Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 2:55 pm
1. Akcje by @klew działają na zasadzie reakcji na zmianę, ale mogę oczywiście rozważyć jakieś autorskie rozwiązanie.

2. Twój scenariusz;
- bramka traci zasilanie,
- termostat ścienny zaczyna grzać,
- wraca zasilanie,
- termostat Supla startuje w trybie standby,
- termostat ścienny aktualizuje swój stan przesyłając do bramki komunikat "ja gorę" 😉
- termostat Supla wchodzi w tryb HEATING i wyzwala reakcję.

Testowałeś taki scenariusz - masz inne obserwacje od powyższych?
Mam... Sprawdziłem to w dwie strony. Zmieniałem temperaturę termostatu przy wyłączonej bramce i sprawdzałem jeszcze w bramce inne opcje typu np ON HVAC MODE HEAT zamiast ON HVAC MODE HEAT i zmianę termostatu na HVAC i bez efektu. Po resecie bramki po 30 minutach nawet przekaźnik nie dopasował się do ustawienia zgodnego z faktyczną potrzebą grzania lub nie.
@vajera nim Ci postanowiłem głowę zawrócić sprawdziłem. Ja sobie zdaje z tego sprawę ile ty masz próśb o zrobienie różnych rzeczy. Dlatego najpierw zrobiłem wszystko po swojej stronie co mogłem i potrafiłem.
EDIT:
pisząc Zmieniałem temperaturę termostatu miałem na mysli że zmieniłem mu temperaturę odczytywaną czyli otoczenia. Tak sprostuję bo napisałem trochę niejasno. Oraz w pośpiechu błąd że zmieniałem na ON HVAC MODE HEAT , a zmieniałem na ON HVAC HEATING i rózne inne
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Hm, to wygląda na funkcję włącznika pieca/pompy.
Po włączeniu funkcji na przekaźniku powinno działać. Powiązanie ustawia się w cloud
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr

klew wrote: Fri Dec 05, 2025 3:20 pm Hm, to wygląda na funkcję włącznika pieca/pompy.
Po włączeniu funkcji na przekaźniku powinno działać. Powiązanie ustawia się w cloud
A nie działa :)
ok. Idę jeszcze zobaczyć na cloudzie. Tylko że ja nie chce mieć tego zależnego od WiFi
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Fri Dec 05, 2025 9:32 am Ok wgrałem. Ona cały czas w momencie załączenia grzania w aplikacji idzie na 100%, a na głowicy jest ten tryb ON
Off z aplokcji działa poprawnie
Może idzie na 100%, bo tak ustalił algorytm PID, np. z powodu dużej różnicy temperatur?

Z tego, co napisałeś wynika, że jest OK? Czy masz na myśli, że po załączeniu grzania w aplikacji głowica jest non-stop włączona, niezależnie od wartości nastawy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Fri Dec 05, 2025 3:22 pm
klew wrote: Fri Dec 05, 2025 3:20 pm Hm, to wygląda na funkcję włącznika pieca/pompy.
A nie działa :)
ok. Idę jeszcze zobaczyć na cloudzie. Tylko że ja nie chce mieć tego zależnego od WiFi
Ale Ty opisujesz jakieś cuda wianki ;)
Czy ten przekaźnik w cloud ma funkcję "włącznik pieca"?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 25 times

Ja już szykuje się na okres letni :p
Jako ze zmieniłem sterownik na nowy, który sam załącza piec, to musiałem obejść to na okres letni.
W okresie letnim steruje zaworami raz dziennie otwieram na 15 minut co by się nie zastały, w takim przypadku startował by piec. Dlatego też dołożyłem przekaźnik bistabilny ZigBee który w szeregu zwiera i rozwiera zworę pieca razem ze sterownikiem ogrzewania.

Czyli aby piec grzał przekaźnik musi być zamknięty i sterownik również musi być zamknięty - dawać info o grzaniu.

A najlepsze jest ze idzie zrobić sobie warunkowanie aby ów przekaźnik uruchamiał sceny "zima" i "lato" według jego stanu (aktualnie działam na Tuya).

Daje pomysł, może ktoś też szuka podobnego rozwiązania.

Jak będę miał już pewność ze bramka działa poprawnie (a czekam za nowym układem) to może przejdę do Supla. Tylko sporo scen na bramce trzeba będzie zrobić i czy wszystko zrobi się poprawnie.
W Tuya też jest troszkę scen, ale lepiej to wizualnie wygląda i się ustawia. Tym bardziej ze oprócz termostatów mam jeszcze czujniki okien.
PXL_20251205_151013348.jpg
Ten sterownik to główny w kotłowni i ma on sterownie 5 sekcjami - kanały 1-5, 6 i 7 mam wolne, 8 to kanał sterowany sceną z drugiego sterownika który ma 5 kanałów i steruje 4 sekcjami na piętrze. Jak na drugim sterowniku załączy się jakaś sekcja uruchamia się kanał 8 na głównym, jak wszystkie się wyłączą wyłącza go.
Główny sterownik po 3 minutach załączenia któregoś kanału włącza kanał piec i pompy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Lector on Fri Dec 05, 2025 3:36 pm, edited 1 time in total.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
zzrr

