Supla na Sonoff jednokanałowy z czujnikiem temperatury

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
[email protected]

aby mieć termometr i kontrakton do podłączenia
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Ale termometr nie wisi na RX-ie w Sonoff-ach z 5ma pinami
SUPLA.... Nareszcie w domu.
[email protected]

jeżeli się da przeprogramować Sonofa by były dostępne 3 ikony w Supli to czy mogę zamówić wykonanie takiej usługi odpłatnie, ewentualnie u kogo?
[email protected]

Przemku, odpowiesz mi?
Zybi

[email protected] wrote: Wed Apr 12, 2017 5:23 pm jeżeli się da przeprogramować Sonofa by były dostępne 3 ikony w Supli to czy mogę zamówić wykonanie takiej usługi odpłatnie, ewentualnie u kogo?
Jak dobrze Cię zrozumiałem chcesz w sonoff-ie mieć (w grę wchodzi sonoff 5-pinowy):
1. typowe załączanie przekaźnika włącz/wyłącz (jak socket, lightswitch)
2. czujnik otwarcia
3. czujnik temperatury

Powiedz mi tylko jeszcze jaki ma być stan ikonki przy rozwartych stykach na porcie czujnika: otwarta czy zamknięta, bowiem pojęcie NO i NC jest względne, szczególnie gdy mamy jeszcze do wyboru pull-up lub pull-down na porcie.
[email protected]

przy rozwartych wtykach ma być otwarty, a przy zamkniętych zamknięty - czujnik kontraktonowy do okien
Zybi

Proszę bardzo - szczegóły w pliku readme.txt w paczce *.rar

https://github.com/zchmielak/ESP8266/bl ... 2.0_p5.rar
[email protected]

Rozumiem że do czujnika otwarcia wykorzystuje 2 piny pozostałe. Z pięciu pinów wykorzystałem już 3 na termometr.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zybi

[email protected] wrote: Thu Apr 13, 2017 6:20 am Rozumiem że do czujnika otwarcia wykorzystuje 2 piny pozostałe. Z pięciu pinów wykorzystałem już 3 na termometr.
Na Twoim rysunku termometr jest niepoprawnie podpięty. Kabelek DATA należy podłączyć do GPIO3 (RX), czyli następny za kabelkiem czerwonym.
Natomiast do tego pinu co był podłączony właśnie kabelek DATA termometru należy podłączyć czujnik. Jest to tzw "piąty" pin, czyli GPIO14.
Na "jotpegu" z pinologią, który jest w paczce rar masz jeszcze opisane dodatkowe piny z GND i +3,3V, które możesz wykorzystać do okablowania czujnika.
[email protected]

trochę obawiam się tego programowania, Supli - a czy mogę zakupić u Ciebie gotowe zaprogramowane?

Return to “Pomysły i koncepcje”