GUI Generic

krycha88
Been thanked: 5 times

kosa24 wrote: Sun Feb 14, 2021 4:40 pm W moim przypadku tak było, po powrocie zasilania opuszczały się wszystkie rolety albo losowo włączały przekaźniki, mcp przy starcie jakby dostawał impuls na buttony, bez nich był spokój. Ustawienie buttonów odwrotnie (na false) u mnie nie powodowało nic złego, chodzą normalnie a przy starcie nie fiksują.
a czy próbowałeś nie ustawiać pullUp? po prostu new Supla::Control::Button(pinButton)?
https://gui-generic-builder.supla.io/
Patryk

krycha88 wrote: Sun Feb 14, 2021 4:14 pm
Patryk wrote: Sun Feb 14, 2021 3:59 pm @krycha88
Już kiedyś wspominałem o tym.
Czy w miarę możliwości, dodał Byś opcję resetowania ( RESET ) wskazań dla SP111.
Teraz jedynie można to zrobić przez "Przywróć ustawienia fabryczne",
ale wtedy trzeba na nowo konfigurować gniazdko. :roll:
nie trzeba, po przywróceniu ustawień wczytaj konfigurację urządzenia. Wartości licznika są zapisywane w eepromie a ustawienia urządzenia na partycji spiffs.
Sprawdziłem działa.
Ale trzeba było również ponownie skalibrować gniazdko. ;)
kosa24

a czy próbowałeś nie ustawiać pullUp? po prostu new Supla::Control::Button(pinButton)?
Już nie pamiętam czy ustawienie pullUp miało wcześniej na to jakiś wpływ, ale teraz tak na szybko wgrałem z tą konfiguracją i przy roletach też jest niby ok.
makrz

local wrote: Sun Feb 14, 2021 11:17 am @krycha88: Jak ustawić soft GUI Generic tak aby działało na Shelly 1 ?
Wgrałem soft z Twojego githuba, wybrałem płytkę i nie działa mi przełącznik.
Jakieś jeszcze zmiany trzeba wprowadzić aby działało ? Piny są dobrze ustawione na GPIO4 (przekaznik) i GPIO5 (przełącznik)
Podbijam pytanie.
Brak reakcji na przycisk.
klew
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

Button trzeba skonfigurować zgodnie z użytym sprzętem i podłączeniem.
Inout Pullup jest konieczny, gdy przycisk nie jest inaczej podciągnięty albo do gnd albo do +.
Natomiast kolejny parametr logiczny ustawiamy na false jeśli mamy stan niski gdy nie wciskamy przycisku.
Nie należy tego ustawiać w ciemno. To czy działa, czy nie, to wynik sposobu podłączenia i konfiguracji, a nie losowych prób ;)
U jednego będzie działać true, true, u innego false, true a u innych jeszcze inna kombinacja.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88

klew wrote: Sun Feb 14, 2021 6:03 pm Button trzeba skonfigurować zgodnie z użytym sprzętem i podłączeniem.
Inout Pullup jest konieczny, gdy przycisk nie jest inaczej podciągnięty albo do gnd albo do +.
Natomiast kolejny parametr logiczny ustawiamy na false jeśli mamy stan niski gdy nie wciskamy przycisku.
Nie należy tego ustawiać w ciemno. To czy działa, czy nie, to wynik sposobu podłączenia i konfiguracji, a nie losowych prób ;)
U jednego będzie działać true, true, u innego false, true a u innych jeszcze inna kombinacja.
czy czasami dla układu mcp23017 nie będzie zawsze ta sama konfiguracja?
krycha88

makrz wrote: Sun Feb 14, 2021 5:34 pm
local wrote: Sun Feb 14, 2021 11:17 am @krycha88: Jak ustawić soft GUI Generic tak aby działało na Shelly 1 ?
Jakieś jeszcze zmiany trzeba wprowadzić aby działało ? Piny są dobrze ustawione na GPIO4 (przekaznik) i GPIO5 (przełącznik)
Podbijam pytanie.
w kodzie przycisk jest ustawiony na pullUp nie można tego zmienić w GUI. Więc wychodzi, że ten moduł nie jest wspierany.
klew
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Sun Feb 14, 2021 6:12 pm
klew wrote: Sun Feb 14, 2021 6:03 pm Button trzeba skonfigurować zgodnie z użytym sprzętem i podłączeniem.
czy czasami dla układu mcp23017 nie będzie zawsze ta sama konfiguracja?
Czemu? Nie ma tam konfigurowalnego pullup?
A jeśli jest bez pullup, to zawsze możesz rezystorem zrobić pullup lub pulldown i wtedy trzeba inaczej ustawić Button. Podobnie podłączony przycisk może zwierać przy wciśnięciu lub rozwierać. Wtedy też trzeba inaczej Button ustawić
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
slawek

krycha88 wrote: Sun Feb 14, 2021 2:14 pm
slawek wrote: Sun Feb 14, 2021 2:13 pm Mam też jeszcze konto na .org więc tam potestuję...
ale to nie rozwiąże problemu :P
Na .org działa - wyłącz trwa niecałą sekundę, włącz - nawet 10 - ot - taka ciekawostka. ;) (svr44).
Problem jest więc z moim serwerem. Będziemy drążyć...
Dzięki - @krycha88 ;)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Patryk

krycha88 wrote: Sun Feb 14, 2021 6:30 pm
makrz wrote: Sun Feb 14, 2021 5:34 pm
Podbijam pytanie.
w kodzie przycisk jest ustawiony na pullUp nie można tego zmienić w GUI. Więc wychodzi, że ten moduł nie jest wspierany.
Coś podobnego jest w nowych MiniTiger-ach ( wersja bez stabilizatora ).
Nie można ustawić "przycisku" jako wejście w konfigurację, bo moduł przy wyborze "5sek" po naciśnięciu przycisku, po 5-ciu sekundach, przechodzi w konfigurację, a po wyborze "10x" to nie działa.
Wynika z tego ( tak mi się wydaję ), że te "przyciski" nie mają żadnego "podciągnięcia" (lub mają "pull-down").

Return to “GUI Generic”