@klew mówisz o reakcjach na cloudzie? Bo nic innego na przełączniku nie widzę. A zaznaczam że w moim założeniu wszystko w tym przypadku ma się odbywać lokalnie o obrębie bramki. I tak. Trafnie oceniłeś. Dokładnie chodzi o sterowanie kotłem. Termostatów będzie kilka. Ma być połączenie logiczne OR w przypadku włączania przekaźnika i AND przy wyłączaniu. Takie mam przynajmniej założenie. Reszta termostatów jeszcze nie dotarła a przekaźnik dzisiaj. Ale myśle że przywrócenie przekaźnika zdalnego do stanu zgodnego ze stanem HVAC to ważna rzecz. A coś mi tu nie zadziałało to jak trzeba. :?
EDIT:
Wiem że sporo nie wiem. Wiem też że warto zapytać bo Ty czy @vajera i wielu innych wie więcej w temacie niż ja ;) Ale nie wiem o jakich cuda wiankach piszesz. :D ;)
EDIT: No dobra wiem. ;) Ale ja nie mówię że przekaźnik w cloud ma lub powinien mieć funkcję sterowania piecem. Ja pytam tylko czy jest mozliwośc tak zrobić by to tak działało. I zaznaczam że w bramce a nie na cloudzie
vajera

zzrr wrote: Fri Dec 05, 2025 3:35 pm @klew mówisz o reakcjach na cloudzie? Bo nic innego na przełączniku nie widzę. A zaznaczam że w moim założeniu wszystko w tym przypadku ma się odbywać lokalnie o obrębie bramki. I tak. Trafnie oceniłeś. Dokładnie chodzi o sterowanie kotłem. Termostatów będzie kilka. Ma być połączenie logiczne OR w przypadku włączania przekaźnika i AND przy wyłączaniu. Takie mam przynajmniej założenie. Reszta termostatów jeszcze nie dotarła a przekaźnik dzisiaj. Ale myśle że przywrócenie przekaźnika zdalnego do stanu zgodnego ze stanem HVAC to ważna rzecz. A coś mi tu nie zadziałało to jak trzeba. :?
EDIT:
Wiem że sporo nie wiem. Wiem też że warto zapytać bo Ty czy @vajera i wielu innych wie więcej w temacie niż ja ;) Ale nie wiem o jakich cuda wiankach piszesz. :D ;)
EDIT: No dobra wiem. ;) Ale ja nie mówię że przekaźnik w cloud ma lub powinien mieć funkcję sterowania piecem. Ja pytam tylko czy jest mozliwośc tak zrobić by to tak działało. I zaznaczam że w bramce a nie na cloudzie
Pytanie:
- termostat scienny OFF
- wyłączasz bramkę
- termostat ścienny zaczyna grzać (bo spadła temperatura albo zmieniła się nastawa)
- włączasz bramkę
- czy termostat Supla w aplikacji pokazuje efekt grzania?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 3:49 pm Pytanie:
- termostat scienny OFF
- wyłączasz bramkę
- termostat ścienny zaczyna grzać (bo spadła temperatura albo zmieniła się nastawa)
- włączasz bramkę
Tak.
Edit:
Moment
Edit:
Jest problem... chciałem sprawdzić uczciwie. Bo odpowiedziałem szybko a wiedziałem o co Ci chodzi. Jeśli chodzi o stan wyswietlania w aplikacji to jak termostat sie właczy i włączam bramkę to apka tez pokazuje że grzej ale wyłacznik np pozostaje wyłączony. Ale teraz zauwazyłem cos co uniemożliwia mi sprawdzenie tego dokładnie tak jak napisałeś. Wyłączenie termostatu powoduje że wyłącza sie na 10s w apce też i włącza samoczynnie w apce też. Soft w bramce Z2S-0.9.174-05/12/25
vajera

zzrr wrote: Fri Dec 05, 2025 3:51 pm
vajera wrote: Fri Dec 05, 2025 3:49 pm Pytanie:
- termostat scienny OFF
- wyłączasz bramkę
- włączasz bramkę
Tak.
Edit:
Moment
Edit:
Jest problem... chciałem sprawdzić uczciwie. Bo odpowiedziałem szybko a wiedziałem o co Ci chodzi. Jeśli chodzi o stan wyswietlania w aplikacji to jak termostat sie właczy i włączam bramkę to apka tez pokazuje że grzej ale wyłacznik np pozostaje wyłączony. Ale teraz zauwazyłem cos co uniemożliwia mi sprawdzenie tego dokładnie tak jak napisałeś. Wyłączenie termostatu powoduje że wyłącza sie na 10s i włącza samoczynnie. Soft w bramce Z2S-0.9.174-05/12/25
Masz na myśli, że jak wyłączysz termostat fizycznym przyciskiem, to on się włącza po 10 sekundach? Jest w tym czasie połączony z bramką? Co się dzieje w aplikacji Supla, gdy wyłączysz termostat przyciskiem?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”