Omówmy mój projekt

Karollo

klew wrote: Thu Feb 05, 2026 11:00 pm
Karollo wrote: Thu Feb 05, 2026 6:10 pm
- 48V dlatego, że szyny które podobają się nam, mają takie napięcie. Instalacja i tak będzie puszczona 3x1,5 więc ewentualna zmiana na 230v będzie bezproblemowa. Szyny wskazane przeze mnie mają możliwość sterowania on/off więc funkcję regulacji natężenia przejmuje sterownik np Zamela.

...
Scenariusz które przedstawiłem zasugerowane były, jako podstawowe, przez przedstawicie Fibaro, stąd pomysł, żeby spróbować je zaprogramować w Supli. Podrzuciłem je przykładowo, żebyście mogli zwrócić uwagę np na rozmieszczenie czujników ruchu.
Zamel w SUPLI nie ma sterowników LED na 48 V. Ogólnie w SUPLI nie ma obecnie żadnych sterowników na 48 V, chyba że jakieś nieoficjalne urządzenia się znajdą.

Co do scenariuszy, to dla mnie kluczowe jest określenie co te sceny ma uruchamiać? Jak wygląda logika zdarzeń (stany czujek itp), które prowadzą do uruchomienia danej sceny.
Tak jak YoMan wspomniał wcześniej centralny zasilacz to żadna nowość i problem dla niskiego napięcia. wystarczy zastosować kabel 3x1,5 i nie będzie spadków napięcia. Tak wykonują gwiazdę pod ledy instalatorzy ampio czy loxona. Może i zrobił bym lokalne zasilacze, ale zasugeruj proszę jak miałby wygląć schemat takiego podłączenia, będę bardzo wdzięczny. Zakładając, że zostawiasz włącznik którym możesz ręcznie włączyć światło, pozostawiasz możliwość sterowania z aplikacji, w każdym momencie pozostawiasz sobie możliweść wyrzucenia sterowania i przejścia na tradycyjną instalację/zamiany systemu np na sterowanie z szyny.

Przypadek 1 - przy wyłączeniu zasilania nie masz sterowania i dostępu
przypadek 2 - nie ma opcji do powrotu do opcji bez sterowania -
przyapdem 3 - centralny zasilacz - najkorzystniejsze
Image
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Karollo wrote: Fri Feb 06, 2026 12:37 pm Puszki zamierzam instalować sam, tak sam planuję całą instalację. Problem w tym, że kogo nie zapytam, to każdy ma inne zdanie i koncepcje.

Dlatego spróbuję zrealizować swoją koncepcję.
Są różne systemy, które wymagają innego rodzaju instalacji. Wszystkiego nie pogodzisz.

SUPLA to przede wszystkim sterowniki na Wi-Fi (czasem dodatkowo jest Ethernet/LAN). Są urządzenia dopuszkowe i na szynę. Tu jest lista wszystkich oficjalnych urządzeń:
https://www.supla.org/pl/devices

Także u nas będzie dominowała:
:arrow: "tradycyjna instalacja elektryczna" (tylko z "N" w puszkach) + urządzenia dopuszkowe, lub
:arrow: instalacja w gwiazdę (na przewodach 230 V) + urządzenia na szynę.

SUPLA w takim prostym podejściu potrafi być naprawdę niezawodna i ma dużo możliwości.

Natomiast w SUPLI nie mamy aktualnie systemu z komunikacją przewodową (w sensie, że ciągniesz magistralę komunikacyjną między puszkami/sterownikami). Tak często są zbudowane systemy, z którymi się spotkasz jako "deweloper", czy "budujący dom". Ich minusem jest często cena i to, że system jest zamknięty. Niektóre mają więcej możliwości niż SUPLA. Niektóre z nich są oparte o sieć instalatorów, którzy w tym systemie pracują - jak będziesz pytał na FB, to normalne, że tacy instalatorzy będą się do Ciebie odzywać i proponować system, w którym pracują.
Powiedzą, że "tylko kabel, bo jest niezawodny" itd.

Masz dziś na rynku zasadniczo trzy podejścia do "smart domu" i Ty próbujesz je połączyć w jedno.

