Problem z połączeniem przez wifi
-
Bartekk_42
Oprócz routeraTenda, urządzenie mam Dasan H665Robert Błaszczak wrote: Tue Dec 26, 2023 2:48 pm A jakie urządzenie masz od dostawcy Internetu i w jakim trybie ono pracuje?
-
Bartekk_42
Wpisywałem w te okna preferowany i alternatywny:[email protected] wrote: Tue Dec 26, 2023 1:21 pmPokaz pełny screen jak to wpisałeś bo chyba coś pomieszałeśBartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 10:41 am Zrobiłem tak, ale wyskakuje komunikat jak poniżej i nie przyjmuje mi tych wartości:(![]()
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Urządzenie Dasan H665 to ONT (w bardzo dużym uproszczeniu można powiedzieć że jest to konwerter światłowód na miedź). Model H665G pracuje jako bridge, natomiast H665 pracuje domyślnie jako Router/NAT oraz ma możliwość przestawienia do pracy w trybie Bridge.
Który tryb pracy jest lepszy i czym one się różnią?
Jeśli chcesz używać własny router, to zdecydowanie lepszym trybem pracy jest tryb bridge (most). ONT w tym trybie wystawia adres IP przydzielony przez Twojego dostawcę Internetu bezpośrednio na port Ethernet (LAN). Do tego portu podłączasz swój router (WAN) i wtedy wszystkie niezbędne funkcje sieciowe realizowane są przez Twój router. Te usługi to NAT (Network Address Translation), DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) i DNS (Domain Name System).
Jeśli ONT pracuje w trybie router/NAT, to na tym urządzeniu już działają usługi NAT, DHCP oraz DNS. Podłączając własny router do ONT pracującego w tym trybie robisz wszystko podwójnie. Do ONT pracującego w trybie router/NAT powinno się podłączyć switch, a do switcha urządzenia pracujące po kablu oraz Access Point (lub kilka), który stworzy bezprzewodową sieć LAN.
Dowiedz się zatem, w jakim trybie (jeśli nie jest to model z literką G na końcu) pracuje Twój ONT.
Jeśli chcesz używać własny router, to zdecydowanie lepszym trybem pracy jest tryb bridge (most). ONT w tym trybie wystawia adres IP przydzielony przez Twojego dostawcę Internetu bezpośrednio na port Ethernet (LAN). Do tego portu podłączasz swój router (WAN) i wtedy wszystkie niezbędne funkcje sieciowe realizowane są przez Twój router. Te usługi to NAT (Network Address Translation), DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) i DNS (Domain Name System).
Jeśli ONT pracuje w trybie router/NAT, to na tym urządzeniu już działają usługi NAT, DHCP oraz DNS. Podłączając własny router do ONT pracującego w tym trybie robisz wszystko podwójnie. Do ONT pracującego w trybie router/NAT powinno się podłączyć switch, a do switcha urządzenia pracujące po kablu oraz Access Point (lub kilka), który stworzy bezprzewodową sieć LAN.
Dowiedz się zatem, w jakim trybie (jeśli nie jest to model z literką G na końcu) pracuje Twój ONT.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
[email protected]
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 26 times
Hmm to masz jakiś wynalazek a nie router xD każde normalne urządzenie pozwala wpisać dowolny DNSBartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 7:54 pmWpisywałem w te okna preferowany i alternatywny:[email protected] wrote: Tue Dec 26, 2023 1:21 pmPokaz pełny screen jak to wpisałeś bo chyba coś pomieszałeśBartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 10:41 am Zrobiłem tak, ale wyskakuje komunikat jak poniżej i nie przyjmuje mi tych wartości:(![]()
Domyślam się że dostawca daje te routery Tenda?
-
Robert Błaszczak
Z tego zrzutu ekranu wynika, że kolega wpisywał adresy serwerów DNS w innym miejscu viewtopic.php?p=169893#p169893
A jeśli faktycznie router nie przyjmuje innych adresów serwerów DNS, to wywaliłbym go do kosza na elektrozłom.
A jeśli faktycznie router nie przyjmuje innych adresów serwerów DNS, to wywaliłbym go do kosza na elektrozłom.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Bartekk_42
Kurcze mam ten internet już ponad 6 lat i nie e wiedziałem nawet że to jest jakieś znaczące urządzenie;) na pewno jest bez literki G na końcu. Na pewno też nie mam dodatkowego switcha...Robert Błaszczak wrote: Tue Dec 26, 2023 7:57 pm Urządzenie Dasan H665 to ONT (w bardzo dużym uproszczeniu można powiedzieć że jest to konwerter światłowód na miedź). Model H665G pracuje jako bridge, natomiast H665 pracuje domyślnie jako Router/NAT oraz ma możliwość przestawienia do pracy w trybie Bridge.
-
Bartekk_42
Dokładnie nie ma tu miejsca na wpisanie DNS[email protected] wrote: Tue Dec 26, 2023 7:58 pmHmm to masz jakiś wynalazek a nie router xD każde normalne urządzenie pozwala wpisać dowolny DNSBartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 7:54 pmWpisywałem w te okna preferowany i alternatywny:[email protected] wrote: Tue Dec 26, 2023 1:21 pm
Pokaz pełny screen jak to wpisałeś bo chyba coś pomieszałeś![]()
Domyślam się że dostawca daje te routery Tenda?
-
Robert Błaszczak
Na 100% nie możesz wpisać adresów Name Serwerów? Spróbuj zmienić jak poniżej.
Pokaż też, co masz w konfiguracji WAN.
Pokaż też, co masz w konfiguracji WAN.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Robert Błaszczak
To, że nie masz dodatkowego switcha to jest jasne. Dowiedz się od dostawcy, w jakim trybie ten ONT pracuje. Bo jeśli w trybie router/NAT, to może lepiej będzie przestawić Tendę w tryb Access Point.Bartekk_42 wrote: Tue Dec 26, 2023 8:13 pm Kurcze mam ten internet już ponad 6 lat i nie e wiedziałem nawet że to jest jakieś znaczące urządzenie;) na pewno jest bez literki G na końcu. Na pewno też nie mam dodatkowego switcha...
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak