a czy próbowałeś nie ustawiać pullUp? po prostu new Supla::Control::Button(pinButton)?kosa24 wrote: Sun Feb 14, 2021 4:40 pm W moim przypadku tak było, po powrocie zasilania opuszczały się wszystkie rolety albo losowo włączały przekaźniki, mcp przy starcie jakby dostawał impuls na buttony, bez nich był spokój. Ustawienie buttonów odwrotnie (na false) u mnie nie powodowało nic złego, chodzą normalnie a przy starcie nie fiksują.
GUI Generic
-
krycha88
- Been thanked: 5 times
https://gui-generic-builder.supla.io/
-
Patryk
Sprawdziłem działa.krycha88 wrote: Sun Feb 14, 2021 4:14 pmnie trzeba, po przywróceniu ustawień wczytaj konfigurację urządzenia. Wartości licznika są zapisywane w eepromie a ustawienia urządzenia na partycji spiffs.Patryk wrote: Sun Feb 14, 2021 3:59 pm @krycha88
Już kiedyś wspominałem o tym.
Czy w miarę możliwości, dodał Byś opcję resetowania ( RESET ) wskazań dla SP111.
Teraz jedynie można to zrobić przez "Przywróć ustawienia fabryczne",
ale wtedy trzeba na nowo konfigurować gniazdko.![]()
Ale trzeba było również ponownie skalibrować gniazdko.
-
kosa24
Już nie pamiętam czy ustawienie pullUp miało wcześniej na to jakiś wpływ, ale teraz tak na szybko wgrałem z tą konfiguracją i przy roletach też jest niby ok.a czy próbowałeś nie ustawiać pullUp? po prostu new Supla::Control::Button(pinButton)?
-
makrz
Podbijam pytanie.local wrote: Sun Feb 14, 2021 11:17 am @krycha88: Jak ustawić soft GUI Generic tak aby działało na Shelly 1 ?
Wgrałem soft z Twojego githuba, wybrałem płytkę i nie działa mi przełącznik.
Jakieś jeszcze zmiany trzeba wprowadzić aby działało ? Piny są dobrze ustawione na GPIO4 (przekaznik) i GPIO5 (przełącznik)
Brak reakcji na przycisk.
-
klew
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 137 times
Button trzeba skonfigurować zgodnie z użytym sprzętem i podłączeniem.
Inout Pullup jest konieczny, gdy przycisk nie jest inaczej podciągnięty albo do gnd albo do +.
Natomiast kolejny parametr logiczny ustawiamy na false jeśli mamy stan niski gdy nie wciskamy przycisku.
Nie należy tego ustawiać w ciemno. To czy działa, czy nie, to wynik sposobu podłączenia i konfiguracji, a nie losowych prób
U jednego będzie działać true, true, u innego false, true a u innych jeszcze inna kombinacja.
Inout Pullup jest konieczny, gdy przycisk nie jest inaczej podciągnięty albo do gnd albo do +.
Natomiast kolejny parametr logiczny ustawiamy na false jeśli mamy stan niski gdy nie wciskamy przycisku.
Nie należy tego ustawiać w ciemno. To czy działa, czy nie, to wynik sposobu podłączenia i konfiguracji, a nie losowych prób
U jednego będzie działać true, true, u innego false, true a u innych jeszcze inna kombinacja.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krycha88
czy czasami dla układu mcp23017 nie będzie zawsze ta sama konfiguracja?klew wrote: Sun Feb 14, 2021 6:03 pm Button trzeba skonfigurować zgodnie z użytym sprzętem i podłączeniem.
-
krycha88
w kodzie przycisk jest ustawiony na pullUp nie można tego zmienić w GUI. Więc wychodzi, że ten moduł nie jest wspierany.makrz wrote: Sun Feb 14, 2021 5:34 pmPodbijam pytanie.local wrote: Sun Feb 14, 2021 11:17 am @krycha88: Jak ustawić soft GUI Generic tak aby działało na Shelly 1 ?
Jakieś jeszcze zmiany trzeba wprowadzić aby działało ? Piny są dobrze ustawione na GPIO4 (przekaznik) i GPIO5 (przełącznik)
-
klew
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 137 times
Czemu? Nie ma tam konfigurowalnego pullup?krycha88 wrote: Sun Feb 14, 2021 6:12 pmczy czasami dla układu mcp23017 nie będzie zawsze ta sama konfiguracja?klew wrote: Sun Feb 14, 2021 6:03 pm Button trzeba skonfigurować zgodnie z użytym sprzętem i podłączeniem.
A jeśli jest bez pullup, to zawsze możesz rezystorem zrobić pullup lub pulldown i wtedy trzeba inaczej ustawić Button. Podobnie podłączony przycisk może zwierać przy wciśnięciu lub rozwierać. Wtedy też trzeba inaczej Button ustawić
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
slawek
Na .org działa - wyłącz trwa niecałą sekundę, włącz - nawet 10 - ot - taka ciekawostka.
Problem jest więc z moim serwerem. Będziemy drążyć...
Dzięki - @krycha88
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Patryk
Coś podobnego jest w nowych MiniTiger-ach ( wersja bez stabilizatora ).krycha88 wrote: Sun Feb 14, 2021 6:30 pmw kodzie przycisk jest ustawiony na pullUp nie można tego zmienić w GUI. Więc wychodzi, że ten moduł nie jest wspierany.makrz wrote: Sun Feb 14, 2021 5:34 pmPodbijam pytanie.local wrote: Sun Feb 14, 2021 11:17 am @krycha88: Jak ustawić soft GUI Generic tak aby działało na Shelly 1 ?
Nie można ustawić "przycisku" jako wejście w konfigurację, bo moduł przy wyborze "5sek" po naciśnięciu przycisku, po 5-ciu sekundach, przechodzi w konfigurację, a po wyborze "10x" to nie działa.
Wynika z tego ( tak mi się wydaję ), że te "przyciski" nie mają żadnego "podciągnięcia" (lub mają "pull-down").