Pierwsze podejście to system, który bierze odpowiedzialność za całość. Jedna architektura, jeden sposób myślenia, jedna logika scen. Tam wszystko jest projektowane od góry: instalacja, automatyka, logika, interfejs. Cena wejścia jest wysoka, elastyczność sprzętowa ograniczona, ale w zamian dostajesz spójność i fakt, że ktoś inny odpowiada za to, że "to działa".

Drugie podejście to "platforma sterowania", która dobrze ogarnia klasyczne elementy domu: przekaźniki, rolety, wejścia, temperaturę, proste automatyzacje i powiadomienia. Jest elastyczna sprzętowo, daje wybór producentów i pozwala zrobić instalację "po ludzku". Ale nie udaje, że jest systemem alarmowym, mózgiem predykcyjnym ani centrum integracji wszystkiego, co istnieje na świecie. Tu logika ma być prosta, a decyzje przewidywalne.

Trzecie podejście to składak integracyjny: bierzemy wszystko, co się da podłączyć, łączymy, piszemy własną logikę i akceptujemy, że dom jest projektem informatycznym. To daje największe możliwości, ale też największe ryzyko, że bez autora nikt tego nie ruszy.

SUPLA jest w tej drugiej kategorii. I to nie jest wada - to jest jej świadoma cecha. Problem zaczyna się wtedy, gdy oczekujesz od niej zachowania z kategorii pierwszej albo trzeciej.

Twoje scenariusze i założenia nie są "nierealne", ale są typowe dla systemów, które:
- mają własny język logiki,
- zakładają, że instalacja i automatyka są jednym bytem,
- i że ktoś na końcu bierze odpowiedzialność za spójność.

SUPLA tak nie działa. Ona zakłada, że:
- instalacja ma sens sama w sobie,
- automatyka jest dodatkiem, a nie warunkiem działania,
- bezpieczeństwo i krytyczne funkcje są realizowane poza nią,
- a integracje mają być proste albo wcale.

Jeżeli chcesz dalej iść w stronę: logiki opartej o stany pośrednie ("dom wie"), wykorzystywania elementów, które nie są natywnie wspierane;
to wchodzisz w trzeci model. I wtedy SUPLA przestaje być "systemem", a zaczyna być jednym z elementów układanki. To jest uczciwe podejście, ale musisz je sobie jasno nazwać, bo inaczej będziesz ciągle odbijał się od ograniczeń, które nie są bugiem, tylko założeniem projektowym.

Jeżeli natomiast chcesz, żeby dom:
- działał zawsze,
- był zrozumiały dla kogoś z zewnątrz,
- dało się go naprawić bez autora projektu,
- i żeby automatyka pomagała, a nie decydowała,

to SUPLA bardzo dobrze się w to wpisuje - pod warunkiem, że nie próbujesz na siłę robić z niej czegoś, czym nie jest.

To nie jest pytanie "czy się da", tylko "czy to jeszcze jest rozsądna architektura dla domu, w którym masz mieszkać przez 20–30 lat".
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

Karollo wrote: Fri Feb 06, 2026 1:08 pm Przypadek 1 - przy wyłączeniu zasilania nie masz sterowania i dostępu
Sterowniki mSLW działają jak z "przyp 2".
Natomiast możesz tam wrócić do on/off z przycisku - wystarczy że dasz przycisk biastabilny i nim będziesz załączał zasilanie do LEDów.

Inne architektury nie będą wygodne bo w 1 i 3 tracisz możliwość on/off z SUPLI (nie włączysz apką, harmonogramem, czujką ruchu itp). W zasadzie sprawadzasz sterownik do czegoś czym ustawiasz jasność, gdy już jest światło włączone.
Karollo

klew wrote: Fri Feb 06, 2026 1:24 pm
Karollo wrote: Fri Feb 06, 2026 1:08 pm Przypadek 1 - przy wyłączeniu zasilania nie masz sterowania i dostępu
Sterowniki mSLW działają jak z "przyp 2".
Natomiast możesz tam wrócić do on/off z przycisku - wystarczy że dasz przycisk biastabilny i nim będziesz załączał zasilanie do LEDów.

