Głowice termostatyczne i termostaty ścienne - [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lukasz06 wrote: Wed Apr 30, 2025 8:34 pm Głowica powinna mieć zabezpieczenie przed zamarznięciem wody w instalacji. Nie jestem pewien czy skręcają się do zera.
Na OFF skręcają się maksymalnie (przynajmniej te, które ja mam i miałem - a przerobiłem ich sporo). Zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe działa niezależnie. Nawet jak masz na OFF, a temperatura spadnie do np. 5 stopni (bo to też można ustawić) to się zacznie otwierać. I w przypadku głowicy, która nie ma trybu OFF skręca właśnie do 5 stopni - co powoduje, że woda w grzejniku nie zamarznie.
Możesz to bardzo prosto sprawdzić. Nawet na Supli, bo pod Tuyą to widać normalnie (z OFF startuje procent otwarcia głowicy od zera i to widać w aplikacji). Jeśli Ci jeszcze grzeją kaloryfery to daj głowicę na OFF. Zobaczysz, że po chwili grzejnik będzie całkowicie zimny. Nawet sama rurka zaraz za zaworem. Jest zamknięte całkowicie. A jakbyś chciał sprawdzić czy działa zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe, to wystarczy ochłodzić głowicę do temperatury poniżej 5 stopni. Np. sprężonym gazem. Alternatywnie możesz ją wsadzić do lodówki. Zobaczysz jak powoli się otwiera.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

bokk wrote: Wed Apr 30, 2025 4:27 pm Super to czekam na aktualizację i będę testował
Sytuacja wygląda następująco:
  • w trybie harmonogramu tygodniowego wybierasz dla danego kwadransu tryb OFF,
  • nadchodzi ten kwadrans i termostat Supla przechodzi w tryb OFF i wysyła polecenie OFF do głowicy,
  • ta wyłącza się, ale...chwilę później wysyła do bramki informację o nastawie 7°C...ten komunikat trafia do termostatu Supla, który prawdopodobnie przechodzi w tym momencie z trybu harmonogramu na tryb ręczny z nastawą 7°C i z jakiegoś powodu już się nie załącza,
  • jakimś rozwiązaniem byłoby pominięcie komunikatu o nastawie gdy termostat jest w trybie OFF, ale to zepsuje funkcjonalność polegającą na włączeniu termostatu gdy ktoś klika na wybór nastawy przy wyłączonym termostacie...i wszyscy zaczną na to narzekać 😉
  • widzę dwa rozwiązania:
    • nie korzystamy z tej opcji OFF w harmonogramie - szczerze powiedziawszy to ja nigdy jej nie użyłem i nie za bardzo widzę sens - można tam np. zrobić 5°C zamiast OFF i wyjdzie na to samo a głowica nawet w trybie OFF pracuje, więc baterii tym nie oszczędzimy - widzę zero korzyści chyba, że ktoś ma jakieś argumenty,
    • mogę zrobić jakąś protezę specjalnie dla Ciebie, ale podejrzewam, że nie będziesz do końca zadowolony...
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera

bokk wrote: Wed Apr 30, 2025 4:27 pm Super to czekam na aktualizację i będę testował
No dobra - pomimo tego, co napisałem powyżej, zrobiłem jedną zmianę w kodzie, więc przetestuj wersję 0.7.63. Sprawdź dwie rzeczy:
  1. czy to rozwiązało zgłoszony przez Ciebie problem?,
  2. co się dzieje gdy masz termostat w trybie OFF i w aplikacji zmienisz temperaturę nastawy?
Oczywiście oceń również inne aspekty pracy bramki z głowicą - czy coś, co do tej pory działo, nagle przestało działać? To również prośba do innych odważnych ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Ja mam pytanko, bo może Ci umknęło.😉
Jak termostat suplowy jest w trakcie programu, to ręczna zmiana temp na głowicy nie zmienia tego programu. Zmienia go na chwilę poczym wraca do programu. Jak Można temu zaradzić, bo mam ustawiony program, a moja druga połówka chciałaby np podnieść temp bezpośrednio z głowicy.
vajera

lukasz06 wrote: Wed Apr 30, 2025 9:42 pm Ja mam pytanko, bo może Ci umknęło.😉
Jak termostat suplowy jest w trakcie programu, to ręczna zmiana temp na głowicy nie zmienia tego programu. Zmienia go na chwilę poczym wraca do programu. Jak Można temu zaradzić, bo mam ustawiony program, a moja druga połówka chciałaby np podnieść temp bezpośrednio z głowicy.
Rozumiem, że chcesz tę opcję, w której zmiana nastawy bezpośrednio w głowicy przełącza termostat Supla z trybu harmonogram tygodniowy na tryb manualny?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Wed Apr 30, 2025 9:40 pm
No dobra - pomimo tego, co napisałem powyżej, zrobiłem jedną zmianę w kodzie, więc przetestuj wersję 0.7.63. Sprawdź dwie rzeczy:
  1. czy to rozwiązało zgłoszony przez Ciebie problem?,
  2. co się dzieje gdy masz termostat w trybie OFF i w aplikacji zmienisz temperaturę nastawy?
Oczywiście oceń również inne aspekty pracy bramki z głowicą - czy coś, co do tej pory działo, nagle przestało działać? To również prośba do innych odważnych ;)
- jeśli termostat wyświetla- błąd odczytu temperatury a z harmonogramu wynika ze ma grzać zaczyna podpisać temperaturę do zadanej bez wiedzy jaka jest w pomieszczeniu bo termometr główny jeszcze się nie połaczył (może na odczyt z termometru dodatkowego z głowicy bo tak ustawiłem?)
- jeśli na harmonogramie ma off wyłącza się i po przejściu w kolejny cykl grzania nie zmienia stanu, pozostaje na off
- jeśli termostat jest w trybie off (zgodnie z harmonogramem) ręczna zmiana temperatury wzbudza go i zmienia stan na grzanie lub oczekiwanie na grzanie, ale kolejny cykl z harmonogramu nie przełącza trybu ręcznego na program

