Czujnik otwarcia/zamknięcia drzwi (na klucz)

Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1664
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr mar 29, 2017 5:58 am

Takie coś? https://www.piekarz.pl/pl/?item=13427
I to się podpina tak jak kontaktron? Podoba mi się :blush: bolec u mnie ma 12mm, miejsca jest około 16mm... Więc ten ze szczeliną 15mm raczej nie wejdzie, ale może da się go skrócić manualnie? ;-)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr mar 29, 2017 6:13 am

Może spróbuj przymierzyć się do niego "bokiem", nie "od czoła"..., może tak by się zmieścił
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1664
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

śr mar 29, 2017 9:14 am

Zamówione, będę upychac 😊
Jak to podłączyć do Gate module? Z tego co widzę to to ma VCC, 2x GND i dane. Czy trzeba nowy soft by to obsłużyć czy wystarczy istniejące złącze sensor?
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr mar 29, 2017 9:27 am

Przejrzę temat wieczorem i dam ci znać...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1461
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

śr mar 29, 2017 11:01 am

fracz pisze:
śr mar 29, 2017 9:14 am
Zamówione, będę upychac 😊
Jak to podłączyć do Gate module? Z tego co widzę to to ma VCC, 2x GND i dane. Czy trzeba nowy soft by to obsłużyć czy wystarczy istniejące złącze sensor?
To jest zwykła dioda świecąca czyli VCC i GND. Z drugiej strony fototranzystor. Nią trzeba tego specjalnie obsługiwać. Złącze sensor wystarczy, a dioda ma świecić cały czas.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr mar 29, 2017 8:25 pm

Potwierdzam - przy wejściu SENSOR z pullup-em powinno działać bez żadnych przeróbek
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1027
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

czw lis 23, 2017 1:33 pm

Jak tam ten projekt w końcu zrealizowałeś?
Ja u siebie zrobiłem to na mikrostyku, który ściska kawałek klocka gumowego z dziecięcych zabawek :D
Dom zamykany i otwierany już był ze 100x i mikrostyk nadal żyje :D
Teraz jak wyjdę z domu i nie mam pewności czy zamknąłem drzwi nie muszę się wracać :lol:
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
zlomar
Posty: 5
Rejestracja: ndz mar 19, 2017 3:11 pm

pt gru 15, 2017 6:47 am

Moze takie rozwiazanie bedzie mozna zastosować już niedługo...
http://www.instalki.pl/aktualnosci/hard ... inder.html
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1823
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt gru 15, 2017 8:54 am

Cena przystępna, tylko pytanie czy da się to w jakikolwiek sposób zintegrować :?:
Pozdrawiam
Wojtek
ALEX
Posty: 14
Rejestracja: pt gru 01, 2017 7:03 pm

ndz sty 07, 2018 7:47 pm

Jako czujnik zamknięcia zamka może warto zastosować czujnik indukcyjny? Wiem, że są dużo droższe niż mikrostyk czy czujnik odbiciowy, jednak w rozwiązaniach przemysłowych stosuje się je powszechnie.

Przykład: https://industrial.omron.pl/pl/products/e2s
ODPOWIEDZ