję działać w taki sposób:
1. Jeśli jest potrzebna jakaś mała, prosta modyfikacja biblioteki - dawajcie znać, mogę na szybko dorzucać potrzebne zmiany. Większe zmiany, które ułatwią dalszą pracę też mogę robić :)
2. Jeśli wolicie coś zrobić samemu - wrzucajcie pull request do SUPLA/arduino/tree/develop
3. Jesli nie chcecie tego docelowo wrzucać do oficjalnej wersji biblioteki, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z boku jakieś repo w stylu "SuplaUserExtensions" i tam dorzucać nowe sensory i inne dodatki. Można dać tam folder SuplaExt/sensor/... Wtedy każdy może sobie trzymać dwie biblioteki w Arduino IDE i jedna z drugą nie będzie się kłucić. To powinno działać bez kopiowania biblioteki - tylko pliki z dodatkową implementacją sensorów mogłyby tam być.
Jestem za, ja już przestałem ogarniać kuwetę pod tytułem SuplaDevice :( Przełączanie się pomiędzy forkami biblioteki pod prawie każdy projekt jest delikatnie mówiąc wkurzające :(
W wiodącej grupie deweloperów rozwijających funkcjonalności Supli powinno się ustanowić jakiś consensus odnoście pewnych norm i standardów w jakich taki rozwój mógłby się odbywać. Zwłaszcza w kontekście używania bibliotek takich jak SuplaDevice. jeśli ktoś chce rozwijać własną wersję biblioteki powinien zmienić jej nazwę, tak żeby nie kłóciła się z już oficjalnie istniejącą i wszystkie wersje mogły współistnieć we wspólnych zasobach bibliotek Arduino.
Bardzo proszę, abyście jako deweloperzy forkujący SuplaDevice dogadali się w tej kwestii dla dobra nas wszystkich.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Goral64

..\GUI_Generic.ino:114:18: error: 'class SuplaConfigESP' has no member named 'sort'
   if (ConfigESP->sort(FUNCTION_CFG_LED) || ConfigESP->sort(FUNCTION_CFG_BUTTON)) {
Mam aktualną wersję GUI-Generic z repozytorium...

Image
krycha88
Been thanked: 5 times

Goral64 wrote: Sun Nov 15, 2020 2:35 pm

..\GUI_Generic.ino:114:18: error: 'class SuplaConfigESP' has no member named 'sort'
   if (ConfigESP->sort(FUNCTION_CFG_LED) || ConfigESP->sort(FUNCTION_CFG_BUTTON)) {
Mam aktualną wersję GUI-Generic z repozytorium...
Który branch?
https://gui-generic-builder.supla.io/
Goral64

krycha88 wrote: Sun Nov 15, 2020 2:41 pm Który branch?
Sorry, nie uwzględniłem zmian w pliku GUI-Generic.ino :(
Teraz mi wyskakuje:

..\SuplaTemplateBoard.cpp:15:55: error: 'MEMORY_RELAY_RESTORE' was not declared in this scope
       ConfigESP->setGpio(12, 1, FUNCTION_RELAY, HIGH, MEMORY_RELAY_RESTORE);

Image
krycha88

Goral64 wrote: Sun Nov 15, 2020 2:45 pm
krycha88 wrote: Sun Nov 15, 2020 2:41 pm Który branch?
Sorry, nie uwzględniłem zmian w pliku GUI-Generic.ino :(
Teraz mi wyskakuje:

..\SuplaTemplateBoard.cpp:15:55: error: 'MEMORY_RELAY_RESTORE' was not declared in this scope
       ConfigESP->setGpio(12, 1, FUNCTION_RELAY, HIGH, MEMORY_RELAY_RESTORE);
nie masz dodanego #define SUPLA_BUTTON, pomimo to poprawię to aby się kompilowało
krycha88

Goral64 wrote: Sun Nov 15, 2020 2:08 pm Jestem za, ja już przestałem ogarniać kuwetę pod tytułem SuplaDevice :( Przełączanie się pomiędzy forkami biblioteki pod prawie każdy projekt jest delikatnie mówiąc wkurzające :(
W wiodącej grupie deweloperów rozwijających funkcjonalności Supli powinno się ustanowić jakiś consensus odnoście pewnych norm i standardów w jakich taki rozwój mógłby się odbywać. Zwłaszcza w kontekście używania bibliotek takich jak SuplaDevice. jeśli ktoś chce rozwijać własną wersję biblioteki powinien zmienić jej nazwę, tak żeby nie kłóciła się z już oficjalnie istniejącą i wszystkie wersje mogły współistnieć we wspólnych zasobach bibliotek Arduino.
Bardzo proszę, abyście jako deweloperzy forkujący SuplaDevice dogadali się w tej kwestii dla dobra nas wszystkich.
Jestem ciekawy o jakich problemach mówisz bo wątpię aby było aż tyle zmodyfikowanych bibliotek :)

wszystkie potrzebne pliki znajdują się na moim forku a do nich zrobiony jest:
https://github.com/SUPLA/arduino/pull/27

Więcej nie da się już zrobić :)

Return to “GUI Generic”