inCan-Easy

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

czw lis 19, 2020 11:38 pm

YoMan pisze:
czw lis 19, 2020 10:30 pm


EDIT: na GPIO15(D8) nie można nawet przycisku dać bo zawiesza (Nodemcu v.3)
Zapoznaj się z tym:

https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/

I tak :
gpio15 - "Rozruch nie powiedzie się, jeśli zostanie wyciągnięty WYSOKI"
YoMan
Posty: 28
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

pt lis 20, 2020 12:20 am

Patryk pisze:
czw lis 19, 2020 11:38 pm
YoMan pisze:
czw lis 19, 2020 10:30 pm


EDIT: na GPIO15(D8) nie można nawet przycisku dać bo zawiesza (Nodemcu v.3)
Zapoznaj się z tym:

https://randomnerdtutorials.com/esp8266 ... nce-gpios/

I tak :
gpio15 - "Rozruch nie powiedzie się, jeśli zostanie wyciągnięty WYSOKI"
... i kolejny kroczek w zdobywaniu wiedzy. Dzięki za linka.
YoMan
YoMan
Posty: 28
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

sob lis 21, 2020 5:58 pm

Espablo pisze:
śr lis 18, 2020 10:49 pm
Gui-generic będzie działać poprawnie,
jeszcze dopytam ... w InCan Easy była opcja przeznaczenia pinu na czujnik/sensor (poczty, poziomu cieczy). Po krótkich poszukiwaniach stwierdziłem, że w GUI tego nie ma. Obejście zrobiłem wykorzystując pin na button i na przekaźnik, którego nie podłączam czyli wirtualny i monitoruję stan przekaźnika a czujnik symuluje naciśnięcie przycisku. Tylko zmiana opisów i ikonek i efekt w zasadzie ten sam.
Pytania:
1. czy faktycznie nie ma opcji czujnika w GIU-Genric czy ja jej nie zauważyłem?
2. Czy takie "obejście" powinno prawidłowo działać w dłuższej perspektywie?
YoMan
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1726
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

sob lis 21, 2020 6:44 pm

Wejdź w przyciski i tam masz krańcówki. To jest dokładnie to o co pytasz
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
YoMan
Posty: 28
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

sob lis 21, 2020 7:36 pm

Espablo pisze:
sob lis 21, 2020 6:44 pm
Wejdź w przyciski i tam masz krańcówki. To jest dokładnie to o co pytasz
heh ..... przekombinowałem ....

"Ustawienie GPIO dla cz. otwarcia" - "przeczytałem", że to "cz. otwarcia" to jest "czas otwarcia" i pewnie dotyczy opóźnienia na reakcję lub podobne ... zaawansowana funkcja ... na później ... a tu niespodzianka, otwierają się funkcje.

dodatkowo
chciałem dalej się pouczyć i skompilować ze źródła ... pomieszać w pliku etc. ale nie mogę poprawnie skompilować, krzyczy o braku plików. Odnalazłem github kolegi @klew, ściągnąłem pliki, wrzuciłem do libraries ale IDE dalej krzyczy, że brak plików. Aczkolwiek przestał krzyczeć po wgraniu o dwa pierwsze czyli button.h i relay.h i dalej krzyczy o sensory. Po kolei próbnie kasowałem kolejne wpisy (dht, ds18b20) to krzyczał o kolejne:

MIałbyś jeszcze trochę cierpliwości dla mnie ;)
Bez nazwy-1.jpg
Bez nazwy-1.jpg (170.65 KiB) Przejrzano 94 razy
Bez nazwy-3.jpg
Bez nazwy-3.jpg (124.6 KiB) Przejrzano 94 razy
YoMan
Patryk
Posty: 979
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob lis 21, 2020 7:45 pm

