Wyzwalacz Akcji / Action Trigger w GUI-Generic

MadOnion78

klew wrote: Tue Nov 09, 2021 9:59 pm Udało się znaleźć przyczynę tego problemu (brawa dla @lukfud :ugeek: )
...
Jutro będzie poprawka.
Nie, powróciłem do wersji oficjalnej (4.2.15 GG) i wszystko wróciło do normy. Jak się pojawi jakiś update to śmiało przetestuję ponownie.
Jak robiłem up do 4.3.x - moduł się aktualizował i to tyle. Przy zmianie wersj na niższą, musiałem usunąć z Clouda i rejestrować ponownie.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

klew wrote: Tue Nov 09, 2021 9:59 pm
MadOnion78 wrote: Sat Nov 06, 2021 9:01 pm Urządzenia (które mają na pokładzie v4.3) działają normalnie z przycisku i z clouda.
Problem jest jak urządzenie znajdzie się w grupie, wówczas przyciski on/off zarówno w apce jak i cloud nie dają reakcji co widać na filmie.

Jak w grupie był moduł z softem 4.2.15 i 4.3 to ten z niższym nr się uruchamia a drugi nie ma ochoty ;).
Udało się znaleźć przyczynę tego problemu (brawa dla @lukfud :ugeek: )
Wraz z wprowadzeniem AT, musiałem podnieść wersję protokołu. Przegapiłem niestety, że od wersji 13 w górę pojawiły się nowe wiadomości, które sterują kanałami będącymi w grupach. Aktualnie biblioteka ich nie rozumie, więc na modułach z testową wersją nowej biblioteki, układ nie będzie reagował na polecenia wydawane do grup.
Jutro będzie poprawka.
Na developie jest dostępna poprawka. Także @krycha88, aktualizuj :)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Wed Nov 10, 2021 9:08 am Na developie jest dostępna poprawka. Także @krycha88, aktualizuj :)
Zrobię to wieczorem :)

@klew a skomentujesz jakoś ten wpis:
viewtopic.php?p=110410#p110410

odznaczona "odwrócona logika" to nic innego jak invertLogic = false. Wtedy przycisk po staremu działał ale jak dodaje się wyzwalacz to przestaje działać.
https://gui-generic-builder.supla.io/
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Wed Nov 10, 2021 9:26 am
klew wrote: Wed Nov 10, 2021 9:08 am Na developie jest dostępna poprawka. Także @krycha88, aktualizuj :)
Zrobię to wieczorem :)

@klew a skomentujesz jakoś ten wpis:
viewtopic.php?p=110410#p110410

odznaczona "odwrócona logika" to nic innego jak invertLogic = false. Wtedy przycisk po staremu działał ale jak dodaje się wyzwalacz to przestaje działać.
local wrote: Tue Nov 09, 2021 10:42 am
patryk051185 wrote: Mon Nov 08, 2021 6:28 pm
PuteR wrote: Mon Nov 08, 2021 5:56 pm Wgrałem tą wersję 4.3.1.b do sonoff basic i przestał działać przekaźnik z podłączonego przycisku. Z aplikacji włącza i wyłącza ale z przycisku już nic się nie dzieje. Nie reaguje przekaźnik, ani też ustawiony dwuklik.
Spróbuj zaznaczyć w ustawieniach przycisku "odwrócona logika" i restart modułu. u mnie tak było na sonoff mini.
Mam podobny problem z tą wersją. Działa tylko przytrzymanie dłużej. Jak ustawie AT przytrzymanie na przekaźnik to działa a kliknięcie 1, 2 itd. już nie działa w ogóle.
W moim odczuciu coś jest źle ustawione, albo gpio od przycisku działa inaczej niż zakładamy. Nie mam w domu żadnego sonoffa basic/mini, więc nie mam jak tego sprawdzić.
W softach sprzed wprowadzenia AT, przyciski działały pewnie na ON_PRESS lub ON_RELEASE. Te zdarzenia mogły działać w miarę prawidłowo nawet przy błędnie skonfigurowanym przycisku (np. mogło działać po prostu na odwrót - przy ustawionym ON_PRESS, przekaźnik załączał się na ON_RELEASE).
Zdarzają się też moduły, gdzie na wciśniętym przycisku lecą 0 i 1 na zmianę z częstotliwością 50 Hz. Takich SuplaDevice nie obsługuje, natomaist jest nadal szansa, że na ON_PRESS i ON_RELEASE będzie to jakoś działać.

