SmartHome od Lidla

Zibi

Czyli te co linkowalem wyżej może być lipa nie mają ESP? Chociaż w ogłoszeniu nic nie piszą o dodatkowej bramce do zadziałania.
Nic trudno zamówiłem je zobaczę co to przyjdzie.
Lucas

Zibi wrote: Sun Dec 06, 2020 6:58 pm Czyli te co linkowalem wyżej może być lipa nie mają ESP? Chociaż w ogłoszeniu nic nie piszą o dodatkowej bramce do zadziałania.
Nic trudno zamówiłem je zobaczę co to przyjdzie.
Niekoniecznie. Możesz sparować je z oryginalną aplikacją i używać ich np. z GH lub Alexa. Te, które ja podałem kosztują średnio 35 zł, a sprawdzają się dobrze. Mają kształt zwykłej żarówki, więc ładnie wyglądają w lampie. Gdzieś czytałem, że wgrywają do nich Tasmotę, to może i Suplę też kiedyś się wgra ;)
O sprzęcie z Lidla tym na Zigbee też piszą, że można go podłączyć do bramki z Ikei i sterować przez GH lub Alexę, bo przez aplikację z Ikei się nie da. Mam bramkę z Ikei, to może kiedyś kupię jakieś gniazdko z Lidla i sprawdzę.
Zibi

Dzięki za odp jestem ciekaw jak przyjdą będę się bawił. Jakby pojawiła się w nich supla to całkiem wypas :D
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Niestety, bramka z Lidla (SilverCrest) łączy się z siecią poprzez LAN...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Lucas

Goral64 wrote: Tue Dec 08, 2020 12:22 pm Niestety, bramka z Lidla (SilverCrest) łączy się z siecią poprzez LAN...
Zgadza się. Bramka z Ikei tak samo.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Bramek do ZigBee jest trochę dostępnych. Są też gotowe projekty w stylu zigbee2mqtt. Coś w stylu Conbee podłączone do rpi i można szaleć ;).
Mam kilka gniazdek, termometrów/kontaktronów po zigbee i chętnie bym to do Supli przerzucił.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

klew wrote: Tue Dec 08, 2020 12:52 pm Mam kilka gniazdek, termometrów/kontaktronów po zigbee i chętnie bym to do Supli przerzucił.
No ja mam właśnie jedno gniazdko, plus bramkę bez WiFi... i brak czasu aby pokombinować jak to spiąć z Suplą...
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Zibi

Moja zamówiona żarówka wifi przyszła.
Dla mnie rewelacja wszystko działa zmiany kolorów, biały, sciemnianie, nawet są sceny gdzie mamy do wyboru sporo opcji czy żarówka sama ma mrugać, zmieniać kolory itp, fajny bajer na oświetlenie świąteczne, harmonogramy, szybkie udostępnianie drugiej osobie. Kurde i to bez zbędnej elektroniki za jedyne 40zl wkręcasz i działa.
Zybi

Zibi wrote: Wed Dec 09, 2020 4:49 pm ...
Kurde i to bez zbędnej elektroniki wkręcasz i działa.
Czyli tak jak pisałem wcześniej, a ktoś skomentował to stwierdzeniem, że się "rozpędziłem" w swej opinii :mrgreen:
Zibi

Zybi wrote: Wed Dec 09, 2020 4:53 pm
Zibi wrote: Wed Dec 09, 2020 4:49 pm ...
Kurde i to bez zbędnej elektroniki wkręcasz i działa.
Czyli tak jak pisałem wcześniej, a ktoś skomentował to stwierdzeniem, że się "rozpędziłem" w swej opinii :mrgreen:
Dokładnie tak potwierdzam wszystko śmiga jak należy.

Return to “Ogólna dyskusja”