Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

LukiSpajder wrote: Sat Jan 10, 2026 6:37 am
bokk wrote: Sat Jan 10, 2026 4:39 am W jednym pomieszczeniu mam 2 głowice SONOFF TRVZB spięte z 1 termometrem SONOFF SNZB-02P. Po aktualizacji głowic do 1.4.1 zaobserwowałem że uruchamiają się przy różnych temperaturach pomimo ustawieniu w Cloud histerezy 0,2.
Połączyłem się z bramką przez Telnet i po wprowadzeniu
read-attribute 1 0xFC11 0x6011
read-attribute 2 0xFC11 0x6011
otrzymałem odpowiedź
1 głowica = 0xFFEC (INT16) czyli 0,2
2 głowica = 0xFFD8 (INT16) czyli 0,4
Czy histerezę zmienić przez Telnet czy zostawić jak jest i zostanie przesłana z Cloud do głowicy
Histerezę można ustawić tylko przez telnet a wygodniejszy sposób przez GUI zakładka C & A .
Z Clouda to nie działa ,może jak @vajera kiedyś będzie robił porządki to wyłączę te wszystkie pola które nie pełnią funkcji tak aby były zablokowane
A możesz podpowiedzieć co w GUI ustawić dla histerezy 0,2
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

LukiSpajder wrote: Sat Jan 10, 2026 6:37 am Histerezę można ustawić tylko przez telnet a wygodniejszy sposób przez GUI zakładka C & A .
Z Clouda to nie działa ,może jak @vajera kiedyś będzie robił porządki to wyłączę te wszystkie pola które nie pełnią funkcji tak aby były zablokowane
Dziękuję! @LukiSpajder - Twoja wiedza w temacie funkcji bramki jest naprawdę imponująca - gdybyś się kiedyś nudził, to może zrobisz jakiś mini tutorial obrazkowy np. w temacie głowic I termostatów?

Pozwolę sobie dodać kilka słów komentarza:

- TRVZB i histereza: w sumie mogę dodać ustawianie tej wartości z Cloud, nie zrobiłem tego wcześniej, bo przez dłuższy czas tylko TRVZB miał taką opcję (i to dopiero od wersji 1.3.0 bodajże), ale teraz ma ją kilka modeli termostatów ściennych,

- fixed correction: jest dokładnie tak, jak @LukiSpajder napisał i zilustrował - włączasz flagę, wypisujesz stałą wartość korekty z plusem albo minusem i powinno zadziałać;

- TRV cooperative childlock: od samego początku wprowadziłem zasadę, że decydujący głos ma termostat Supla - ustawienie blokady w Cloud blokuje głowicę bez możliwości wyłączenia tej blokady w samej głowicy; znacznie później z inicjatywy kolegi @PijanySmerf dodałem tę flagę (cooperative) jako alternatywę - wtedy zmiana w głowicy propaguje na termostat i vice versa;
tak na marginesie uwaga do teamu Supla (@klew, @mipolansk) - rozważaliście możliwość ustawienia blokady z poziomu aplikacji? A może chociaż sama sygnalizacja jej włączenia jakąś kłódką?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera
Has thanked: 290 times
Been thanked: 161 times

bokk wrote: Sat Jan 10, 2026 7:35 am
bokk wrote: Sat Jan 10, 2026 4:39 am W jednym pomieszczeniu mam 2 głowice SONOFF TRVZB spięte z 1 termometrem SONOFF SNZB-02P. Po aktualizacji głowic do 1.4.1 zaobserwowałem że uruchamiają się przy różnych temperaturach pomimo ustawieniu w Cloud histerezy 0,2.
Połączyłem się z bramką przez Telnet i po wprowadzeniu
read-attribute 1 0xFC11 0x6011
read-attribute 2 0xFC11 0x6011
otrzymałem odpowiedź
1 głowica = 0xFFEC (INT16) czyli 0,2
2 głowica = 0xFFD8 (INT16) czyli 0,4
Czy histerezę zmienić przez Telnet czy zostawić jak jest i zostanie przesłana z Cloud do głowicy
Histerezę można ustawić tylko przez telnet a wygodniejszy sposób przez GUI zakładka C & A .
C&A-> klaster Sonoff custom
atrybut temperature accuracy(czy jakoś podobnie - on jest dosyć jasno tam opisany)
w value wpisujesz 0xFFEC, co odpowiada wartości -20 (bo podajesz wartość ×100) i Write Attribute
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Sat Jan 10, 2026 7:57 am

atrybut temperature accuracy(czy jakoś podobnie - on jest dosyć jasno tam opisany)
w value wpisujesz 0xFFEC, co odpowiada wartości -20 (bo podajesz wartość ×100) i Write Attribute
Dzięki, zmienione, działa prawidłowo
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