Głowica Sonoff TRVZB posiada jeszcze tryb kontroli temperatury automatyczny i ręczny. Aby przełączać między tymi trybami, należy nacisnąć przycisk środkowy na głowicy.
Tryb automatyczny: Gdy na ekranie wyświetlany jest symbol zegara, oznacza to, że włączony jest tryb automatyczny.
Tryb ręczny: Gdy na ekranie zniknie ikona zegara, oznacza to, że włączony jest tryb ręczny.

Może udało by się dodać jeszcze tą funkcjonalność bo obecnie zmiany nie przełączają ustawień w aplikacji.
Last edited by bokk on Thu May 01, 2025 5:52 am, edited 1 time in total.
lukasz06

vajera wrote: Wed Apr 30, 2025 9:55 pm
Rozumiem, że chcesz tę opcję, w której zmiana nastawy bezpośrednio w głowicy przełącza termostat Supla z trybu harmonogram tygodniowy na tryb manualny?

Można tak powiedzieć, aczkolwiek w Cloud mamy wybór, czy zmiana temp przełącza termostat w tryb manualny llub nie.
vajera

lukasz06 wrote: Thu May 01, 2025 5:52 am
Rozumiem, że chcesz tę opcję, w której zmiana nastawy bezpośrednio w głowicy przełącza termostat Supla z trybu harmonogram tygodniowy na tryb [/b]manualny?
Można tak powiedzieć, aczkolwiek w Cloud mamy wybór, czy zmiana temp przełącza termostat w tryb manualny llub nie.
To może inaczej:
termostat Supla jest aktualnie w trybie harmonogramu tygodniowego, Ty podchodzisz do głowicy i zmieniasz nastawę , głowica wysyła nową nastawę do bramki I teraz pytanie - jaka jest oczekiwana reakcja ze strony termostatu Supla?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

bokk wrote: Thu May 01, 2025 1:51 am - jeśli termostat wyświetla- błąd odczytu temperatury a z harmonogramu wynika ze ma grzać zaczyna podpisać temperaturę do zadanej bez wiedzy jaka jest w pomieszczeniu bo termometr główny jeszcze się nie połaczył (może na odczyt z termometru dodatkowego z głowicy bo tak ustawiłem?)
Masz na myśli dodatkowy kanał termometru w termostacie Supla? Szczerze mówiąc nigdy go nie używałem i nie przyglądałem się jak jest wykorzystywany w kodzie Hvac - muszę na to spojrzeć chyba, że @klew znajdzie chwilę na komentarz?
- jeśli na harmonogramie ma off wyłącza się i po przejściu w kolejny cykl grzania nie zmienia stanu, pozostaje na off
- jeśli termostat jest w trybie off (zgodnie z harmonogramem) ręczna zmiana temperatury wzbudza go i zmienia stan na grzanie lub oczekiwanie na grzanie, ale kolejny cykl z harmonogramu nie przełącza trybu ręcznego na program
To są obserwacje z 0.7.63, tak?
Głowica Sonoff TRVZB posiada jeszcze tryb kontroli temperatury automatyczny i ręczny. Aby przełączać między tymi trybami, należy nacisnąć przycisk środkowy na głowicy.
Tryb automatyczny: Gdy na ekranie wyświetlany jest symbol zegara, oznacza to, że włączony jest tryb automatyczny.
Tryb ręczny: Gdy na ekranie zniknie ikona zegara, oznacza to, że włączony jest tryb ręczny.

Może udało by się dodać jeszcze tą funkcjonalność bo obecnie zmiany nie przełączają ustawień w aplikacji.
Pytanie, które już chyba zadawałem, brzmi, jak miałyby przełączać się ustawienia w aplikacji:
  • użytkownik wybiera AUTO na głowicy -> termostat Supla wyłącza się,
  • użytkownik wybiera AUTO na głowicy ->termostat Supla przełącza głowicę z powrotem w tryb MANUAL,
  • użytkownik wybiera AUTO na głowicy ->termostat Supla przełącza głowicę z powrotem w tryb MANUAL i sam przełącza się w tryb harmonogramu?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
lukasz06

vajera wrote: Thu May 01, 2025 7:24 am
lukasz06 wrote: Thu May 01, 2025 5:52 am

Rozumiem, że chcesz tę opcję, w której zmiana nastawy bezpośrednio w głowicy przełącza termostat Supla z trybu harmonogram tygodniowy na tryb [/b]manualny?
To może inaczej:
termostat Supla jest aktualnie w trybie harmonogramu tygodniowego, Ty podchodzisz do głowicy i zmieniasz nastawę , głowica wysyła nową nastawę do bramki I teraz pytanie - jaka jest oczekiwana reakcja ze strony termostatu Supla?
Jeśli nie nie można tego tak zrobić by użytkownik sam decydował jaka ma być reakcja, to dla mnie wystarczy tryb manualny w momencie zmiany temperatury poprzez przekręcenie głowicą.
Innemu może przyprawić pozostanie w tym programie.
Ale po to jest ta opcja w Cloud , by użytkownik sam decydował.
Można ewentualnie samemu sobie włączyć/wył to w Telenet. ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Bramka ZigBee”