Inne architektury nie będą wygodne bo w 1 i 3 tracisz możliwość on/off z SUPLI (nie włączysz apką, harmonogramem, czujką ruchu itp). W zasadzie sprawadzasz sterownik do czegoś czym ustawiasz jasność, gdy już jest światło włączone.
Dzięki za fajną odpowiedź. Podane scenariusze nie są koniecznością, ale byłyby fajnym dodatkiem. To nie one skłoniły mnie do myślenia o takiej instalacji. Były one przedstawione w czasie spotkania z Fibaro. Z racji podobieństwa systemów myślałem, że takie ustawienia będą też możliwe w Supli. Nie da się? Trudno :) Nadal myslę, o Supli.

W przypadku nr 2 niestety nie będę miał możliwości powrotu na tradycyjne włączanie, jeśli sterowanie SMrt mi się znudzi. Szukam w tym złotego środka i szukam w tym Waszej sugestii i podpowiedzi.

Obecnie w domu w którym mieszkam mam tak, że mogę włącznikiem włączyć led i świeci on świetłem ustawionym przy ostatniej konfiguracji. Jeśli chcę to zmienić, kosztystam w pilota, ale sterownik zapisuje ostatnie ustawienia, nawet bez zasilania.
klew

Karollo wrote: Fri Feb 06, 2026 2:18 pm
W 2 bez problemu możesz wrzucić sterownik. Przycisk zmienisz na bistabilny i będziesz po prostu 24v odcinał przed LED, a nie 230 przed zasilaczem
klew

SUPLA ma sceny i automatyzacje.

Bardziej mi chodzi o to co opisywałeś, w stylu: sam włącza alarm gdy nikogo nie ma, odpala coś automatycznie gdy wstaję rano itp
Jeśli mi powiesz jak system ma rozpoznać te sytuacje, to ocenimy czy i jak to zrobić w SUPLI.
Bez tego są to magiczne zaklęcia.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Karollo wrote: Fri Feb 06, 2026 1:08 pm - 48V dlatego, że szyny które podobają się nam, mają takie napięcie.
Podaj model tych szyn bo jestem ciekawy :)
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Karollo

robertklepacki94 wrote: Fri Feb 06, 2026 5:44 pm
Karollo wrote: Fri Feb 06, 2026 1:08 pm - 48V dlatego, że szyny które podobają się nam, mają takie napięcie.
Jeśli macie model 230V, który można montować natynkowo i jest cienki. Poza tym pamiętajcie, że te oprawy muszą też odpowiednio wyglądać. Żona też ma swoje wymagania ;)

https://szynoprzewody.com.pl/44-oprawy- ... -slimtrack
Last edited by Karollo on Fri Feb 06, 2026 7:19 pm, edited 1 time in total.
Karollo

klew wrote: Fri Feb 06, 2026 3:37 pm
Karollo wrote: Fri Feb 06, 2026 2:18 pm
W 2 bez problemu możesz wrzucić sterownik. Przycisk zmienisz na bistabilny i będziesz po prostu 24v odcinał przed LED, a nie 230 przed zasilaczem
W kontekście sposobu nr 3 sugeruje się tym schematem podłączenia, tyle że na wejściu do sterownika masz 24V a nie 230v. W tym przypadku stosujesz centralny zasilacz do kilku obwodów. Tutaj pokazane jest sterowanie 230V, ale przecież można użyć tam sterownika RGBW i wyciągnąć 5 żył do led.

Przy rozwiązaniu nr 3 sterownik cały czas ma napięcie. Image
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Karollo wrote: Fri Feb 06, 2026 7:02 pm
robertklepacki94 wrote: Fri Feb 06, 2026 5:44 pm
https://szynoprzewody.com.pl/44-oprawy- ... -slimtrack
Przecież te szynoprzewody są normalnie na 230VAC, w szynach montuje się dedykowane zasilacze.
Sama oprawa jak najbardziej jest na 48VDC, tu dochodzi jeszcze kwestia jak steruje się barwą i jasnością.
Niestety strona producenta jest tak biedna że nie ma nawet podstawowej instrukcji.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023

Return to “Pomoc”