PZEM004 jednofazowy Licznik Energii Elektrycznej
-
- Posts: 381
- Joined: Tue Aug 18, 2020 2:22 pm
A czy ten pilik bin. Z pierwszej strony będzie działał na licznik trójfazowy . Czy jest gotowiec na trójfazowy ?
-
- Posts: 123
- Joined: Wed Apr 22, 2020 10:27 am
Czy pomoże ktoś jak i gdzie dokleić w sofcie obsługę 3xrelay z przyciskami oraz ds18b20 oraz 2 kontaktrony jako czujniki poziomu wody?
Mam wemosa i chce wykorzystać większość wyjść.
Ps.
Czy można sklecić soft do obsługi 2xpzem na jednym wemosie ( w apce 2 osobne liczniki)?
Mam wemosa i chce wykorzystać większość wyjść.
Ps.
Czy można sklecić soft do obsługi 2xpzem na jednym wemosie ( w apce 2 osobne liczniki)?
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek
-
- Posts: 381
- Joined: Tue Aug 18, 2020 2:22 pm
A czy można jakoś wpisać , zmienić stan licznika ?
-
- Posts: 123
- Joined: Wed Apr 22, 2020 10:27 am
Po kompilacji na najnowszej bibliotece https://github.com/klew/supla-arduino.git i wgraniu do wemosa mam taki komunikat na serial monitorze:
Rejestracja włączona w chmurze.
Code: Select all
13:04:12.547 -> Establishing with: svr29.supla.org (port: 2016)
13:04:12.581 -> Connection fail (0). Server: svr29.supla.org
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek
-
- Posts: 9630
- Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
- Location: Wrocław
Obstawiałbym, że brakuje Ci RAM-u aby odpalić komunikację z szyfrowaniem. Spróbuj wrzucić kompilację z połączeniem bez szyfrowania - ona wymaga dużo mniej pamięci.Hektorek wrote: ↑Tue Mar 16, 2021 12:09 pm Po kompilacji na najnowszej bibliotece https://github.com/krycha88/GUI-Generic.git i wgraniu do wemosa mam taki komunikat na serial monitorze:
Rejestracja włączona w chmurze.Code: Select all
13:04:12.547 -> Establishing with: svr29.supla.org (port: 2016) 13:04:12.581 -> Connection fail (0). Server: svr29.supla.org
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
-
- Posts: 155
- Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm
Zamawiam pzem 004 v3 w ilości 3 sztuk.
Podłączone będą do nodemcu v3 który stracił złącze USB.
Pzem 1 będzie na D0 i D1
Pzem 2 będzie na D2 i D3
Pzem 3 będzie na tx i RX
Gnd wspólne pzem 1,2,3 i nodemcu
5v z pzem łącze ze sobą i podpinam pod 5v w nodemcu?
Podłączone będą do nodemcu v3 który stracił złącze USB.
Pzem 1 będzie na D0 i D1
Pzem 2 będzie na D2 i D3
Pzem 3 będzie na tx i RX
Gnd wspólne pzem 1,2,3 i nodemcu
5v z pzem łącze ze sobą i podpinam pod 5v w nodemcu?
-
- Posts: 155
- Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm
Użyłem osobnych gipo w nodemcu. Pojedynczo jak podpinam pzem pojawiają się odczyty z L1,L2,L3. Jak mam wpiętego więcej niż jednego pzem nie startuje supla. Podpowie ktoś konkretnie jak to podłączyć aby działało jako 3F?
-
- Posts: 38
- Joined: Sat Feb 01, 2020 3:53 pm
Witam zrobiłem sobie ten licznik 3f działa super tylko czy mogę go jakoś teraz połączyć Home Assistant.
/*
Copyright (C) AC SOFTWARE SP. Z O.O.
This program is free software; you can redistribute it and/or
modify it under the terms of the GNU General Public License
as published by the Free Software Foundation; either version 2
of the License, or (at your option) any later version.
This program is distributed in the hope that it will be useful,
but WITHOUT ANY WARRANTY; without even the implied warranty of
MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. See the
GNU General Public License for more details.
You should have received a copy of the GNU General Public License
along with this program; if not, write to the Free Software
Foundation, Inc., 59 Temple Place - Suite 330, Boston, MA 02111-1307, USA.
*/
// this example will work only on esp8266 and esp32 boards. On Arduino mega it will not fly.
//dependence: Arduino library for the Updated PZEM-004T v3.0 Power and Energy meter https://github.com/mandulaj/PZEM-004T-v30
#include <SPI.h>
#include <SuplaDevice.h>
#include <supla/io.h>
#include <supla/sensor/three_phase_PzemV3.h>
// ESP8266 based board:
#include <supla/network/esp_wifi.h>
Supla::ESPWifi wifi("twoja_nazwa_sieci", "twoje_haslo_do_sieci");
void setup() {
Serial.begin(9600);
// Replace the falowing GUID with value that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid
char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00}; //wygeneruj z linku powyżej i podmień
// Replace the following AUTHKEY with value that you can retrieve from: https://www.supla.org/arduino/get-authkey zrobiłem
char AUTHKEY[SUPLA_AUTHKEY_SIZE] = {0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00,0x00}; //wygeneruj z linku powyżej i podmień
//Ustaw GPIO jakie chcesz, RX jest wspólny
int rx=3;
int tx1=1;
int tx2=5;
int tx3=4;
new Supla::Sensor::ThreePhasePZEMv3(rx, tx1, rx, tx2, rx, tx3);
/*
* SuplaDevice Initialization.
* Server address, is available at https://cloud.supla.org
* If you do not have an account, you can create it at https://cloud.supla.org/account/create
* SUPLA and SUPLA CLOUD are free of charge
*
*/
//wifi.enableSSL(false); //jeśli nie będzie chciał się zarejestrować to wyłącz SSL
//podaj nr serwera i adres email
SuplaDevice.begin(GUID, // Global Unique Identifier
"svr1.supla.org", // SUPLA server address
"email@address", // Email address used to login to Supla Cloud
AUTHKEY); // Authorization key
}
void loop() {
SuplaDevice.iterate();
}[/code]
-
- Posts: 1154
- Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
- Location: localhost
- i2c dla OLED,
- 1wire dla ds18b20
- pzem v3
Wgrałem to na płytkę i ustawiłem. Temperatura dziala, pomiar też ale na OLED widzę tylko temp. Zużycie też da się? Czy cos mogłem zle zrobić że nie widzę zużycia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d