Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Mario78
Been thanked: 1 time

zzrr wrote: Fri Dec 12, 2025 8:39 am
vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 9:30 pm ...
2. Sytuacja po resecie bramki - termostaty były na "NIE GRZEJ", ale czy głowice przypadkiem nie grzały?
Problem z tymi głowicami Tuya jest taki, że one wysyłają stan grzania tylko, jak on się zmieni - jak zrobisz szybki reset, to głowica nawet tego nie zauważy i nic nowego nie wyśle a termostat Supla nie dostanie informacji.
...
Mario78 wrote: Fri Dec 12, 2025 7:12 am A ja się tyle z tym meczyłem i myslałem, że coś zle robie....
.... widać to też dużo zależy od typu urządzenia podłączonego do bramki. Jak jeden tylko TRV06 okazuje się inaczej wysyła w zależności jaki się trafi. @vajera wysoko masz poprzeczkę. Hmm....
Jednak tak czysto teoretycznie choć wiadomo @vajera że Ty już sam najlepiej wiesz co robić to podzielę się takim pytaniem które" rodzi mi się w głowie" w nawiązaniu do tego co napisałeś.
Czy to co poprosiłeś i wysłałem "wynik Command Response payload" w jakiś sposób pomoże w rozwiązaniu tego o czym mówimy? może jakieś wymuszone ustawienie które zmusi termostaty do zaraportowania stanu? Coś będziesz kombinował z tym?
Wczoraj miałem nawet taki przypadek, że Termostat wyączyłem w aplikacji a mimo to ciągle grzał i przekaźnik w tym wypadku ciepła/pompy działał. Tego to już całkiem nie rozumiem. Dodam, że termostat się wyłączył ale w cloud pokazywało, że grzeje mimo stanu off. Zresztą podobnie miałem w stanie: termostat ZWT198 nie grzeje bo temp osiągnięta, ale w clud termostat grzeje dalej mimo przekroczonej temperatury.
Opisze na czym to testowałem:
1. Termostat ZWT198 -
2. Przekaźnik bez potencjałowy zigbee do wymuszania (zworcia) styku w kotle.
3. Wszystko spięte najprościej jak się da bo przez cloud z ustawieniem przekaźnika wirtualnego grzanie w termostatcie
4. Oczywiście v0.9.195
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 137 times
Been thanked: 137 times

Mario78 wrote: Fri Dec 12, 2025 8:49 am Wczoraj miałem nawet taki przypadek, że Termostat wyączyłem w aplikacji a mimo to ciągle grzał i przekaźnik w tym wypadku ciepła/pompy działał. Tego to już całkiem nie rozumiem. Dodam, że termostat się wyłączył ale w cloud pokazywało, że grzeje mimo stanu off. Zresztą podobnie miałem w stanie: termostat ZWT198 nie grzeje bo temp osiągnięta, ale w clud termostat grzeje dalej mimo przekroczonej temperatury.
To ogólnie jest dopuszczalne w Supli.
Przy głowicach Auraton Radiator Controler też może się zdarzyć, choć z reguły chwilowo. Np. wyłączenie jako stan jest prezentowane od razu jako off, ale zanim komenda poleci do głowicy, a ta się wyłączy i zaraportuje stan, mija chwila czasu.

Poza tym, termostaty w stanie "off" mogą nadal włączyć grzanie, np. z powodu ochrony przeciwzamrożeniowej.

Oczywiście nie mam pojęcia, czy któraś z tych sytuacji ma u Ciebie zastosowanie, ale to ogólnie daję znać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
klew

vajera wrote: Thu Dec 11, 2025 6:37 pm Supla tak ma 😉
Przekonaliście mnie. Zrobiłem testy i wyszło, że rzeczywiście tak ma, także przepraszam za wcześniejsze oszczerstwa :)
To co znalazłem, to poprawiłem. Zmiany są w repo wrzucone.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Fri Dec 12, 2025 4:35 pm Przekonaliście mnie. Zrobiłem testy i wyszło, że rzeczywiście tak ma, także przepraszam za wcześniejsze oszczerstwa :)
Spoko - po tym się poznaje człowieka z klasą, także szacun i dzięki! :D

Teraz ja muszę się zmobilizować, bo do tej pory unikałem aktualizacji HvacBase z uwagi na ten czujnik otwarcia okna - teraz nie mam już wyjścia ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Fri Dec 12, 2025 4:35 pm
Przekonaliście mnie. Zrobiłem testy i wyszło, że rzeczywiście tak ma, także przepraszam za wcześniejsze oszczerstwa :)
Ewangelia wg św. Jana (J 20, 24-29) :D
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

:) Zibi potrafisz rozbawić towarzystwo
Zenon
Has thanked: 2 times

lukasz06 wrote: Fri Dec 12, 2025 5:15 pm :) Zibi potrafisz rozbawić towarzystwo
Witam!
Dokładnie 😁 A jak go znam, to do tego on to z głowy pisze :lol:
Pozdrawiam
Zenon
klew

Zibi_007 wrote: Fri Dec 12, 2025 5:08 pm
Jana 8, 7
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Fri Dec 12, 2025 7:52 pm
Zibi_007 wrote: Fri Dec 12, 2025 5:08 pm

Jana 8, 7
MCR 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Mario78
Been thanked: 1 time

klew wrote: Fri Dec 12, 2025 4:34 pm
Mario78 wrote: Fri Dec 12, 2025 8:49 am Wczoraj miałem nawet taki przypadek, że Termostat wyączyłem w aplikacji a mimo to ciągle grzał i przekaźnik w tym wypadku ciepła/pompy działał. Tego to już całkiem nie rozumiem. Dodam, że termostat się wyłączył ale w cloud pokazywało, że grzeje mimo stanu off. Zresztą podobnie miałem w stanie: termostat ZWT198 nie grzeje bo temp osiągnięta, ale w clud termostat grzeje dalej mimo przekroczonej temperatury.
To ogólnie jest dopuszczalne w Supli.
Przy głowicach Auraton Radiator Controler też może się zdarzyć, choć z reguły chwilowo. Np. wyłączenie jako stan jest prezentowane od razu jako off, ale zanim komenda poleci do głowicy, a ta się wyłączy i zaraportuje stan, mija chwila czasu.

Poza tym, termostaty w stanie "off" mogą nadal włączyć grzanie, np. z powodu ochrony przeciwzamrożeniowej.

Oczywiście nie mam pojęcia, czy któraś z tych sytuacji ma u Ciebie zastosowanie, ale to ogólnie daję znać.
Mam auraton wiem jak dziala . To nie jest chwila no chyba że 3h to chwila. Satan sie nie zmienial aż sam nie zadziałałem.
Dodam że na bramce postawionej od 0 dziala tylko ten przekaznik i termostat. Testuje to juz 3 dzień i niestety takie sauny się powtarzają. 😞
Last edited by Mario78 on Fri Dec 12, 2025 8:05 pm, edited 1 time in total.

Return to “Bramka ZigBee”