LukiSpajder wrote: Sat Jan 10, 2026 3:30 am Jeśli chodzi o tą korektę głowicy to może to ustawić w kanale termostatu , włączyć tą flagę poniżej wpisać wartość korekty i zresetować bramkę :
viewtopic.php?p=224396#p224396
vajera wrote: Sat Jan 10, 2026 7:54 am - fixed correction: jest dokładnie tak, jak @LukiSpajder napisał i zilustrował - włączasz flagę, wypisujesz stałą wartość korekty z plusem albo minusem i powinno zadziałać;

Faktycznie korekta działa :) 👍
zzrr

vajera wrote: Sat Jan 10, 2026 7:54 am - TRV cooperative childlock: od samego początku wprowadziłem zasadę, że decydujący głos ma termostat Supla - ustawienie blokady w Cloud blokuje głowicę bez możliwości wyłączenia tej blokady w samej głowicy; znacznie później z inicjatywy kolegi @PijanySmerf dodałem tę flagę (cooperative) jako alternatywę - wtedy zmiana w głowicy propaguje na termostat i vice versa;
tak na marginesie uwaga do teamu Supla (@klew, @mipolansk) - rozważaliście możliwość ustawienia blokady z poziomu aplikacji? A może chociaż sama sygnalizacja jej włączenia jakąś kłódką?
Aaa to o to chodzi z tym przełączaniem w bramce. Bo ja się tym wczoraj bawiłem i finalnie już po jakimś czasie na głowicy chciałem wyłączyć CL i nie mogłem. Pamiętałem że w jednej z głowic przełączałem CL na głowicy i ustawienie zmieniało się na cloudzie. Uznałem ostatecznie że to znowu jedna z głowic swoim życiem żyje :P A po prostu zostało na niej to ustawienie z bramki wychodzi na to :)
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

To by był bardzo dobry pomysł :)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

zzrr wrote: Sat Jan 10, 2026 10:40 am
vajera wrote: Sat Jan 10, 2026 7:54 am - TRV cooperative childlock: od samego początku wprowadziłem zasadę, że decydujący głos ma termostat Supla - ustawienie blokady w Cloud blokuje głowicę bez możliwości wyłączenia tej blokady w samej głowicy; znacznie później z inicjatywy kolegi @PijanySmerf dodałem tę flagę (cooperative) jako alternatywę - wtedy zmiana w głowicy propaguje na termostat i vice versa;
Aaa to o to chodzi z tym przełączaniem w bramce. Bo ja się tym wczoraj bawiłem i finalnie już po jakimś czasie na głowicy chciałem wyłączyć CL i nie mogłem. Pamiętałem że w jednej z głowic przełączałem CL na głowicy i ustawienie zmieniało się na cloudzie. Uznałem ostatecznie że to znowu jedna z głowic swoim życiem żyje :P A po prostu zostało na niej to ustawienie z bramki wychodzi na to :)
Jak blokujesz w cloud to na dobre. Nie odblokujesz z głowicy. Tak to miało działać i nie kolidować z możliwością blokady z samej głowicy. Jak się tak dobrze zastanowić, to słuszna koncepcja, bo żadna osoba niepowołana (dziecko, lokator, nielubiany małżonek itd.) nie zmieni nic bez dostępu do aplikacji.
Kłódka lub inny symbol (np. LC) w aplikacji to dobry pomysł.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
zzrr

Zibi_007 wrote: Sat Jan 10, 2026 1:50 pm Jak blokujesz w cloud to na dobre. Nie odblokujesz z głowicy. Tak to miało działać i nie kolidować z możliwością blokady z samej głowicy. Jak się tak dobrze zastanowić, to słuszna koncepcja, bo żadna osoba niepowołana (dziecko, lokator, nielubiany małżonek itd.) nie zmieni nic bez dostępu do aplikacji.
Kłódka lub inny symbol (np. LC) w aplikacji to dobry pomysł.
Tak. To że można zrobić blokadę bez możliwości odblokowania na głowicy to przy dzieciach małych bardzo dobre rozwiązanie. Dziecko małe to jak sobie coś na cel weźmie to już koniec... :)
m4cko123

vajera wrote: Sat Jan 10, 2026 7:57 am

Mam taki sam problem i u mnie to nie działa
głowica TRVZB z softem 1.3.0
Z2S Gateway version: Z2S-1.1.36-09/01/26
odczyt z temperature accuracy:
Reading attribute successful!
Data value is 65516(0xFFEC)
Data type is S16(0x29)
Data size is 0x2

przy nastawie na 22°C głowica grzeje do 22, wyłącza się i pozostaje wyłączona aż temperatura spadnie do 21°C

Return to “Bramka ZigBee”