YoMan
Posty: 28
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

sob lis 21, 2020 7:46 pm

Patryk pisze:
sob lis 21, 2020 7:45 pm
viewtopic.php?p=80382#p80382
dzięki za link. Biorę się za czytanie.
YoMan
YoMan
Posty: 28
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

sob lis 21, 2020 8:59 pm

Patryk pisze:
sob lis 21, 2020 7:45 pm
viewtopic.php?p=80382#p80382
czytam i ... coś nie łapię :(
plik DHT.h mam (na zrzucie w poprzednim poście) może nie ta lokalizacja?
Ściągnąłem wszystkie biblioteki od klew (tak jak wskazałeś wątek) i wrzuciłem w ...\Arduino\libraries\SuplaDevice\src\supla tam też w podkatalogu sensors jest DHT.h ale krzyczy, że go nie ma :(
YoMan
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1511
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob lis 21, 2020 10:19 pm

YoMan pisze:
sob lis 21, 2020 8:59 pm
Patryk pisze:
sob lis 21, 2020 7:45 pm
viewtopic.php?p=80382#p80382
czytam i ... coś nie łapię :(
plik DHT.h mam (na zrzucie w poprzednim poście) może nie ta lokalizacja?
Ściągnąłem wszystkie biblioteki od klew (tak jak wskazałeś wątek) i wrzuciłem w ...\Arduino\libraries\SuplaDevice\src\supla tam też w podkatalogu sensors jest DHT.h ale krzyczy, że go nie ma :(
Plik DHT.h z SuplaDevice znalazł. W 20 lini robi include do DHT.h z biblioteki https://github.com/adafruit/DHT-sensor-library
Możesz ją też zainstalować z menadżera bibliotek w Arduino
YoMan
Posty: 28
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

ndz lis 22, 2020 10:24 am

klew pisze:
sob lis 21, 2020 10:19 pm

Plik DHT.h z SuplaDevice znalazł. W 20 lini robi include do DHT.h z biblioteki https://github.com/adafruit/DHT-sensor-library
Możesz ją też zainstalować z menadżera bibliotek w Arduino
no i ruszyło kawałek dalej tzn. kolejne linijki przyjął ale ...
szukam na twoim githubie, pzygmunt, espablo kolejnych bibliotek SHT3x.h, Si7021.h, Si7021_sonoff.h i nie znalazłem. Chciałem przechytrzyć system i
pobrałem SHT31.h i zmieniłem wpis w GUI--Generic,
pobrałem Adafruit_Si7021 i zmieniłem nazwę biblioteki na Si7021_sonoff.h
pobrałęm max6675.h i zmieniłem nazwę na MAX6675_K.h
i du..a :(
.....\Supla\Espablo\GUI-Generic\GUI-Generic.ino: In function 'void setup()':
GUI-Generic:136:9: error: expected type-specifier
new Supla::Sensor::Si7021Sonoff(ConfigESP->getGpio(FUNCTION_SI7021_SONOFF));
^
GUI-Generic:136:9: error: expected ';'
GUI-Generic:169:13: error: expected type-specifier
new Supla::Sensor::SHT3x(0x44);
^
GUI-Generic:169:13: error: expected ';'
GUI-Generic:172:13: error: expected type-specifier
new Supla::Sensor::SHT3x(0x45);
^
GUI-Generic:172:13: error: expected ';'
GUI-Generic:175:13: error: expected type-specifier
new Supla::Sensor::SHT3x(0x44);
^
GUI-Generic:175:13: error: expected ';'
GUI-Generic:176:13: error: expected type-specifier
new Supla::Sensor::SHT3x(0x45);
^
GUI-Generic:176:13: error: expected ';'
GUI-Generic:183:11: error: expected type-specifier
new Supla::Sensor::Si7021();
^
GUI-Generic:183:11: error: expected ';'
GUI-Generic:191:9: error: expected type-specifier
new Supla::Sensor::MAX6675_K(ConfigESP->getGpio(FUNCTION_CLK), ConfigESP->getGpio(FUNCTION_CS),
^
GUI-Generic:191:9: error: expected ';'
exit status 1
expected type-specifier


BTW może ten wątek powinien zostać przeniesiony do viewtopic.php?f=11&t=7133&start=770
YoMan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”