Także ja bym zaczął od szybkiego research w sieci jak działają inputy na tych układach. Następnie wrzuciłbym prosty program, który nie robi nic innego poza wyświetlaniem digitalRead(button_gpio) na ekran - z włączonym pullup i wyłączonym (dwa testy)
Jeśli ktoś ma sprzęt i ochotę, to niech to sprawdzi. Wtedy zobaczymy co dalej.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

klew wrote: Wed Nov 10, 2021 9:34 am Także ja bym zaczął od szybkiego research w sieci jak działają inputy na tych układach. Następnie wrzuciłbym prosty program, który nie robi nic innego poza wyświetlaniem digitalRead(button_gpio) na ekran - z włączonym pullup i wyłączonym (dwa testy)
Jeśli ktoś ma sprzęt i ochotę, to niech to sprawdzi. Wtedy zobaczymy co dalej.
MINI powinien mieć włączony pullup na pinie 4, który zwierany jest do masy.
pullup = true, invertLogic = true
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Ponieważ przesiedziałem kilkanaście godzin na testowanie softu do mojej konfiguracji esp bez pozytywnego efektu, dlatego postanowiłem (jak wcześniej wspomniałem) zrobić prosty układ na wemosie; D1-relay, D4-button, D3-config button. Firmware: SuplaDevice GUI-Generic v4.3.1.b. Skonfigurowałem także pushower. Wszystko działało bez zarzutu; "przytrzymanie przycisku", wciśnięcie 1x, 2x, 3x - wszystko OK! Później odznaczyłem (wyłączyłem w konfiguracji) "odwrócona logika" przycisku. Po restarcie przez jakiś czas "nie było" wemosa. Wszedł w tryb konfiguracji (192,168,4,1) i po jakimś czasie (ok. 2-3min.) zalogował się także do cloud-u. Sterowanie z apki i z cloud-u działało, natomiast z przycisku tylko "przytrzymanie przycisku" uruchamiało przypisany kanał. Wielokliki nie działały. Działanie przycisków tu coś psuje.
Trochę obszernie to ująłem, żeby nie było niedomówień.
krycha88

RomanG wrote: Wed Nov 10, 2021 10:05 am Ponieważ przesiedziałem kilkanaście godzin na testowanie softu do mojej konfiguracji esp bez pozytywnego efektu, dlatego postanowiłem (jak wcześniej wspomniałem) zrobić prosty układ na wemosie; D1-relay, D4-button, D3-config button. Firmware: SuplaDevice GUI-Generic v4.3.1.b. Skonfigurowałem także pushower. Wszystko działało bez zarzutu; "przytrzymanie przycisku", wciśnięcie 1x, 2x, 3x - wszystko OK! Później odznaczyłem (wyłączyłem w konfiguracji) "odwrócona logika" przycisku. Po restarcie przez jakiś czas "nie było" wemosa. Wszedł w tryb konfiguracji (192,168,4,1) i po jakimś czasie (ok. 2-3min.) zalogował się także do cloud-u. Sterowanie z apki i z cloud-u działało, natomiast z przycisku tylko "przytrzymanie przycisku" uruchamiało przypisany kanał. Wielokliki nie działały. Działanie przycisków tu coś psuje.
Trochę obszernie to ująłem, żeby nie było niedomówień.
Wchodzi w tryb konfiguracyjny bo pewnie ustawiłeś tryb konfiguracyjny przez przytrzymanie 5s i odwróciłeś logikę czyli tak jakbyś miał przycisk wciśnięty... Prawdopodobnie w najbliżej wersji wywalę ten tryb konfiguracyjni 5s i będzie tylko 10 klik :)
RomanG

5sek., bo do tej pory tak mi to najbardziej odpowiadało. Czy logikę "config button" można gdzieś zmieniać?
krycha88

RomanG wrote: Wed Nov 10, 2021 10:23 am 5sek., bo do tej pory tak mi to najbardziej odpowiadało. Czy logikę "config button" można gdzieś zmieniać?
kiedyś te parametry były pobierane z ustawień pierwszego przycisku ale to było dość niezrozumiałe zwłaszcza jak ustawiło się dla pierwszego przycisku inne GPIO niż dla konfiguracyjnego. Na wersji testowej, jest też pobierane z ustawień przycisku ale nie patrzy się na numer przycisku tylko na GPIO. Jeżeli nie znajdzie takiego samego GPIO przycisk konfiguracyjny ustawi się pullup = true, invertLogic = true;

Najlepiej było by podpiąć konfigurację dla przycisku konfiguracyjnego, ale musiał bym to dopisać...
RomanG

Rozumiem!

Return to “GUI Generic”