Total wifisocket - 8 przekaźników, 1 przycisk, termometr, LED config

slawek

To może z diodami poprzez analogię:
lunov wrote: Sun Nov 19, 2017 10:20 pm ...
Wszystko działa, trzeba pamiętać by małym wkrętakiem wyrwać układzik U4 i jest pieknie :)
...
:lol: :lol: :lol:
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Zybi

Lucas wrote: Mon Dec 11, 2017 7:52 am
Zybi wrote: Sun Dec 10, 2017 10:24 pm
...
@Zybi, czy dużo jest roboty z odwróceniem sterowania?
Da się zrobić, jak trochę czasu wygospodaruję.
Z góry dzięki. Jak kiedyś się uda, to będzie fajnie. Może innym też się przyda, jeśli mają płytki sterowane jak moje.
slawek wrote: Sun Dec 10, 2017 10:31 pm Masz jeszcze jedno wyjście - te moduły mają pewnie styki NO/NC więc wystarczy przełożyć kabelek...
Mają (myślałem nad tym), ale LED na płytce świeci się przy włączonym przekaźniku i wtedy lepiej to wygląda wizualnie jeśli chodzi o sygnalizację włączenia.
Proszę bardzo, tylko readme przeczytaj, bo znowu będziesz zaskoczony
.
Lucas

Zybi wrote: Mon Dec 11, 2017 8:32 pm Proszę bardzo, tylko readme przeczytaj, bo znowu będziesz zaskoczony.
Działa, dziękuję bardzo. Tylko zastanawiam się, czemu zostawiłeś jeden kanał sterowany jak w oryginalnym sofcie?
Czy to po to, żeby sprawdzić czy przeczytam readme?
Zybi

Lucas wrote: Mon Dec 11, 2017 10:14 pm
Zybi wrote: Mon Dec 11, 2017 8:32 pm Proszę bardzo, tylko readme przeczytaj, bo znowu będziesz zaskoczony.
Działa, dziękuję bardzo. Tylko zastanawiam się, czemu zostawiłeś jeden kanał sterowany jak w oryginalnym sofcie?
Czy to po to, żeby sprawdzić czy przeczytam readme?
Pin TX ma mieć pull-up przy starcie, a GPIO15 ma mieć pull-down -pogoogluj sobie trochę.
Lucas

Zybi wrote: Mon Dec 11, 2017 10:33 pm Pin TX ma mieć pull-up przy starcie, a GPIO15 ma mieć pull-down -pogoogluj sobie trochę.
Google będzie potrzebny, to moje pierwsze D1 mini. Tak to same Sonoffy...
tijo
Been thanked: 1 time

wszystko niby ładnie pięknie w sofcie inv...ale: 4 i 5 nie działają mi poprawnie....pewnie 4 chodzi o pull-up, napisane przy starcie...a jak braknie napięcia to już nie wystartuje, a po podłączeniu gpio16 nodemcu v3 nie chce wystartować....
To samo jak podepnę DHT22 pod gpio2 dioda na nodemcu świeci światłem ciągłym i nie startuje....po odłączeniu gpio2 jest ok!

Jakieś wskazówki?

DHT22 był chyba walnięty....po podpięciu drugiego jest OK, jeśli chodzi o czujnik...kanał 3(4 przekaźnik), odpuszczam...tylko co z kanałem 4(5przekaźnik)?
slawek

tijo wrote: Wed Dec 13, 2017 2:13 pm wszystko niby ładnie pięknie w sofcie inv...ale: 4 i 5 nie działają mi poprawnie....pewnie 4 chodzi o pull-up, napisane przy starcie...a jak braknie napięcia to już nie wystartuje
Pullup ma być na stałe :) dzięki temu będzie startował po zaniku... a że jest potrzebny tylko podczas startu - nie będziesz go chyba odlutowywał po uruchomieniu modułu...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
tijo

slawek wrote: Wed Dec 13, 2017 2:41 pm
tijo wrote: Wed Dec 13, 2017 2:13 pm wszystko niby ładnie pięknie w sofcie inv...ale: 4 i 5 nie działają mi poprawnie....pewnie 4 chodzi o pull-up, napisane przy starcie...a jak braknie napięcia to już nie wystartuje
Pullup ma być na stałe :) dzięki temu będzie startował po zaniku... a że jest potrzebny tylko podczas startu - nie będziesz go chyba odlutowywał po uruchomieniu modułu...
sławku czy pull-upa mam zrobić 4k7 om do 3v3?
Zybi

Moduły przekaźnikowe, w których sterowanie aktywne jest poprzez stan niski na wejściu podłączone bezpośrednio do portu GPIO wymuszają na porcie stan wysoki - zmierz sobie miernikiem. Dlatego też takiego modułu przekaźnikowego nie można podpiąć bezpośrednio pod GPIO15 (Relay4), ponieważ przy starcie modułu (resecie lub po podaniu zasilania) port ten musi mieć pull-down, czyli stan niski. Stan niski na porcie zapewni nam na przykład dodatkowy stopień z tranzystorem npn. Wówczas wejście modułu podłączasz z kolektora tego tranzystora.

Nie wiem jaki masz problem z Relay5 na GPIO16, bo przy takim module przekaźnikowym jest wszystko OK.
tijo

Zybi wrote: Thu Dec 14, 2017 11:57 am ...
Nie wiem jaki masz problem z Relay5 na GPIO16, bo przy takim module przekaźnikowym jest wszystko OK.
Przy podaniu zasilania nodemcu v3, na GPIO16 na chwile brak jest napięcia (przy starcie nodemcu v3 występuje stan niski) powodujące chwilowe załączenie przekaźnika 5. Ale myślę że 8 kanałowy moduł można tak wykorzystać że to chwilowe brak napięcia nie będzie mi bardzo wadziło.

I dzięki za wyjaśnienie z pull-up.

Return to “Nowości”